Gå videre til hovedindholdet

Hjulkrone - Barago officinalis

Sidste år forsåede jeg den hvide hjulkron og plantede dem i bedet langs huset. Den blå hjulkrone er den mest almindelige, men jeg synes, at den hvide er rigtig fin og plantede den sammen med andre hvide planter i bedet. 

Hjulkronen er god til at frø-så sig og den kan såes fra maj, så jeg har i år undret mig over, der er ikke fremspirrede små nye planter. Men nu skal jeg da love for, at der er kommet mange små-planter. Og den første plante blomstrer nu flittigt med de skønne to gange fem-takkede stjerner. Planten er dækket med grå hår, som gør planten ru at røre ved. Og de ru blade bør ikke spises,  da de indeholder stoffet pyrrolizidin, som er forbudt i mad. Måske det er derfor, at bladene er ru - jeg kan ikke forestille mig, at de ru blade er behagelige at have i munden!

Hjulkronen er derfor ingen krydderurt, men må høre under kategorien; 'spiselige blomster'. Blomsten smager let af agurk og kaldes derfor også for 'agurkurt'. Blomsterne er fine at pynte med på en grøn salat,    kold sauce, frugtsalat eller på toppen af en lagkage. Men det ser også rigtig dekorativt ud at fryse blomsten ned i en isterning og 'pynte' en drink med isterningen.


Planten som blomstrer i øjeblikket er ca. 35 cm høj, men hjulkronen blive op til 60 cm høj. Den vil helst gro i en næringsholdig og let fugtig jord og på en solrig plads vil den kvittere med blomster over en lang periode. 

Hjulkronen kan sagtens gro i et staudebed eller på række i en urtehave. Men egentligt er det stort set kun plantejerens fantasi (eller mangel på samme!), som bestemmer plantens placering. 

Kommentarer

 1. Den er fin den hvide hjulkrone.
  Ellers kan planten vel selv finde ud af at placere sig, hvis man selv mangler fantasien :-)

  SvarSlet
 2. @ Lisbeth; thi hi, du har ret ;-)

  SvarSlet
 3. Jeg vidste ikke Hjulkrone findes i hvid. Den er fin.
  Jeg har den Blå Hjulkrone.

  SvarSlet
 4. Jeg har både de hvide og blå hjulkrone i køkkenhaven. Man behøver kun at så det første år. Efterfølgende er de overalt!!!! Dem man ikke ønsker at beholde kan man dog nemt få bugt med. De pynter som du skriver superflot i maden.

  SvarSlet
 5. @ Landbohaven; den hvide er fin og så har jeg læst, at den også findes i lyserød - om det er en krydsning mellem blå og hvid, hvis man har begge farver i haven ved jeg ikke. Men den må også være sød :-)

  @ Mette; du har ret, de er nemme at luge væk igen, hvis de kommer uønskede steder eller i for store mængder. Er dine selvsåede også først spirret nu?

  SvarSlet
 6. Den ser rigtig sød ud, din hjulkrone. Jeg har ikke set dem i hvid før. Dem kunne jeg da godt finde på at 'indføre' her i haven :-)

  SvarSlet
 7. @ Hanne; ja den er sød og er sikker på, at du ikke vil fortryde at indføre den i haven :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede.
Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor.

Men I får lige opskriften her "på dansk".

Jeg har brugt følgende ting;
spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i5 konservesdåser med bund og top skåret afrund folie tærteformen-gangs karkludhåndklæderør, som er lidt længere end spandens højdepottejordplante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet.

For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at vandet aldrig kan stå højere end hu…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…