Gå videre til hovedindholdet

Det regner med skomagerdrenge

Hold fast hvor det regner, ja man kan ligefrem sige, at "it's raining cats and dogs" (engelsk), "det regner med søm" (svensk), "sluserne er åbne", "det regner i lårtykke stråler" eller "det regner med skomagerdrenge".

Hvor stammer udtrykket "at regne med skomagerdrenge" mon fra? Her er to forskellige forklaringer;
Det er et gammelt dansk udtryk fra Læderstræde i København i 1758. En skomager straffede lærlingene for selv små fejl. En dag smed mester én af lærlingene ud af vinduet for en større fejl, hvorefter flere andre fulgte efter grundet protester. Altså regnede det med skomagerdrenge.
En anden tolkning er, at skomagerdrenge løb rundt på bare tæer og sprøjtede på forbipasserende, når det pjaskregnede på deres fridage

Planterne har vist fået slukket tørsten nu. Og jeg gad godt vide, om den gødning jeg spredte i forleden er kommet planterne til gode eller det har regnet så meget, at den blot er skyllet videre til grundvandet?

Og som om regnen ikke er nok - det blæser. På terrassen ligger masser af blade fra efeu'en som vokser op i den japanske fyr. Det ligner efterår!


Men det er nu lidt snyd. Efeu'en har vi kappet på stammen, så det er en visnende plante der smider sine blade. Den gror rigtig mange steder i haven og er ved at kvæle mange planter bl.a. i staudebedene. Så derfor skal den væk fra bedene - der er erklæret "krig" i min have!

Kommentarer

  1. skomager drenge ja det har godt nok regnet.

    Vi har igså erklæret efeu'en krig. 4 frugttræer var helt dækket, satte faktik stillads op om træerne for at hjælpe træet frit. I de vildere dele foår den lov at boltre sig som jorddække, men skægt nok generer den ikke nøddehegnet.

    Den er eggentlig ikke så slem at fjerne, men kan vist virke lokalt irriterende, men pyh hvor jeg slås med frøplater af den. Så hvis du bare havde manglet så kunne jeg hjælpe.

    Mon ikke næringen er blevet godt fordelt, men det er jo ikke så let at afgøre.

    SvarSlet
  2. Hej Karen
    Du har ret - den er ikke så svær at fjerne, men jeg kommer altid til at nyse af de "støvede" gamle planter jeg river op.
    Ja det er da pudsigt, at den ikke generer nøddehegnet. Gad vide hvorfor?

    SvarSlet
  3. Måske det er den glatte bark.. for nu jeg tænker så var den heller ikke gået i den store kirsebær som netop også har en glattere barktype, og birketræerne er den heller aldrig rigtig kommet op i.

    Rynkeblad giver mig forresten også kriller, og den vokser så kraftigt at den hele tiden skal beskæres så den er bandlyst, den skal jeg aldrig ha igen - hostede i flere dage og selv år efter kan jeg få kvælningsfornemmelser af at tænke på den.

    SvarSlet
  4. Hej Karen
    Rynkeblad har jeg aldrig haft i haverne og det lyder heller ikke til, at jeg skal have den!
    Måske er det barktypen, måske! Vi har dog et birketræ, som efeuen er godt igang med at bestige.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på.  Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola. Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen. På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.