Gå videre til hovedindholdet

Nyt fyld

Italiensk arum har en anderledes livscyklus end langt de fleste andre stauder - jeg har beskrevet livscyklussen her og den er faktisk rimelig interessant.

Den italienske arums anderledes livscyklus gør, at alle blade nu er visnet væk og den står derfor kun tilbage med lange spir med grønne frugter. Det vil sige at jorden under og omkring spirrene er bar - det bryder jeg mig ikke om, så det måtte jeg gøre noget ved.


Derfor har jeg plantet hvid hjulkrone ind mellem spirrene, som gerne skulle vokse lidt endnu og dække lidt mere af den bare jord. Og der er masser af planter at tage af, for den hvide hjulkrone har været rigtig flink til at så selv sig fra sidste års planter.

Den italienske arum gror i husbedet, som efterhånden udelukkende har hvide og lyserøde planter. Arumens blade er grønne med hvide aftegninger og det passer jo perfekt. Spirrerne og dermed bærrene er grønne og det er også fint.


Men efterhånden som bærrene modner, vil de skifte farve til orange og så skal de væk. Og så er der faktisk endnu en grund til, at spirrene skal fjernes længere henne på sæsonen - også arum er flittig til at brede sig, så ....

Kommentarer

  1. Den er helt skulpturel at se på. Bliver hjulkrone ikke alt for høj eller er det en lav sort?

    SvarSlet
  2. @ Ina; jeg regner med, at hjulkronen efterhånden kommer til at dække arum'en, så de kan fjernes uden at det bliver at se. Er spændt på, om hjulkronen får så godt fast, at de begynder at vokse - jeg håber på vand i nat ;-)

    SvarSlet
  3. en meget speciel plante, men yderst interessant ;)
    go' weekend

    SvarSlet
  4. Ja - den er facinerende. Jeg kan rigtig godt lide den - men havde den kun i byhaven. For at børn ikke fristes af de giftige orange bær, så er jeg ved at flytte planterne til sommerhuset - men der bliver ved at at dukke nogen op i bedene i byen .
    Jeg vil huske nu at sætte dem samlet ligesom dine, da det ser godt ud med din store gruppe af dem - og huske noget til at dække "fødderne".
    Hilsen Berit

    SvarSlet
  5. Nei så morrsomt å se den som plante...jeg kjenner den som snittblomst fra blomsterbutikken:)Og du hadde mange! De er flotte når fargene skifter også:)

    SvarSlet
  6. @ Tim; du har ret - det er en speciel, men også lidt spændende plante :)

    @ Berit; det lyder som en god idé, at flytte planterne for at tage hensyn til børnene. Gad vide om det er nye frøsåede planter, som bliver ved med at dukke op i byhaven eller det er små 'glemte' knolde? Jeg har også begrænset planten - den er god til at brede sig - og er noget spændt på, om jeg har fået alle knolde med op!

    Ja fødderne bliver noget bare, så jeg er spændt på, om bladene visnernok ned til at hjulkronens frø kan nå at spire og vokse sig store i tide!

    -' Inger Marie; jeg vidste ikke, at den blev bruges som snitblomst i blomsterbutikken. Jeg må prøve at tage dem ind i en vase og se deres holdbarhed, når bærrene bliver orange. Tak for tippet :-)

    SvarSlet
  7. Men er den ikke fin at have i en buket eller tre? JEg synes den ser fabelagtig ud!

    SvarSlet
  8. Hej
    Jeg har en lignende plante, men har fået af vide den hedder dansk ingefær. Den har også giftige bær. Takket være dig, ved jeg så nu den kan brede sig uhæmmet. Den ser eller så pæn ud i mig hvide bed. Jeg har i længere tid med stor fornøjelse læst din blog, der er mange god indlæg fra dig
    Venlig hilsen
    Kirsten i Tønder

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på.  Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola. Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen. På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.