Gå videre til hovedindholdet

Mulighed for en rum-deler-hæk

I går da jeg var ude at grave i bedet omkring birketræet, var der - som nævnt i forrige indlæg - masser af rødder fra efeu og liguster.

Hækken som nu er erstattet af stakittet, var en ligusterhæk- Og alle ligusterplanterne, som er her i bedet er afkommere fra hækken, idet de enten er frøsåede, rodskud (laver liguster rodskud?) eller 'nedkrogede' grene, som har slået rod. Og som det ses på foto'et, så er der mange af dem i bedet.


Da jeg gik igang med at grave for at befri bedet for planter og rødder, ja så fik jeg den idé, at alle de 'små' liguster-planter da var oplagte til at lave en lille hæk i haven. En lille hæk, som kan være rumdeler i haven. I det lille stykke, som jeg gravede i går, har jeg allerede fået fjernet 20 planter. Og der er en hel del flere at komme efter.

Så nu er planterne slået i jorden i 'børnehaven' og så skal jeg da lige have tænkt mig godt om - for hvor vil det mon være godt med en opdeling af haven med en lille hæk?

Kommentarer

  1. Smart med genbrug af hækplanterne, og sandelig godt du tænker tanken nu og ikke når du havde smidt dem på komposten...! :o)

    SvarSlet
  2. Spændende - det lyder da som en fortrinlig idé :-)
    Knus Signe

    SvarSlet
  3. Kan godt lide en "skarp" hæk. Ser for mig en halvrund bue med en bænk..... Klippet i en flot facon. Kommer til at tænke på de engelske buksbomhække....
    Skipper

    SvarSlet
  4. Det lyder som en rigtig god idé.
    Rumdelere kan man ikke få nok af:-)

    SvarSlet
  5. Fin ide med at bruge dine 'egne' planter, da de har bevist deres grokraft.
    Liguster sætter ikke rodskud, men grene, der rører jorden sætter lynhurtigt rødder. Hvis de får lov til at blomstre og sætte sorte bær, sår de sig også villigt.
    Du kan klippe dem ligeså tæt som en buksbom, og bedste resultat får du ved at studse dem nu, du har sat dem på indslag: Væk med alle de lange strittere, så planten ikke skal bruge krudt på dem resten af vinteren. Rod og top skal passe sammen :o)
    God arbejdslyst
    Anne Marie

    SvarSlet
  6. Gratis planter, det kan vi lide :o) og gode råd fra Anne Marie, det kan vi også lide.
    Tak for hostafrø, jeg har modtaget dem i dag, så nu skal der sås :o)Det kan vi også lide.

    SvarSlet
  7. Jeg har lavet noget lignende i børnehaven. Min erfaring er at børn elsker at løbe rundt om og kunne gemme sig, og så giver rumdelerhæk mulighed for mere læ, og det kan klimaet i haven da kun blive bedre af. Det betyder faktisk meget at en hæk fx. tager vinden af - inden den suser om hjørnet på huset. Det har vi da erfaret i vores have. Jeg håber du finder et godt spot til din liguster rumdeler.

    SvarSlet
  8. God ide...og helt enig i at man aldrig kan få for mange rumdelere i haven :o)

    SvarSlet
  9. Genial idé - og hvor er du altså flittig i haven, alt imens en anden bare sidder her foran skærmen i brændeovnens varme :o)
    Kh Helle

    SvarSlet
  10. Perfekt på den måde at få leveret en hel ligusterhæk. Rumdelere kan man ikke få for mange af.

    Ha´en god aften - måske med at drømme om ligusterhæk ;-)
    Birgitte

    SvarSlet
  11. @ Fru Friis; 'genbrug' står altid før udsmid hos mig - kan slet ikke lade være :-) Ja, var de først havnet i den nye kompostsilo, så var det slut nu!

    @ Signe; ja hvis jeg kan finde ud af placeringen af en hæk, så er det en god idé :-)

    @ Skipper; enig i, at det ser godt ud med en halvrund hæk med en bænk :-) Jeg har endnu ikke fundet ud af, hvor og hvordan, men det kommer forhåbentligt snart :-)

    @ K; enig det er så skønt med en have opdelt i mindre rum - håber jeg finder en god placering af de gratis planter :-)

    @ Anne Marie; tusind tak for tipset. Næste gang det er lyst når jeg kommer hjem, så skal de helt sikkert studses - er nemlig ikke sikker på, at der er harmoni mellem rod og top.
    Både grene som slår rod og frøsåede planter, har jeg masser af. Også flere steder i haven. En plante har jeg opstammet og dannet en kugle af. En anden har jeg klippet som en lille firkant på 50x50 cm.
    Og så er der jo den fordel at liguster ikke får den frygtede svampesygdom, som buksbom kan få.

    @ Lisbeth; ja det er skønt, når vi kan få noget godt ud af ingenting :-)
    Dejligt at du har modtaget frøene. God fornøjelse med dem :-)

    @ Eva; jeg elsker også at kunne finde nye rum - jeg løber blot ikke så meget mere og jeg gemmer mig heller ikke ;-) Du har helt ret i, at hække også skaber læ ex. rundt om hjørner. Så det fik mig til at tænke hjørnerne på huset igennem og andre muligheder :-)

    @ Esther; det sværeste for mig er lige at få hækken placeret, tænke, tænke :-)

    @ Helle; det bliver ikke til så mange timer og det er kun i weekenden det er muligt, så det er i småtingsafdelingen, det der bliver lavet. Men lidt er bedre end ingenting :-)
    Og jeg er da sikker på, at du så dyrker armchairgardening istedet :-)

    @ Birgitte; jeg ville så gerne drømme, hvor jeg skal placere hækken. Må traske rundt i haven nogle gange, for at finde et godt sted :-)

    SvarSlet
  12. Kære Susanne
    TUSIND TAK for hosta-frøene, de var i postkassen i dag :-D Jeg læder mig meget til at se, om jeg kan få dem til at spire lige så fint, som du har vist! Jeg skal nok vise resultatet på bloggen :-)
    Og sikken fin pose, det må jeg prøve!
    Hej fra Line

    SvarSlet
  13. @ Line; det er dejligt at høre, at frøene er nået frem. Og selvfølgelig kan du få dem til at spire lige så godt :-) Det bliver hyggeligt, at se 'mit' afkom på billeder :-)

    SvarSlet
  14. Sikke et arbejde du er gået igang med :o)
    Glæder mig til at 'følge med', det blir helt sikkert godt :o)
    Go idé at bruge planterne nu de er der, det ville da være synd at kassere dem.
    Du kommer nok på en idé med en skillevæg... der skal bare lidt tænketid til :o)

    Ha en go aften...

    SvarSlet
  15. Det lyder som en supergod idé at bruge de gratis planter til rumdeler. Jeg er sikker på at du nok skal finde et godt sted.
    Jeg gemmer også altid de selvsåede hækplanter. De er også gode til at reparere hækken med, men nu er du jo så heldig at du har hegn istedet nu :-)
    Og jeg drømmer forresten også om en lav rumdeler hæk i min have, men jeg ved heller ikke helt hvor :-) De er så gode som baggrund i et bed på hver side.

    SvarSlet
  16. Du kan også stamme nogle af dem til små træer på samme måde som buxbom. Det har jeg selv tænkt mig at gøre. Blot en idé :-)

    Ha' en dejlig aften :-)

    SvarSlet
  17. Ja, det var da alletiders idé - godt med genbrug :-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad