Gå videre til hovedindholdet

N for Nyt

Denne uges bogstav i ABC Scandinavia er N. Her kan du se andre bloggeres forslag til N.

N for Nyt

Jeg tillader mig at henføre nyt til to nye "begivenheder" nemlig, at et nyt haveår står for døren og at jeg har erhvervet mig nyt litteratur til inspiration til det nye haveår.

Rundt omkring i forskellige "have-lande" er der ganske mange, som er utålmodige og gerne snart vil have lidt jord under neglene. Det bliver udtrykt på mange haveblogs. Men jeg kan også se, at vi havegale har fået lidt af vores lyst styret, for der er ganske mange, som er igang med dels at bestille frø hjem og dels har sået ex. stauder. Jeg er selv én af dem, som utålmodigt venter på en sending staudefrø fra Tyskland - hver dag finkæmmes posten, for jeg vil så gerne igang, men nej ikke endnu....

Jeg har dog én potte stående, hvor jeg såede frø for 1½ uge siden og som jeg spændt følger. Hver dag er jeg lige forbi vindueskarmen for at kigge, om der da ikke snart sker noget. Og igår kunne jeg skimte fem små grønne spirer, så nu håber jeg, at jeg kan passe dem, så vi kan få masser af chili i maden til sommer :-)

Nyt litteratur fik jeg forleden dag, da var jeg forbi boghandleren og fandt ovenstående bøger. De var til en billig penge på udsalg, så jeg tænkte, at det ville være dejligt at få nyt litteratur til et nyt haveår. Jeg har kun nået at bladre i dem og  kan derfor ikke give en anmeldelse af bøgerne!

Men jeg er sikker på, at havebøgerne vil blive brugt - jeg er en nysgerrig sjæl, som gerne vil have svar på de spørgsmål, der dukker op og så er det rigtig rart at have nogle bøger at slå op i. For har jeg en forklaring, så får jeg sammenhæng og det er meget nemmere at forstå og huske fremover.

Jeg har det også med havebøger som billedbøger - nogle gange er det at se billederne nok til at mætte min fantasi og forestillingsevne og dermed give inspiration til haven. Men de lækre fotos lokker nu også ofte til at læse den tilhørende tekst til endnu mere inspiration og viden.

Havebøger er rare at have!

Kommentarer

 1. Hvilken glæde nå man kigger ned i en potte og der er spirer :O)

  Hos mig kommer der også mange N'er dette have år.
  Nye planter
  Nye frø
  Nye billeder
  Nye blog venner
  Nyheder af enhver art :O)
  Rigtig god lørdag.

  SvarSlet
 2. Kære Susanne,

  Det er så sandt, som det er sagt.

  Ha' en dejlig Lørdag.

  Hilsen fra det regnfulde Sverige

  SvarSlet
 3. Hej Susanne
  Skønne "ting" du og vi andre har i vente - det bliver spændende at følge :-)
  Også en rigtig dejlig lørdag til dig
  Susanne

  Hej Madam Bæk
  Vejret her i nordsjælland er som end ikke meget bedre, dog ingen regn lige nu, men det blæser.
  Også en rigtig dejlig lørdag til dig :-)
  Susanne

  SvarSlet
 4. Hej
  Skønt med nyt havelitteratur som jo lige er tiden til at få læst noget og begynde at planlægge det nye haveår..
  GOd weekend herfra

  SvarSlet
 5. Hej Karina
  Og på en blæsende dag som idag er det dejligt at kunne dyrke lidt armchair gardening
  Også en dejlig weekend til dig :-)
  Susanne

  SvarSlet
 6. Åh, jeg gleder meg også til et nytt hageår, men har ikke kommet så langt til å så frø ennå. Dessuten snør det tett ute akkurat nå, så jeg får ikke akkurat inspirasjon til denslags aktiviteter...hehe, men kanskje jeg skulle begynt å tenke på å kjøpe noen frø etterhvert.

  SvarSlet
 7. Hej Melusine
  Ja frø-indkøb er heldigvis ikke afhængig af vejret og så bliver man så vældig forårs-inspireret ved at kigge i frøkatalogerne.
  God fornøjelse :-)
  Susanne

  SvarSlet
 8. Godt nytt hageår :)

  Kamelryttersken postet sist: N for Nordfra

  SvarSlet
 9. Hej Kamelryttersken
  Mange tak - og hvis du har have - i lige måde.
  Ha' en dejlig lørdag aften :-)
  Susanne

  SvarSlet
 10. Ja dette er det flott å tenke på! Gleder meg også til det går an å begynne å så! Deilig å se det spire selv om det er snø og kulde ute! -Margit-

  SvarSlet
 11. Hej Margit
  Ja, det er skønt at finde de små spirer og derefter følge dem til store dejlige planter :-)
  Ha' en dejlig lørdag aften :-)

  SvarSlet
 12. Flot n valg.. og jeg har lige i dag fotograferet de første nye små erantiser.. :-)

  SvarSlet
 13. Hej Inge
  Det er så dejligt at opdage, at erantisene er begyndt at blomstre - jeg opdagede dem fra et værelser og måtte straks ud i haven for at se lidt nærmere på dem - SKØNT :-)
  Ha' en dejlig weekend :-)

  SvarSlet
 14. Alltid moro med nye hagebøker, så jeg ønsker deg en masse god lesning:) Takker for hyggelig hilsen hos meg, allerde erantis i hagene, det høres himmelsk ut:) Vi har en flott tid foran oss, jeg gleder meg:)Klem

  SvarSlet
 15. Hej Linda
  Tak - det er så hyggeligt at tage en havebog ned fra hylden og få inspiration :-) Ja det bliver så dejligt når foråret for alvor kommer :-)
  Ha' en dejlig søndag

  SvarSlet
 16. Godt at mindst en har fundet på at skrive om nyt. Det bliver ganske dejligt at kunne komme udendørs igen på en lidt anden måde end den lange vinter har muliggjort det. God arbejdslyst.

  SvarSlet
 17. Hej Jørgen
  Det har du fuldstændig ret i. Jeg glæder mig meget til at komme igang i haven og drømmer om at nyde et glas koldt hvidvin en varm sommerdag på terrassen - det bliver så godt :-)
  God søndag aften :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Det var så præriebedet

Eftermiddagens projekt har været tilplantning af præriebedet. Poul Pedersen fra Overdam Planteskole har hjulpet mig med at lave en plan over bedet samt en beregning af, hvor mange planter jeg havde behov for.

Det er første gang ever, at jeg køber planter til et helt bed på én gang, så det har været rigtig dejligt, at han ville hjælpe mig med at lave en plan og få overblikket. Men samtidig er det også lidt overvældende, at købe 54 planter på én gang på trods af, at det er fødselsdagspenge, som jeg har sparet sammen i nogle år.
Bedet er ikke helt så kantet, som skitseret på tegningen - ca. 6 x 4 x 3 m - men det er jo også kun et forslag at gå ud fra. En rigtig brugbar én af slagsen.

Men da det er første gang, at jeg skulle tilplante så stort et bed, måtte jeg have bambuspindende frem for at afmærke målene. Det gav mig et godt overblik, men planteplanen blev ikke helt holdt alligevel.

I bedet har jeg plantet;
1 = 3 rishirse (Panicum virgatum 'Northwind')
2 = 11 purpursolhat (7 E…