Gå videre til hovedindholdet

Foråret er skudt igang

Hvilken vidunderlig dag med solskin. Vi kan ikke prale med høje temperaturer, men med den rigtige påklædning, så var det en fantastisk dag i haven. Ikke mindre end 2,5 time blev det til og så havde jeg alligevel ikke lyst til at fortrække ind igen.




Men jeg var ikke alene i haven. En solsort, som har en fantastisk tillid og tør komme ret tæt på. Indimellem får vi også en lille snak. Og jeg kan komme så tæt på den som én meter uden at den flyver væk. Herligt med en ny ven, som også er i haven, når jeg er :-)


Mon ikke dette er en våriris. Den står helt alene og er den eneste i hele haven. Skøn lille sag, som er én af de første til at springe ud - end ikke krokus er sprunget ud, men det varer ikke længe, før end de første gule krokus er der.

Kommentarer

  1. Åhh - det er da helt sikkert en skøn lille våriris. I princippet skulle de kunne brede sig, så det kan være at den pludelig et år vil stå med selskab af en artsfælle.
    Jeg må have nogen flere våriris her i byhaven.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, jeg er også ret begejstret for den, så håber at nu den får mere opmærksomhed, at den så også flere artsfæller. Men ellers så kunne jeg også godt finde på, at plante flere af dem - jeg synes det er utroligt, at den blomster så tidligt :-)

      Slet
  2. hej Susanne
    Det var da usædvanlig tidligt at du får dine iris i blomst - det kunne ligne en lilla variant af Iris reticulata - men kan også være en I. histrioides 'George'. Mine egne har først lige stukket hovedet op.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg synes også, at det er meget tidligt og så står den tilmed i skygge det meste af dagen. Tak for navnene - dem vil jeg lige tjekke, for jeg kunne da sagtens finde på at sætte nogle flere af disse skønheder i haven :-)

      Slet
  3. Det er så dejligt, at vejret er så godt, at vi bare må ud. Det er så hyggeligt, når solsorten følger en rundt i haven :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er skønt at være ude og svært at forlade det igen :-)
      Det var så hyggeligt, så jeg håber da, at den kommer igen :)

      Slet
  4. Hvor hyggeligt med en ven i haven... jeg kan lige forestille mig jer to tale sammen ;o)
    Det er en våriris ja - og de spreder sig villigt. Det gør de i hvert fald i min have, jeg har en del efterhånden. Der er dog ingen af mine der er sprunget ud endnu...

    Ha en go aften...

    SvarSlet
    Svar
    1. Idag var det mest enetale, men jeg tror, at det er en solsort, som har holdt til i haven i de sidste par år. Og den har vi fløjtet sammen med sidste sommer :-)
      Jeg har aldrig lagt mærke til våriris'en tidligere, men nu skal den få lidt opmærksomhed. Og så håber jeg, at den vil sprede sig :)

      Slet
  5. Dejligt med selskab i haven. Jeg havde fornøjelsen af en musvit, men det var vist mest fordi, jeg forstyrrede i nærheden af maden.
    VH Nina

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, hvis de føler sig truet enten på mad eller deres unger, så skal de nok råbe op. Men generelt er det nu dejligt, at fuglene synger i haven igen :-)

      Slet
  6. Våriris og solsort er skønne venner at have i haven. Jeg kan godt forstå, du gerne vil have flere af dem. Netto havde nogle i sidste uge i potter, men de er nok solgt nu.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ej, er det rigtigt? Tror da lige, at jeg skal forbi Netto i morgen - måske man kunne være heldig af finde et par potter, som kunne få plads i min have :-)

      Slet
  7. Sikken en sød haveven, du har fået dig :-) Solsorte bliver boende samme sted i årevis har jeg læst, så det er nok den samme. Jeg er ihvertfald overbevist om at mine altid er de samme :-)
    Hvor vildt med en iris i blomst allerede. Det har også været koldt her, kun lige over frysepunktet, og is på dammen hele dagen. Men pyt, det var skønt alligevel.
    Jeg skal nok lege mere med kameraet, det lover jeg. Men det kræver godt nok lidt øvelse, og måske også lidt nærlæsning af en manual :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Vidste ikke at solsortene blev boende samme sted i årevis, men havde det på fornemmelsen. Egentligt underligt at man kan 'kende' en solsort, hmm!
      Det lyder godt, at du også er gået igang med at lege med kameraet. Manualen er en god ven, men jeg synes tit, at jeg går død i dem inden jeg overhovedet kommer igang. Men manualen til kameraet har jeg haft fremme mange gange og den er altså god. Håber at du også finder den 'værdig' som en ven :-)

      Slet
  8. Hvor er det en fin vår-iris og sikke en sød lille ven du har fået dig:-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, jeg er også ret vild med både iris og solsort :-)

      Slet
  9. Sikke en sød solsort der hjælper dig i haven. Vi havde engang en i området, der kunne sige som en Nokia! Så syng højt derude og din solsort fløjter med! ;o)
    Flot iris!

