Gå videre til hovedindholdet

Italiensk arum

Vi har en spændende plante i haven. Italiensk ingefær, som ikke længere hedder italiensk ingefær, idet den intet har med ingefær at gøre - den er tilmed giftig. Dens nye navn er Italiensk arum.

Planten har dekorative blade med hvide aftegninger. Bladene dukker op i haven først i januar, hvor der ikke er meget grønt at se på. Vi har den stående udenfor soveværelse vinduet, så det er nemt og spændende at følge den i den kolde tid, hvor der ikke rigtig er noget at komme i haven efter.


Lige nu står planten med spir hvis man kigger efter under bladene. Nogle af spirrene har åbnet sig og en del af blomsten er synlig.


Blomsten gemmes i en tragt, som er slimet. Slimet har til formål at holde insekter fanget i tragten indtil blomsten er bestøvet. Åbnes tragten, som jeg har gjort på nedenstående billede, kan slimet ses og mærkes på fingrene. Insekterne slippes løs igen, når blomsten er befrugtet og tragten åbner sig.


Blomsten består af fire forskellige lag: øverst ses de golde blomster, derefter de nøgne hanblomster, så igen de gold blomster og nederst hunblomsterne. Senere vokser blomsten sig stor i form af en stav tæt besat med orange perler. Blandene visner ned i det tidlige efterår og tilbagestår kun den orange frugtstand. Jeg vender tilbage med billeder af denne sjove og overraskende plante til efteråret!

Kommentarer

  1. Tak for forklaring af blomstens mekanik, måske jeg lader lidt af den overleve, men hos os vokser den som ukrudt, har vel haft den de først 50 steder i haven eller mere - er nede på det halve nu. Vores er dog den alminelige ikke varigerede form, den havde jeg dog i den gamle have. Er dog ikke så vild med de giftige bær, men de skulle vist smage rigtig skidt, så ikke re tmange børn kommer reelt galt af sted.

    SvarSlet
  2. Hej Karen
    Vi har også planten flere steder i haven, men har endnu ikke prøvet at fjerne den - er det svært?
    Har det ligesådan med de giftige bær, men naturen er jo heldigvis så viselig indrettet, at det giftige sjældent smager godt

    SvarSlet
  3. I min første have voksede den 2 spadestik ned under jorden (samme type som din), men tror det skyldes at der var fyldt jord på, der var den sej at få op. I den nye have er den ikke ret dybt nede i jorden, så når jorden er blød er den let at få op, men den jeg har nu er den danske variant - så det er muligt din type er ret svær, men så galt var det nu ikke, problemet var bare at i gl haven voksede den i etablerede bede, så gravning var lidt kompliceret, og jeg gravede sikkert også midt om sommeren, den gang vidste jeg ikke bedre, nu graver jeg kun når jorden er blød - men det lærer man når man har lerholdig jord.

    Men nu er du vel ikke ved at fjerne den? Den har

    Fuglene spreder den, og mener gærdsmutten er specielt glad for den, og bærene holder jo langt hen på vinteren, - dermed er der naturlig føde at finde, hvilket jo bedre end at fodre. Så den del af den gør mig glad og har gjort at jeg har nedlagt forbud mod helt at fjerne den, men vi har nu rigtig mange planter så det sker nok ikke - men har nogle flinke havefolk i familien som har set sig rigtig gal på den, de vil vist gerne sikre deres barnebarn, så mit hensyn til fuglene vejrer vist ikke helt så tungt.

    Og ja naturen er ret smart, og din forklaring viser jo at planten i forvejen er temmelig specialiseret. Men fugle maver er den glad for, kernen ryger ufordøjet igennem deres maver, og så bliver den spredt.

    SvarSlet
  4. Hej Karen,
    Nej, jeg er ikke ved at fjerne den. Tænkte bare, at hvis den er svær at få væk, så skulle jeg til at tæmme den lidt inden den invaderer bedene fuldstændig.
    Vi er ikke så gode til vedholdende at fodre fuglene, så det er dejligt at vi har planter i haven med naturlig føde - jeg kan godt lide tanken om naturens egne madpakker.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på.  Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola. Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen. På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.