Gå videre til hovedindholdet

Foråret er skudt igang

Hvilken vidunderlig dag med solskin. Vi kan ikke prale med høje temperaturer, men med den rigtige påklædning, så var det en fantastisk dag i haven. Ikke mindre end 2,5 time blev det til og så havde jeg alligevel ikke lyst til at fortrække ind igen.
Men jeg var ikke alene i haven. En solsort, som har en fantastisk tillid og tør komme ret tæt på. Indimellem får vi også en lille snak. Og jeg kan komme så tæt på den som én meter uden at den flyver væk. Herligt med en ny ven, som også er i haven, når jeg er :-)


Mon ikke dette er en våriris. Den står helt alene og er den eneste i hele haven. Skøn lille sag, som er én af de første til at springe ud - end ikke krokus er sprunget ud, men det varer ikke længe, før end de første gule krokus er der.

Kommentarer

 1. Åhh - det er da helt sikkert en skøn lille våriris. I princippet skulle de kunne brede sig, så det kan være at den pludelig et år vil stå med selskab af en artsfælle.
  Jeg må have nogen flere våriris her i byhaven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg er også ret begejstret for den, så håber at nu den får mere opmærksomhed, at den så også flere artsfæller. Men ellers så kunne jeg også godt finde på, at plante flere af dem - jeg synes det er utroligt, at den blomster så tidligt :-)

   Slet
 2. hej Susanne
  Det var da usædvanlig tidligt at du får dine iris i blomst - det kunne ligne en lilla variant af Iris reticulata - men kan også være en I. histrioides 'George'. Mine egne har først lige stukket hovedet op.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes også, at det er meget tidligt og så står den tilmed i skygge det meste af dagen. Tak for navnene - dem vil jeg lige tjekke, for jeg kunne da sagtens finde på at sætte nogle flere af disse skønheder i haven :-)

   Slet
 3. Det er så dejligt, at vejret er så godt, at vi bare må ud. Det er så hyggeligt, når solsorten følger en rundt i haven :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er skønt at være ude og svært at forlade det igen :-)
   Det var så hyggeligt, så jeg håber da, at den kommer igen :)

   Slet
 4. Hvor hyggeligt med en ven i haven... jeg kan lige forestille mig jer to tale sammen ;o)
  Det er en våriris ja - og de spreder sig villigt. Det gør de i hvert fald i min have, jeg har en del efterhånden. Der er dog ingen af mine der er sprunget ud endnu...

  Ha en go aften...

  SvarSlet
  Svar
  1. Idag var det mest enetale, men jeg tror, at det er en solsort, som har holdt til i haven i de sidste par år. Og den har vi fløjtet sammen med sidste sommer :-)
   Jeg har aldrig lagt mærke til våriris'en tidligere, men nu skal den få lidt opmærksomhed. Og så håber jeg, at den vil sprede sig :)

   Slet
 5. Dejligt med selskab i haven. Jeg havde fornøjelsen af en musvit, men det var vist mest fordi, jeg forstyrrede i nærheden af maden.
  VH Nina

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, hvis de føler sig truet enten på mad eller deres unger, så skal de nok råbe op. Men generelt er det nu dejligt, at fuglene synger i haven igen :-)

   Slet
 6. Våriris og solsort er skønne venner at have i haven. Jeg kan godt forstå, du gerne vil have flere af dem. Netto havde nogle i sidste uge i potter, men de er nok solgt nu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ej, er det rigtigt? Tror da lige, at jeg skal forbi Netto i morgen - måske man kunne være heldig af finde et par potter, som kunne få plads i min have :-)

   Slet
 7. Sikken en sød haveven, du har fået dig :-) Solsorte bliver boende samme sted i årevis har jeg læst, så det er nok den samme. Jeg er ihvertfald overbevist om at mine altid er de samme :-)
  Hvor vildt med en iris i blomst allerede. Det har også været koldt her, kun lige over frysepunktet, og is på dammen hele dagen. Men pyt, det var skønt alligevel.
  Jeg skal nok lege mere med kameraet, det lover jeg. Men det kræver godt nok lidt øvelse, og måske også lidt nærlæsning af en manual :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Vidste ikke at solsortene blev boende samme sted i årevis, men havde det på fornemmelsen. Egentligt underligt at man kan 'kende' en solsort, hmm!
   Det lyder godt, at du også er gået igang med at lege med kameraet. Manualen er en god ven, men jeg synes tit, at jeg går død i dem inden jeg overhovedet kommer igang. Men manualen til kameraet har jeg haft fremme mange gange og den er altså god. Håber at du også finder den 'værdig' som en ven :-)

   Slet
 8. Hvor er det en fin vår-iris og sikke en sød lille ven du har fået dig:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg er også ret vild med både iris og solsort :-)

   Slet
 9. Sikke en sød solsort der hjælper dig i haven. Vi havde engang en i området, der kunne sige som en Nokia! Så syng højt derude og din solsort fløjter med! ;o)
  Flot iris!

