Gå videre til hovedindholdet

N for Nyt

Denne uges bogstav i ABC Scandinavia er N. Her kan du se andre bloggeres forslag til N.

N for Nyt

Jeg tillader mig at henføre nyt til to nye "begivenheder" nemlig, at et nyt haveår står for døren og at jeg har erhvervet mig nyt litteratur til inspiration til det nye haveår.

Rundt omkring i forskellige "have-lande" er der ganske mange, som er utålmodige og gerne snart vil have lidt jord under neglene. Det bliver udtrykt på mange haveblogs. Men jeg kan også se, at vi havegale har fået lidt af vores lyst styret, for der er ganske mange, som er igang med dels at bestille frø hjem og dels har sået ex. stauder. Jeg er selv én af dem, som utålmodigt venter på en sending staudefrø fra Tyskland - hver dag finkæmmes posten, for jeg vil så gerne igang, men nej ikke endnu....

Jeg har dog én potte stående, hvor jeg såede frø for 1½ uge siden og som jeg spændt følger. Hver dag er jeg lige forbi vindueskarmen for at kigge, om der da ikke snart sker noget. Og igår kunne jeg skimte fem små grønne spirer, så nu håber jeg, at jeg kan passe dem, så vi kan få masser af chili i maden til sommer :-)

Nyt litteratur fik jeg forleden dag, da var jeg forbi boghandleren og fandt ovenstående bøger. De var til en billig penge på udsalg, så jeg tænkte, at det ville være dejligt at få nyt litteratur til et nyt haveår. Jeg har kun nået at bladre i dem og  kan derfor ikke give en anmeldelse af bøgerne!

Men jeg er sikker på, at havebøgerne vil blive brugt - jeg er en nysgerrig sjæl, som gerne vil have svar på de spørgsmål, der dukker op og så er det rigtig rart at have nogle bøger at slå op i. For har jeg en forklaring, så får jeg sammenhæng og det er meget nemmere at forstå og huske fremover.

Jeg har det også med havebøger som billedbøger - nogle gange er det at se billederne nok til at mætte min fantasi og forestillingsevne og dermed give inspiration til haven. Men de lækre fotos lokker nu også ofte til at læse den tilhørende tekst til endnu mere inspiration og viden.

Havebøger er rare at have!

Kommentarer

 1. Hvilken glæde nå man kigger ned i en potte og der er spirer :O)

  Hos mig kommer der også mange N'er dette have år.
  Nye planter
  Nye frø
  Nye billeder
  Nye blog venner
  Nyheder af enhver art :O)
  Rigtig god lørdag.

  SvarSlet
 2. Kære Susanne,

  Det er så sandt, som det er sagt.

  Ha' en dejlig Lørdag.

  Hilsen fra det regnfulde Sverige

  SvarSlet
 3. Hej Susanne
  Skønne "ting" du og vi andre har i vente - det bliver spændende at følge :-)
  Også en rigtig dejlig lørdag til dig
  Susanne

  Hej Madam Bæk
  Vejret her i nordsjælland er som end ikke meget bedre, dog ingen regn lige nu, men det blæser.
  Også en rigtig dejlig lørdag til dig :-)
  Susanne

  SvarSlet
 4. Hej
  Skønt med nyt havelitteratur som jo lige er tiden til at få læst noget og begynde at planlægge det nye haveår..
  GOd weekend herfra

  SvarSlet
 5. Hej Karina
  Og på en blæsende dag som idag er det dejligt at kunne dyrke lidt armchair gardening
  Også en dejlig weekend til dig :-)
  Susanne

  SvarSlet
 6. Åh, jeg gleder meg også til et nytt hageår, men har ikke kommet så langt til å så frø ennå. Dessuten snør det tett ute akkurat nå, så jeg får ikke akkurat inspirasjon til denslags aktiviteter...hehe, men kanskje jeg skulle begynt å tenke på å kjøpe noen frø etterhvert.

  SvarSlet
 7. Hej Melusine
  Ja frø-indkøb er heldigvis ikke afhængig af vejret og så bliver man så vældig forårs-inspireret ved at kigge i frøkatalogerne.
  God fornøjelse :-)
  Susanne

  SvarSlet
 8. Godt nytt hageår :)

  Kamelryttersken postet sist: N for Nordfra

  SvarSlet
 9. Hej Kamelryttersken
  Mange tak - og hvis du har have - i lige måde.
  Ha' en dejlig lørdag aften :-)
  Susanne

  SvarSlet
 10. Ja dette er det flott å tenke på! Gleder meg også til det går an å begynne å så! Deilig å se det spire selv om det er snø og kulde ute! -Margit-

  SvarSlet
 11. Hej Margit
  Ja, det er skønt at finde de små spirer og derefter følge dem til store dejlige planter :-)
  Ha' en dejlig lørdag aften :-)

  SvarSlet
 12. Flot n valg.. og jeg har lige i dag fotograferet de første nye små erantiser.. :-)

  SvarSlet
 13. Hej Inge
  Det er så dejligt at opdage, at erantisene er begyndt at blomstre - jeg opdagede dem fra et værelser og måtte straks ud i haven for at se lidt nærmere på dem - SKØNT :-)
  Ha' en dejlig weekend :-)

  SvarSlet
 14. Alltid moro med nye hagebøker, så jeg ønsker deg en masse god lesning:) Takker for hyggelig hilsen hos meg, allerde erantis i hagene, det høres himmelsk ut:) Vi har en flott tid foran oss, jeg gleder meg:)Klem

  SvarSlet
 15. Hej Linda
  Tak - det er så hyggeligt at tage en havebog ned fra hylden og få inspiration :-) Ja det bliver så dejligt når foråret for alvor kommer :-)
  Ha' en dejlig søndag

  SvarSlet
 16. Godt at mindst en har fundet på at skrive om nyt. Det bliver ganske dejligt at kunne komme udendørs igen på en lidt anden måde end den lange vinter har muliggjort det. God arbejdslyst.

  SvarSlet
 17. Hej Jørgen
  Det har du fuldstændig ret i. Jeg glæder mig meget til at komme igang i haven og drømmer om at nyde et glas koldt hvidvin en varm sommerdag på terrassen - det bliver så godt :-)
  God søndag aften :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …