Gå videre til hovedindholdet

Nyt fyld

Italiensk arum har en anderledes livscyklus end langt de fleste andre stauder - jeg har beskrevet livscyklussen her og den er faktisk rimelig interessant.

Den italienske arums anderledes livscyklus gør, at alle blade nu er visnet væk og den står derfor kun tilbage med lange spir med grønne frugter. Det vil sige at jorden under og omkring spirrene er bar - det bryder jeg mig ikke om, så det måtte jeg gøre noget ved.


Derfor har jeg plantet hvid hjulkrone ind mellem spirrene, som gerne skulle vokse lidt endnu og dække lidt mere af den bare jord. Og der er masser af planter at tage af, for den hvide hjulkrone har været rigtig flink til at så selv sig fra sidste års planter.

Den italienske arum gror i husbedet, som efterhånden udelukkende har hvide og lyserøde planter. Arumens blade er grønne med hvide aftegninger og det passer jo perfekt. Spirrerne og dermed bærrene er grønne og det er også fint.


Men efterhånden som bærrene modner, vil de skifte farve til orange og så skal de væk. Og så er der faktisk endnu en grund til, at spirrene skal fjernes længere henne på sæsonen - også arum er flittig til at brede sig, så ....

Kommentarer

 1. Den er helt skulpturel at se på. Bliver hjulkrone ikke alt for høj eller er det en lav sort?

  SvarSlet
 2. @ Ina; jeg regner med, at hjulkronen efterhånden kommer til at dække arum'en, så de kan fjernes uden at det bliver at se. Er spændt på, om hjulkronen får så godt fast, at de begynder at vokse - jeg håber på vand i nat ;-)

  SvarSlet
 3. en meget speciel plante, men yderst interessant ;)
  go' weekend

  SvarSlet
 4. Ja - den er facinerende. Jeg kan rigtig godt lide den - men havde den kun i byhaven. For at børn ikke fristes af de giftige orange bær, så er jeg ved at flytte planterne til sommerhuset - men der bliver ved at at dukke nogen op i bedene i byen .
  Jeg vil huske nu at sætte dem samlet ligesom dine, da det ser godt ud med din store gruppe af dem - og huske noget til at dække "fødderne".
  Hilsen Berit

  SvarSlet
 5. Nei så morrsomt å se den som plante...jeg kjenner den som snittblomst fra blomsterbutikken:)Og du hadde mange! De er flotte når fargene skifter også:)

  SvarSlet
 6. @ Tim; du har ret - det er en speciel, men også lidt spændende plante :)

  @ Berit; det lyder som en god idé, at flytte planterne for at tage hensyn til børnene. Gad vide om det er nye frøsåede planter, som bliver ved med at dukke op i byhaven eller det er små 'glemte' knolde? Jeg har også begrænset planten - den er god til at brede sig - og er noget spændt på, om jeg har fået alle knolde med op!

  Ja fødderne bliver noget bare, så jeg er spændt på, om bladene visnernok ned til at hjulkronens frø kan nå at spire og vokse sig store i tide!

  -' Inger Marie; jeg vidste ikke, at den blev bruges som snitblomst i blomsterbutikken. Jeg må prøve at tage dem ind i en vase og se deres holdbarhed, når bærrene bliver orange. Tak for tippet :-)

  SvarSlet
 7. Men er den ikke fin at have i en buket eller tre? JEg synes den ser fabelagtig ud!

  SvarSlet
 8. Hej
  Jeg har en lignende plante, men har fået af vide den hedder dansk ingefær. Den har også giftige bær. Takket være dig, ved jeg så nu den kan brede sig uhæmmet. Den ser eller så pæn ud i mig hvide bed. Jeg har i længere tid med stor fornøjelse læst din blog, der er mange god indlæg fra dig
  Venlig hilsen
  Kirsten i Tønder

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…