Gå videre til hovedindholdet

Staude ærteblomst

Så bærer arbejdet frugt; et arbejde på lang sigt, som har været forsømt i flere år og et arbejde på kort sigt, som gjorde hele forskellen!

Arbejdet på lang sigt startede, da jeg såede ærteblomsterne for flere år siden - ja faktisk var det den første staude, som jeg har sået og selv dyrket frem. Planen dengang var, at de skulle dække en stub fra et fældet fyrretræ. Tre af planterne blev plantet omkring stubben og der blev sat bambusstænger i en pyramide, som de kunne gro op af.


Men da planterne året efter blev kraftigere, var bambusstænger for spinkelt til de kraftige planter. Planen var derfor, at der skulle opsættes noget kraftigere. Men, men, men.... projektet trak ud - kender I det? 


Sidste år fik jeg taget mig sammen og skåret et rionet op, som blev sat sammen til et firkantet stativ. Stativet blev placeret over stubben, men det var for sent at få den helt store effekt med klatrende planter.

I år har jeg gået hele foråret og guidet ærteblomst-stænglerne op i rionettet. Og nu er stativet fyldt op af ærteblomster og de gror så godt, at de gro ovenud af stativet. Nu er de første ærteblomster sprunget ud og der er mange, mange knopper på vej.


Jeg glæder mig til, at mange flere af knopperne springer ud og at stativet bliver farvet af sart lyserøde og lyserøde ærteblomster. Og tænk sig, at så lidt arbejde på så kort sigt kan give så stor en forskel!

Kommentarer

 1. En vældig god ide med rionet. Det ser skønt ud med alle de knopper. Jeg glæder mig til at se flere billeder af dine ærteblomster.

  SvarSlet
 2. @ Gitte; Jeg vil gerne vise flere billeder senere - specielt når stativet bliver helt farverigt :-)

  SvarSlet
 3. Ihh hvor fint. Jeg vil også meget gerne se flere billeder. Jeg har selv forsøgt mig med staude ærteblomster i år, håber de med tiden bliver lige så flotte som dine. God idé med rionettet :-)

  SvarSlet
 4. @ Mette; Får ærteblomsterne først fat, så er jeg helt sikker på, at dine også bliver lige så store og kraftige som mine - den staude vil frem i verden! Derfor er det også en god idé med en kraftig 'støtte'!
  Held og lykke med dem :-)

  SvarSlet
 5. Det ser rigtigt dejligt ud :-) Den sartlyserøde er da helt bedårende :-)

  SvarSlet
 6. @ Staudefeen; Enig og den kommer også med ind i en buket inden uvejret bryder løs igen her i det østlige :-)

  SvarSlet
 7. Ja, naturen lader sig ikke vente.

  Dejlige lathyrus ;-)

  SvarSlet
 8. @ Madam Bæk; nej ingen tøven i naturen - så er det jo heldigt, at de visner ned hver vinter, så man kan starte forfra ;-)

  SvarSlet
 9. Jeg har lige fået en ærteblomst-staude og aner ikke hvilken farve den har. Det må tiden vise :o)

  SvarSlet
 10. @ Esther; Det bliver spændende at se farven på din. Der findes jo en del forskellige dejlige farver :-)

  SvarSlet
 11. det var da en super ide med rionetstativet. Hvordan fik du siderne sat sammen? og hvordan skærer man i rionet? Jeg har nemlig også nogle rionet i stor format som skal bruge til noget og dit tips var en super god ide.

  SvarSlet
 12. @ Havehyrde; jeg brugte en vinkelsliber til at skære nettet i mindre stykker. De fire sider satte jeg sammen med kraftig ståltråd, som jeg havde købt til formålet i et byggemarked. 'Det er der ingen ben i'. God fornøjelse :-)

  P.S. Du kan også sætte et stativ sammen af tre sider istedet for fire.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Svampe

Disse to forskellige svampe var at finde i græsplænen idag. Den hvide fandt jeg ikke mindre end ni af ialt. Ingen af os har viden om svampe, men kunne denne spises, så var der masser af føde i den, for de var store og tunge. Under den runde hat var der en hvid "hinde", som dog ikke var hel og derfor kunne lamellerne. Stokken var tyk og virkede massiv og sluttede af i en rund rod, hvorfor den var let at vælte.

Den naturbrune svamp med en blå ring i hatten var heldigvis ensom - den ser nemlig giftig ud. Læg mærke til edderkoppen på svampen - den ser ikke samme signal som jeg! Under den flade hat var der lameller og en meget tynd stok og da jeg ville vælte svampe gik hatten i stykker.

Alle ti svampe er fjernet fra græsplænen og smidt i skraldespanden. Vi skal have fødselsdagsgæster imorgen og deriblandt to mindre børn - vi tager ingen unødige risici med evt. giftige svampe her!