    SvarSlet
    Svar
    1. Uha, det tør jeg ikke - så hører alle naboerne mig. Men sidste sommer fløjtede vi en melodi med den - kan bare ikke huske hvilken :-/

      Slet
  10. Her stod den også på havearbejde, mens solsortene jagede hinanden rundt i hele haven :o)

    SvarSlet
    Svar
    1. Herligt - tror vi er rigtig mange, som har været i haven. Håber de legede og ikke var uvenner - 'vennelyde' er meget mere behagelige at lytte til.

      Slet
  11. Sikke en fin lille have-ven, du har fået dig. Her er der ingen fugle, der kommer så tæt på, når jeg er i haven, men det er nok fordi, jeg hele tiden har mindst en af kattene, der følger mig ;-)
    Dejligt med iris. Det kunne være, jeg også skulle have mig nogen.
    Knus Signe

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, katte er fuglene ikke glade for, så det er sikkert derfor, at du ikke har flere fugle.
      Jeg tror også, at jeg skal på udkig efter flere våriris - det er da helt fantastisk med så tidlig en blomstring :-)

      Slet
  12. Hvor er det hyggeligt, med solsorten der følger dig :-D
    Her i haven har jeg en "besøgsmis", som kommer og besøger mig næsten hver dag. Sidste forår besluttede den sig til, at jeg var en god ven. Så siden har den kommet næsten dagligt, og fulgt mig rundt i haven. Som regel ligger den liiiiige i nærheden af mig. (Jeg skal hele tiden passe på jeg ikke falder over den, når jeg går og roder i jorden)
    Våriris??? Hvorfor har jeg ikke tænkt på, at skulle have sådan nogle i haven? Den kunne ellers være flot her ude foran huset, hvor jeg også har Vintergækker, og mini Narcisser. Den´må på planteønskesedlen.
    Havehilsner fra Marianne.

    SvarSlet
    Svar
    1. Håber du synes, at det er hyggeligt med en kat om benene også selvom det ikke er din egen. Her kommer der også ofte nabokatte, men de er kun på gennemgang.
      De der planteønskelister bliver længere og længere - inkl. min egen - men herligt med al den inspiration i bloglandia :-)

      Slet
  13. Sikken en sød haveven. Jeg holder utroligt meget af solsorte, og hvert år glæder jeg mig til, at de synger foråret og sommeren igang. Tror det er de samme. Vi har i hvert fald en 1-benet solsort her og har haft det i 2 sæsoner. Så den bliver der kræset om, den er nemlig ikke så populær hos de andre.

    Jeg har også sådan en våriris (har jeg så lige fundet af den hedder) og den kigger også frem her hos mig nu. Dejlig årstid når det hele begynder.

    Mange hilsner Lise Lotte

    SvarSlet
    Svar
    1. Herligt at høre, at den samme solsort er hos jer i år igen - det bekræfter at det er den samme som plejer at være her, jeg er blevet ven med :-)
      Det er en skøn årstid vi går i møde og vi bliver slet ikke til at mætte :)

      Slet
  14. Skønne forårstegn Susanne.....både den smukke iris og den glade solsort. Det er skønt sådan for alvor at kunne tage fat derude......og man bliver så dejligt naturligt træt ;0)

    Knus Dorthe

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har ret - det er herligt, at vi kan begynde at tage fat. Det giver en naturlig træthed, men det giver sørme også mere energi, specielt igår, hvor solen skinnede hele dagen :-)

      Slet
  15. Hej Susanne. Jeg håber du får endnu mere fornøjelse sammen med din nye ven Hr. Solsort. Våriris'en er ret flot. Jeg synes din overskrift siger det, som det er - nu starter foråret!

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg håber også, at jeg vil få endnu flere timer sammen med Solsort - det var så hyggeligt :-)
      Tirsdag og onsdag byder på hæderlige temperaturer og allerede torsdag er det 1. marts, så det må være foråret, som er kommet for at blive. Mums :-)

      Slet
  16. Skøn lille våriris, sådan en må jeg da også indføre i min have. Solsorte er skønne og synger så smukt.
    Knus
    Annette

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kan jeg godt forstå - altså at du gerne vil indføre den i din have. Jeg skal vist også have fat i nogle.

      Slet
  17. Dejlige billeder af solsorten.
    Smuk lille våriris.
    Tak for kigget.
    Ha` en god dag.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på.  Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola. Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen. På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.