Gå videre til hovedindholdet

Mulighed for en rum-deler-hæk

I går da jeg var ude at grave i bedet omkring birketræet, var der - som nævnt i forrige indlæg - masser af rødder fra efeu og liguster.

Hækken som nu er erstattet af stakittet, var en ligusterhæk- Og alle ligusterplanterne, som er her i bedet er afkommere fra hækken, idet de enten er frøsåede, rodskud (laver liguster rodskud?) eller 'nedkrogede' grene, som har slået rod. Og som det ses på foto'et, så er der mange af dem i bedet.


Da jeg gik igang med at grave for at befri bedet for planter og rødder, ja så fik jeg den idé, at alle de 'små' liguster-planter da var oplagte til at lave en lille hæk i haven. En lille hæk, som kan være rumdeler i haven. I det lille stykke, som jeg gravede i går, har jeg allerede fået fjernet 20 planter. Og der er en hel del flere at komme efter.

Så nu er planterne slået i jorden i 'børnehaven' og så skal jeg da lige have tænkt mig godt om - for hvor vil det mon være godt med en opdeling af haven med en lille hæk?

Kommentarer

 1. Smart med genbrug af hækplanterne, og sandelig godt du tænker tanken nu og ikke når du havde smidt dem på komposten...! :o)

  SvarSlet
 2. Spændende - det lyder da som en fortrinlig idé :-)
  Knus Signe

  SvarSlet
 3. Kan godt lide en "skarp" hæk. Ser for mig en halvrund bue med en bænk..... Klippet i en flot facon. Kommer til at tænke på de engelske buksbomhække....
  Skipper

  SvarSlet
 4. Det lyder som en rigtig god idé.
  Rumdelere kan man ikke få nok af:-)

  SvarSlet
 5. Fin ide med at bruge dine 'egne' planter, da de har bevist deres grokraft.
  Liguster sætter ikke rodskud, men grene, der rører jorden sætter lynhurtigt rødder. Hvis de får lov til at blomstre og sætte sorte bær, sår de sig også villigt.
  Du kan klippe dem ligeså tæt som en buksbom, og bedste resultat får du ved at studse dem nu, du har sat dem på indslag: Væk med alle de lange strittere, så planten ikke skal bruge krudt på dem resten af vinteren. Rod og top skal passe sammen :o)
  God arbejdslyst
  Anne Marie

  SvarSlet
 6. Gratis planter, det kan vi lide :o) og gode råd fra Anne Marie, det kan vi også lide.
  Tak for hostafrø, jeg har modtaget dem i dag, så nu skal der sås :o)Det kan vi også lide.

  SvarSlet
 7. Jeg har lavet noget lignende i børnehaven. Min erfaring er at børn elsker at løbe rundt om og kunne gemme sig, og så giver rumdelerhæk mulighed for mere læ, og det kan klimaet i haven da kun blive bedre af. Det betyder faktisk meget at en hæk fx. tager vinden af - inden den suser om hjørnet på huset. Det har vi da erfaret i vores have. Jeg håber du finder et godt spot til din liguster rumdeler.

  SvarSlet
 8. God ide...og helt enig i at man aldrig kan få for mange rumdelere i haven :o)

  SvarSlet
 9. Genial idé - og hvor er du altså flittig i haven, alt imens en anden bare sidder her foran skærmen i brændeovnens varme :o)
  Kh Helle

  SvarSlet
 10. Perfekt på den måde at få leveret en hel ligusterhæk. Rumdelere kan man ikke få for mange af.

  Ha´en god aften - måske med at drømme om ligusterhæk ;-)
  Birgitte

  SvarSlet
 11. @ Fru Friis; 'genbrug' står altid før udsmid hos mig - kan slet ikke lade være :-) Ja, var de først havnet i den nye kompostsilo, så var det slut nu!

  @ Signe; ja hvis jeg kan finde ud af placeringen af en hæk, så er det en god idé :-)

  @ Skipper; enig i, at det ser godt ud med en halvrund hæk med en bænk :-) Jeg har endnu ikke fundet ud af, hvor og hvordan, men det kommer forhåbentligt snart :-)

  @ K; enig det er så skønt med en have opdelt i mindre rum - håber jeg finder en god placering af de gratis planter :-)

  @ Anne Marie; tusind tak for tipset. Næste gang det er lyst når jeg kommer hjem, så skal de helt sikkert studses - er nemlig ikke sikker på, at der er harmoni mellem rod og top.
  Både grene som slår rod og frøsåede planter, har jeg masser af. Også flere steder i haven. En plante har jeg opstammet og dannet en kugle af. En anden har jeg klippet som en lille firkant på 50x50 cm.
  Og så er der jo den fordel at liguster ikke får den frygtede svampesygdom, som buksbom kan få.

