Gå videre til hovedindholdet

Nyt fyld

Italiensk arum har en anderledes livscyklus end langt de fleste andre stauder - jeg har beskrevet livscyklussen her og den er faktisk rimelig interessant.

Den italienske arums anderledes livscyklus gør, at alle blade nu er visnet væk og den står derfor kun tilbage med lange spir med grønne frugter. Det vil sige at jorden under og omkring spirrene er bar - det bryder jeg mig ikke om, så det måtte jeg gøre noget ved.


Derfor har jeg plantet hvid hjulkrone ind mellem spirrene, som gerne skulle vokse lidt endnu og dække lidt mere af den bare jord. Og der er masser af planter at tage af, for den hvide hjulkrone har været rigtig flink til at så selv sig fra sidste års planter.

Den italienske arum gror i husbedet, som efterhånden udelukkende har hvide og lyserøde planter. Arumens blade er grønne med hvide aftegninger og det passer jo perfekt. Spirrerne og dermed bærrene er grønne og det er også fint.


Men efterhånden som bærrene modner, vil de skifte farve til orange og så skal de væk. Og så er der faktisk endnu en grund til, at spirrene skal fjernes længere henne på sæsonen - også arum er flittig til at brede sig, så ....

Kommentarer

 1. Den er helt skulpturel at se på. Bliver hjulkrone ikke alt for høj eller er det en lav sort?

  SvarSlet
 2. @ Ina; jeg regner med, at hjulkronen efterhånden kommer til at dække arum'en, så de kan fjernes uden at det bliver at se. Er spændt på, om hjulkronen får så godt fast, at de begynder at vokse - jeg håber på vand i nat ;-)

  SvarSlet
 3. en meget speciel plante, men yderst interessant ;)
  go' weekend

  SvarSlet
 4. Ja - den er facinerende. Jeg kan rigtig godt lide den - men havde den kun i byhaven. For at børn ikke fristes af de giftige orange bær, så er jeg ved at flytte planterne til sommerhuset - men der bliver ved at at dukke nogen op i bedene i byen .
  Jeg vil huske nu at sætte dem samlet ligesom dine, da det ser godt ud med din store gruppe af dem - og huske noget til at dække "fødderne".
  Hilsen Berit

  SvarSlet
 5. Nei så morrsomt å se den som plante...jeg kjenner den som snittblomst fra blomsterbutikken:)Og du hadde mange! De er flotte når fargene skifter også:)

  SvarSlet
 6. @ Tim; du har ret - det er en speciel, men også lidt spændende plante :)

  @ Berit; det lyder som en god idé, at flytte planterne for at tage hensyn til børnene. Gad vide om det er nye frøsåede planter, som bliver ved med at dukke op i byhaven eller det er små 'glemte' knolde? Jeg har også begrænset planten - den er god til at brede sig - og er noget spændt på, om jeg har fået alle knolde med op!

  Ja fødderne bliver noget bare, så jeg er spændt på, om bladene visnernok ned til at hjulkronens frø kan nå at spire og vokse sig store i tide!

  -' Inger Marie; jeg vidste ikke, at den blev bruges som snitblomst i blomsterbutikken. Jeg må prøve at tage dem ind i en vase og se deres holdbarhed, når bærrene bliver orange. Tak for tippet :-)

  SvarSlet
 7. Men er den ikke fin at have i en buket eller tre? JEg synes den ser fabelagtig ud!

  SvarSlet
 8. Hej
  Jeg har en lignende plante, men har fået af vide den hedder dansk ingefær. Den har også giftige bær. Takket være dig, ved jeg så nu den kan brede sig uhæmmet. Den ser eller så pæn ud i mig hvide bed. Jeg har i længere tid med stor fornøjelse læst din blog, der er mange god indlæg fra dig
  Venlig hilsen
  Kirsten i Tønder

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …