Gå videre til hovedindholdet

Pudsning af stauder

I den sidste stykke tid har jeg "pudset stauderne" dvs. at de visne blomster/frøstande er blevet fjernet. Og hvor er der stor forskel på før og nu indtrykket.  


Her er det lodden løvefod, som har fået en tur med rosensaksen, men de har nu også blomstret længe.
Af øvrige stauder har saksen bl.a. været forbi dagliljer, valmuer, akelejer, stor tusindstråle og pileurt.

Jeg er spændt på, om nogle af stauderne når at få en anden blomstring. Eller skal løvet da klippes helt ned og evt. tidligere på sæsonen, for at planten kan nå det?

Når jeg nu går en tur i haven, så har det generelt pyntet i bedene, men, men.... Jeg synes ikke, at der er flere stauder, som snart skal til at blomstre. Så når jeg skal til at planlægge nye bede, så skal der da helt sikkert tænkes sensommer- og efterårsblomstrende stauder ind. Jeg må igang med en ønskeliste!

Kommentarer

 1. låden løvefod kan klippes helt ned og så kommer der et ekstra flor her i sen sommeren.

  Kæmpe jernurt er dejlig, fordi den svejer så flot og nemt kan passes ind mellem andre planter. Her selvsår den sig så længe der er plads, men ellers skal den købes/frøformeres hvert år.

  Høst anemoner er også dejlig, men kan blive lidt dominante, men klarer sig godt i konkurrence.

  Duftærteblomst er da også dejlig, så måske mit tip er at overveje nogle sommerblomster som netop kan tage over på denne tid.

  Spændende at se hvad du forelsker dig i, der er jo mange muligheder..

  SvarSlet
 2. Hej Karen
  Er det nu lodden løvefod kan klippes helt ned og give et ekstra flor?
  Jeg er også vild med kæmpe jernurt - det er en god mulighed :-) Tak for inspirationen. Generelt tror jeg, at jeg hælder mest til stauder - så skal "arbejdet" kun gøres én gang, thi hi. Overvejer om jeg skal få fat i nogle staudefrø og starte dem helt fra bunden og få mange flere planter - vi får se hvad det bliver til!

  SvarSlet
 3. Helt sikker, og bare det nye friske løv som kommer op er en fryd, men det ser lidt bart ud en periode.

  Violfrøstjerne blomstrer lidt sent og er nem fra frø, tjah mulighederne er mange, men nogle typer kræver jo en del tålmodighed hvis de skal dyrkes fra frø, men violfrøstjerne er hurtig og let, næsten som akeleje, som dog blomstrer tidligt så den er du nok ikke ude efter.

  Gåt ud fra at man kan regne med en udførlig rapportage om hvad du ender med at så.

  SvarSlet
 4. Hej Karren
  Violfrøstjerne er skøn - men så vidt jeg ved holder den mest af surbund, så den er måske en mulighed i beddet ved det sorte skur og så alligevel ikke - der er vist ikke nok sol! Har læst hos Claus Dalby, at den dobbelte blomstrer lidt senere, men at den ikke kan frøformeres :-(

  Du kan tro, at der kommer en udførlig rapportage, når der er nyt på den front!

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Det var så præriebedet

Eftermiddagens projekt har været tilplantning af præriebedet. Poul Pedersen fra Overdam Planteskole har hjulpet mig med at lave en plan over bedet samt en beregning af, hvor mange planter jeg havde behov for.

Det er første gang ever, at jeg køber planter til et helt bed på én gang, så det har været rigtig dejligt, at han ville hjælpe mig med at lave en plan og få overblikket. Men samtidig er det også lidt overvældende, at købe 54 planter på én gang på trods af, at det er fødselsdagspenge, som jeg har sparet sammen i nogle år.
Bedet er ikke helt så kantet, som skitseret på tegningen - ca. 6 x 4 x 3 m - men det er jo også kun et forslag at gå ud fra. En rigtig brugbar én af slagsen.

Men da det er første gang, at jeg skulle tilplante så stort et bed, måtte jeg have bambuspindende frem for at afmærke målene. Det gav mig et godt overblik, men planteplanen blev ikke helt holdt alligevel.

I bedet har jeg plantet;
1 = 3 rishirse (Panicum virgatum 'Northwind')
2 = 11 purpursolhat (7 E…