  @ Lisbeth; ja det er skønt, når vi kan få noget godt ud af ingenting :-)
  Dejligt at du har modtaget frøene. God fornøjelse med dem :-)

  @ Eva; jeg elsker også at kunne finde nye rum - jeg løber blot ikke så meget mere og jeg gemmer mig heller ikke ;-) Du har helt ret i, at hække også skaber læ ex. rundt om hjørner. Så det fik mig til at tænke hjørnerne på huset igennem og andre muligheder :-)

  @ Esther; det sværeste for mig er lige at få hækken placeret, tænke, tænke :-)

  @ Helle; det bliver ikke til så mange timer og det er kun i weekenden det er muligt, så det er i småtingsafdelingen, det der bliver lavet. Men lidt er bedre end ingenting :-)
  Og jeg er da sikker på, at du så dyrker armchairgardening istedet :-)

  @ Birgitte; jeg ville så gerne drømme, hvor jeg skal placere hækken. Må traske rundt i haven nogle gange, for at finde et godt sted :-)

  SvarSlet
 12. Kære Susanne
  TUSIND TAK for hosta-frøene, de var i postkassen i dag :-D Jeg læder mig meget til at se, om jeg kan få dem til at spire lige så fint, som du har vist! Jeg skal nok vise resultatet på bloggen :-)
  Og sikken fin pose, det må jeg prøve!
  Hej fra Line

  SvarSlet
 13. @ Line; det er dejligt at høre, at frøene er nået frem. Og selvfølgelig kan du få dem til at spire lige så godt :-) Det bliver hyggeligt, at se 'mit' afkom på billeder :-)

  SvarSlet
 14. Sikke et arbejde du er gået igang med :o)
  Glæder mig til at 'følge med', det blir helt sikkert godt :o)
  Go idé at bruge planterne nu de er der, det ville da være synd at kassere dem.
  Du kommer nok på en idé med en skillevæg... der skal bare lidt tænketid til :o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
 15. Det lyder som en supergod idé at bruge de gratis planter til rumdeler. Jeg er sikker på at du nok skal finde et godt sted.
  Jeg gemmer også altid de selvsåede hækplanter. De er også gode til at reparere hækken med, men nu er du jo så heldig at du har hegn istedet nu :-)
  Og jeg drømmer forresten også om en lav rumdeler hæk i min have, men jeg ved heller ikke helt hvor :-) De er så gode som baggrund i et bed på hver side.

  SvarSlet
 16. Du kan også stamme nogle af dem til små træer på samme måde som buxbom. Det har jeg selv tænkt mig at gøre. Blot en idé :-)

  Ha' en dejlig aften :-)

  SvarSlet
 17. Ja, det var da alletiders idé - godt med genbrug :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Havestuen

Resultatet af havehusets forvandling blev aldrig vist! For et par år siden blev havehuset piftet op, men resultatet blev aldrig vist her på bloggen - kun før billeder blev vist. Det vil jeg råde bod på nu 

For to år siden, da sønnike blev konfirmeret, besluttede jeg at havehuset skulle ryddes og piftes op, så det var muligt for gæsterne at sidde der og få sig en kop eftermiddagskaffe - og selvfølgelig, så vi selv kunne bruge den efterfølgende. Det var noget af et arbejde og du kan se her og her, hvad udgangspunktet var.


Havehuset var blevet brugt til opbevaring af blandt andet gamle møbler, fortrinsvis arvestykker, som jeg ikke lænede at smide ud grundet affektionsværdi. Vores tidligere bolig var en gammel firlænget gård, hvor gamle møbler passede rigtigt fint i miljøet, men i vores nuværende bolig passer de ikke.

Derfor blev det besluttet, at havehuset skulle indrettes i den romantiske stil således at nogle af de gamle møbler kunne passe ind der. Det hvide bor på ovenstående billed…

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.