Gå videre til hovedindholdet

Hortensia

Jeg holder meget af hortensia og det skulle man tro, at der er andre der ved, for de seneste tre blomstergaver jeg har fået har været hortensiaer :-)

Den første jeg fik var fra naboen, som jeg havde hjulpet ift. elastisk taping. Det er en havehortensia, så det er helt sikkert en overlever til de kommende sæsoner. Blomsten er i de lilla nuancer, så den passer fint til hus-bedet, som jeg har planer om skal holdes i hvide, lyserøde og lilla farver.


De to næste fik jeg af mine forældre. En hvid og en rød. Den hvide vil også passe fint i hus-bedet. Den røde vil gøre sig rigtig godt i staude-stenbedet bag et af de nye stakitter. Men foreløbig står de og pynter i en gammel fiskegryde på det nye bænkstykke.


Og den sidste kæmpe-hortensia fik vi af venner, som var på besøg til en hygge aften med lidt godt mad og et glas rødvin (eller to). Den er rigtig stor og flot og har fået foreløbig plads på det nye krukke-podie, hvor den passer fint i farverne med de øvrige planter derpå. Men på sigt, så skal den også ud i hus-bedet.


Jeg håber og krydser fingre for, at de sidst tre nævnte er havehortensiaer, så de er hårdføre nok til at kunne producere blomster til næste år. Jeg er næsten altid usikker på om det er havehortensiaer eller ikke hårdføre hortensiaer, som man køber hos ex. supermarkeder og det står sjældent på dem. Men der er jo ikke andet for end at prøve!

Kommentarer

 1. Dine nye hortensiaer er skønne, især de lilla og blå farver tiltaler mig.

  Jeg tror at det som regel er horteniaer i "sommerblomst-udgaven" at man kan købe rundt omkring hos supermarkederne m.v. For et par år siden købte vi en sådan stor blå hortensia på den lokale planteskole, og damen sagde at den nok kun ville blomstre sommeren ud. Vi lod den stå i krukken, og nu er det 3. sommer at den står med fine blomsterknopper. Så man skal aldrig sige aldrig.

  Ulla

  SvarSlet
 2. Tillykke med dine fine hortensia. Jeg holder også meget af dem, men for mig er hortensia en sensommer blomst, som kan virke lidt kunstig på denne årstid. Men alt kan jo lave sig gøre i dag ;-)

  Ha' en dejlig dag.

  SvarSlet
 3. spring ud i det, og se hvad det sker til næste sommer med hortensiaerne, så vil du altid bliver den oplevelse klogere :)

  SvarSlet
 4. Sikke dejlige gaver :-)
  Og held og lykke med overvintringen. Jeg kender nogen, der har haft fint held til at overvintre et par hortensiaer købt på en tankstation. De står ved husmuren, hvor de jo heller ikke er helt så udsatte.

  SvarSlet
 5. Jeg kan forstå din glæde ved hortensia - de er også skønne og fantastiske. Det er en plante som er på "like to have" liste :) Men jeg vil også helst have dem til haven. Og som så mange skriver til dit indlæg spring ud i det - for det er svært at se hvad der er hvad..
  Kan de ikke også tørres blomster hovederne? Jeg går en del op i at tørre blomster til brug i dekorationer :)
  Fortsat god aften
  Mange hilsener Karina

  SvarSlet
 6. Hej Ulla
  Det var da en dejlig positiv overraskelse med din hortensia :-)

  Hej Madam Bæk
  Ja i havens bede er det helt klart en sensommerblomst. Men jeg synes nu også 'sommerblomst-udgaven' er dejlig :-)

  Hej Tim
  Du kan tro, at jeg vil prøve det af - går det ikke, så skal de jo bare graves op igen :-)

  Hej Signe
  Ja der er altid lidt lunere ved husmuren og der kommer et par af mine også til at stå - jeg krydser fingre :-)

  Hej Karina
  Jo blomsterhovederne kan tørres og jeg har set nogle meget smukke eksemplarer. Så de skal da vist snart videre fra din 'like to have-liste' til din 'ønskeliste' ;-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede.
Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor.

Men I får lige opskriften her "på dansk".

Jeg har brugt følgende ting;
spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i5 konservesdåser med bund og top skåret afrund folie tærteformen-gangs karkludhåndklæderør, som er lidt længere end spandens højdepottejordplante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet.

For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at vandet aldrig kan stå højere end hu…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…