Gå videre til hovedindholdet

Nyt fyld

Italiensk arum har en anderledes livscyklus end langt de fleste andre stauder - jeg har beskrevet livscyklussen her og den er faktisk rimelig interessant.

Den italienske arums anderledes livscyklus gør, at alle blade nu er visnet væk og den står derfor kun tilbage med lange spir med grønne frugter. Det vil sige at jorden under og omkring spirrene er bar - det bryder jeg mig ikke om, så det måtte jeg gøre noget ved.


Derfor har jeg plantet hvid hjulkrone ind mellem spirrene, som gerne skulle vokse lidt endnu og dække lidt mere af den bare jord. Og der er masser af planter at tage af, for den hvide hjulkrone har været rigtig flink til at så selv sig fra sidste års planter.

Den italienske arum gror i husbedet, som efterhånden udelukkende har hvide og lyserøde planter. Arumens blade er grønne med hvide aftegninger og det passer jo perfekt. Spirrerne og dermed bærrene er grønne og det er også fint.


Men efterhånden som bærrene modner, vil de skifte farve til orange og så skal de væk. Og så er der faktisk endnu en grund til, at spirrene skal fjernes længere henne på sæsonen - også arum er flittig til at brede sig, så ....

Kommentarer

 1. Den er helt skulpturel at se på. Bliver hjulkrone ikke alt for høj eller er det en lav sort?

  SvarSlet
 2. @ Ina; jeg regner med, at hjulkronen efterhånden kommer til at dække arum'en, så de kan fjernes uden at det bliver at se. Er spændt på, om hjulkronen får så godt fast, at de begynder at vokse - jeg håber på vand i nat ;-)

  SvarSlet
 3. en meget speciel plante, men yderst interessant ;)
  go' weekend

  SvarSlet
 4. Ja - den er facinerende. Jeg kan rigtig godt lide den - men havde den kun i byhaven. For at børn ikke fristes af de giftige orange bær, så er jeg ved at flytte planterne til sommerhuset - men der bliver ved at at dukke nogen op i bedene i byen .
  Jeg vil huske nu at sætte dem samlet ligesom dine, da det ser godt ud med din store gruppe af dem - og huske noget til at dække "fødderne".
  Hilsen Berit

  SvarSlet
 5. Nei så morrsomt å se den som plante...jeg kjenner den som snittblomst fra blomsterbutikken:)Og du hadde mange! De er flotte når fargene skifter også:)

  SvarSlet
 6. @ Tim; du har ret - det er en speciel, men også lidt spændende plante :)

  @ Berit; det lyder som en god idé, at flytte planterne for at tage hensyn til børnene. Gad vide om det er nye frøsåede planter, som bliver ved med at dukke op i byhaven eller det er små 'glemte' knolde? Jeg har også begrænset planten - den er god til at brede sig - og er noget spændt på, om jeg har fået alle knolde med op!

  Ja fødderne bliver noget bare, så jeg er spændt på, om bladene visnernok ned til at hjulkronens frø kan nå at spire og vokse sig store i tide!

  -' Inger Marie; jeg vidste ikke, at den blev bruges som snitblomst i blomsterbutikken. Jeg må prøve at tage dem ind i en vase og se deres holdbarhed, når bærrene bliver orange. Tak for tippet :-)

  SvarSlet
 7. Men er den ikke fin at have i en buket eller tre? JEg synes den ser fabelagtig ud!

  SvarSlet
 8. Hej
  Jeg har en lignende plante, men har fået af vide den hedder dansk ingefær. Den har også giftige bær. Takket være dig, ved jeg så nu den kan brede sig uhæmmet. Den ser eller så pæn ud i mig hvide bed. Jeg har i længere tid med stor fornøjelse læst din blog, der er mange god indlæg fra dig
  Venlig hilsen
  Kirsten i Tønder

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Det var så præriebedet

Eftermiddagens projekt har været tilplantning af præriebedet. Poul Pedersen fra Overdam Planteskole har hjulpet mig med at lave en plan over bedet samt en beregning af, hvor mange planter jeg havde behov for.

Det er første gang ever, at jeg køber planter til et helt bed på én gang, så det har været rigtig dejligt, at han ville hjælpe mig med at lave en plan og få overblikket. Men samtidig er det også lidt overvældende, at købe 54 planter på én gang på trods af, at det er fødselsdagspenge, som jeg har sparet sammen i nogle år.
Bedet er ikke helt så kantet, som skitseret på tegningen - ca. 6 x 4 x 3 m - men det er jo også kun et forslag at gå ud fra. En rigtig brugbar én af slagsen.

Men da det er første gang, at jeg skulle tilplante så stort et bed, måtte jeg have bambuspindende frem for at afmærke målene. Det gav mig et godt overblik, men planteplanen blev ikke helt holdt alligevel.

I bedet har jeg plantet;
1 = 3 rishirse (Panicum virgatum 'Northwind')
2 = 11 purpursolhat (7 E…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…