  SvarSlet
  Svar
  1. Uha, det tør jeg ikke - så hører alle naboerne mig. Men sidste sommer fløjtede vi en melodi med den - kan bare ikke huske hvilken :-/

   Slet
 10. Her stod den også på havearbejde, mens solsortene jagede hinanden rundt i hele haven :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Herligt - tror vi er rigtig mange, som har været i haven. Håber de legede og ikke var uvenner - 'vennelyde' er meget mere behagelige at lytte til.

   Slet
 11. Sikke en fin lille have-ven, du har fået dig. Her er der ingen fugle, der kommer så tæt på, når jeg er i haven, men det er nok fordi, jeg hele tiden har mindst en af kattene, der følger mig ;-)
  Dejligt med iris. Det kunne være, jeg også skulle have mig nogen.
  Knus Signe

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, katte er fuglene ikke glade for, så det er sikkert derfor, at du ikke har flere fugle.
   Jeg tror også, at jeg skal på udkig efter flere våriris - det er da helt fantastisk med så tidlig en blomstring :-)

   Slet
 12. Hvor er det hyggeligt, med solsorten der følger dig :-D
  Her i haven har jeg en "besøgsmis", som kommer og besøger mig næsten hver dag. Sidste forår besluttede den sig til, at jeg var en god ven. Så siden har den kommet næsten dagligt, og fulgt mig rundt i haven. Som regel ligger den liiiiige i nærheden af mig. (Jeg skal hele tiden passe på jeg ikke falder over den, når jeg går og roder i jorden)
  Våriris??? Hvorfor har jeg ikke tænkt på, at skulle have sådan nogle i haven? Den kunne ellers være flot her ude foran huset, hvor jeg også har Vintergækker, og mini Narcisser. Den´må på planteønskesedlen.
  Havehilsner fra Marianne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Håber du synes, at det er hyggeligt med en kat om benene også selvom det ikke er din egen. Her kommer der også ofte nabokatte, men de er kun på gennemgang.
   De der planteønskelister bliver længere og længere - inkl. min egen - men herligt med al den inspiration i bloglandia :-)

   Slet
 13. Sikken en sød haveven. Jeg holder utroligt meget af solsorte, og hvert år glæder jeg mig til, at de synger foråret og sommeren igang. Tror det er de samme. Vi har i hvert fald en 1-benet solsort her og har haft det i 2 sæsoner. Så den bliver der kræset om, den er nemlig ikke så populær hos de andre.

  Jeg har også sådan en våriris (har jeg så lige fundet af den hedder) og den kigger også frem her hos mig nu. Dejlig årstid når det hele begynder.

  Mange hilsner Lise Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Herligt at høre, at den samme solsort er hos jer i år igen - det bekræfter at det er den samme som plejer at være her, jeg er blevet ven med :-)
   Det er en skøn årstid vi går i møde og vi bliver slet ikke til at mætte :)

   Slet
 14. Skønne forårstegn Susanne.....både den smukke iris og den glade solsort. Det er skønt sådan for alvor at kunne tage fat derude......og man bliver så dejligt naturligt træt ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret - det er herligt, at vi kan begynde at tage fat. Det giver en naturlig træthed, men det giver sørme også mere energi, specielt igår, hvor solen skinnede hele dagen :-)

   Slet
 15. Hej Susanne. Jeg håber du får endnu mere fornøjelse sammen med din nye ven Hr. Solsort. Våriris'en er ret flot. Jeg synes din overskrift siger det, som det er - nu starter foråret!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber også, at jeg vil få endnu flere timer sammen med Solsort - det var så hyggeligt :-)
   Tirsdag og onsdag byder på hæderlige temperaturer og allerede torsdag er det 1. marts, så det må være foråret, som er kommet for at blive. Mums :-)

   Slet
 16. Skøn lille våriris, sådan en må jeg da også indføre i min have. Solsorte er skønne og synger så smukt.
  Knus
  Annette

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan jeg godt forstå - altså at du gerne vil indføre den i din have. Jeg skal vist også have fat i nogle.

   Slet
 17. Dejlige billeder af solsorten.
  Smuk lille våriris.
  Tak for kigget.
  Ha` en god dag.

  SvarSlet

Tilføj en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Succes med tomater - eller ikke

To af mine seks tomatplanter i drivhuset står fint i år og de første røde tomater, er snart klar til høst.  
De fire andre planter står halvvisne i toppen og er nogle pistne eksemplarer - tilmed er rigtig mange af tomaterne angrebet af giffelråd. Og jeg kan fornemme på FB-gruppen "Tomat entusiaster", at mange andre tomatdyrkere også har problemer med giffelråd.

Disse tomater har jeg plukket af i dag. I min hånd har jeg alle de små tomater så det drejer sig om en hel del. Heldigvis smitter giffelråd ikke fra plante til plante, men der er ingen fordel ved, at planten skal bruge energi på at vokse disse tomater store - de bliver ikke spiselige alligevel!

Så vidt jeg kan læse mig til, så er der flere forskellige teorier om, hvorfor giffelråd opstår; for ujævn vanding, for meget varme eller ubalance i næringsstofferne.

Så kan jeg jo begynde at evaluere:

Ujævn vanding; synes jeg har været mere flittig med vandingen i år ift. tidligere år og jeg plejer ikke at have de store probleme…

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …