Gå videre til hovedindholdet

Hjulkrone - Barago officinalis

Sidste år forsåede jeg den hvide hjulkron og plantede dem i bedet langs huset. Den blå hjulkrone er den mest almindelige, men jeg synes, at den hvide er rigtig fin og plantede den sammen med andre hvide planter i bedet. 

Hjulkronen er god til at frø-så sig og den kan såes fra maj, så jeg har i år undret mig over, der er ikke fremspirrede små nye planter. Men nu skal jeg da love for, at der er kommet mange små-planter. Og den første plante blomstrer nu flittigt med de skønne to gange fem-takkede stjerner. Planten er dækket med grå hår, som gør planten ru at røre ved. Og de ru blade bør ikke spises,  da de indeholder stoffet pyrrolizidin, som er forbudt i mad. Måske det er derfor, at bladene er ru - jeg kan ikke forestille mig, at de ru blade er behagelige at have i munden!

Hjulkronen er derfor ingen krydderurt, men må høre under kategorien; 'spiselige blomster'. Blomsten smager let af agurk og kaldes derfor også for 'agurkurt'. Blomsterne er fine at pynte med på en grøn salat,    kold sauce, frugtsalat eller på toppen af en lagkage. Men det ser også rigtig dekorativt ud at fryse blomsten ned i en isterning og 'pynte' en drink med isterningen.


Planten som blomstrer i øjeblikket er ca. 35 cm høj, men hjulkronen blive op til 60 cm høj. Den vil helst gro i en næringsholdig og let fugtig jord og på en solrig plads vil den kvittere med blomster over en lang periode. 

Hjulkronen kan sagtens gro i et staudebed eller på række i en urtehave. Men egentligt er det stort set kun plantejerens fantasi (eller mangel på samme!), som bestemmer plantens placering. 

Kommentarer

 1. Den er fin den hvide hjulkrone.
  Ellers kan planten vel selv finde ud af at placere sig, hvis man selv mangler fantasien :-)

  SvarSlet
 2. @ Lisbeth; thi hi, du har ret ;-)

  SvarSlet
 3. Jeg vidste ikke Hjulkrone findes i hvid. Den er fin.
  Jeg har den Blå Hjulkrone.

  SvarSlet
 4. Jeg har både de hvide og blå hjulkrone i køkkenhaven. Man behøver kun at så det første år. Efterfølgende er de overalt!!!! Dem man ikke ønsker at beholde kan man dog nemt få bugt med. De pynter som du skriver superflot i maden.

  SvarSlet
 5. @ Landbohaven; den hvide er fin og så har jeg læst, at den også findes i lyserød - om det er en krydsning mellem blå og hvid, hvis man har begge farver i haven ved jeg ikke. Men den må også være sød :-)

  @ Mette; du har ret, de er nemme at luge væk igen, hvis de kommer uønskede steder eller i for store mængder. Er dine selvsåede også først spirret nu?

  SvarSlet
 6. Den ser rigtig sød ud, din hjulkrone. Jeg har ikke set dem i hvid før. Dem kunne jeg da godt finde på at 'indføre' her i haven :-)

  SvarSlet
 7. @ Hanne; ja den er sød og er sikker på, at du ikke vil fortryde at indføre den i haven :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.