Gå videre til hovedindholdet

Flueben og oversigtsplan

Urtehavens stier er blevet befriet!

Fiberdugen er klippet til og højbede præsenteres nu på bedste vis. Og et forsøg på at tegne haven på en oversigtsplan er gjort
1. maj blev fejret i haven idet urtehaven som udgangspunkt er blevet færdig. Nu mangles kun, at de står grønne og frodige - se det bliver også en fest. Dagen er brugt på at kravle rundt mellem bedene  for at klippe fiberdugen til, så den ikke ses længere. 

Og som det ses, så har det haft stor effekt. Småstenene står  nu flot frem og de fine højbede præsenteres på bedste vis. 

De seneste aftener er blevet brugt på et forsøg på at tegne haven ind på et oversigtskort. Det har faktisk været en ret sjov opgave, men også lidt besværligt lige at huske hvordan bedene er placeret. 

Jeg har været ude i haven at kigge et par gange under oversigtskortets tilblivelse, men på trods af det, så er bedene ikke tegnet helt korrekt op og oversigtskortet er på ingen måder målfast. Nå ja - og havehuset er blevet lidt skævt!

Jeg ved, at jeg har en tilbøjelighed til at tage foto's tæt på og "glemme" oversigtsbilleder, men oversigtskortet kan måske give læsere af bloggen en fornemmelse af, hvordan det ser ud her i H(e)aven, hvor grunden er på ca. 900 kvadratmeter.

Kommentarer

 1. Det ser fint ud, jeg er imponeret over oversigtskortet, det er godt lavet. Hvor stor mon jeres grund er?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth :-) Jeg havde selv overvejet, at det er svært at forholde sig til oversigtskortet uden at vide, hvor stor grunden er. Så tak for dit spørgsmål :-) Jeg har derfor redigeret og skrevet de 900 kvadratmeter ind i indlægget.

   Slet
 2. Imponerende flotte højbede. Det må være en stor glæde at så i og senere luge i så fine bede!
  Pyt med at oversigtskortet ikke er målfast - det er nydeligt.
  Kh. Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Ja, jeg glæder mig virkelig meget til, at jeg skal så, nyde synet af grønne frodige urter og høste fra de skønne højbede.

   Slet
 3. Høybedene med singel imellom er blitt ryddig og flott ! Må være tilfredsstillende å se resultatet
  etter å ha blitt ferdig :-)
  Flott med oversiktskartet, det gir et "overblikk" over hagen.
  Ha en fin uke i hagen.
  Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Det er så tilfredsstillende og jeg må lige forbi flere gange dagligt for at se til dem :-)
   Ja, det kan være svært at få beskrivelser af haven og bede sat sammen til en helhed. Jeg har derfor ladet mig inspirere af andre, som har lavet et oversigtskort, hvor jeg har kunnet se, at det har givet et overblik.
   Ønsker og jer en dejlig haveuge :-)

   Slet
 4. flotte højbede :) - det ser meget professionelt ud ;)

  SvarSlet
 5. ja da - som det pynter at fiberdugen kom af - og tak for oversigtskortet, det kan godt være lidt svært at orientere sig i haverne når man kun ser detailbillederne.... og nysgerrig.... det er jeg selvfølgelig ikke.... bare videbegærlig :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Thi hi og det kender jeg godt ;-)

   Slet
 6. Fine højbede og stier. Jeg kastede et blik på baggrunden og så rionet + espalierede træer. Det er med i mine planer for det kommende efterår, at jeg skal have sat espalier op, og jeg regner med rionet. Jeg vil derfor gerne høre, om du har erfaringer med, hvordan træerne klarer at blive sat fast op ad et så hårdt materiale som rionet? Hvad binder du op med?
  På forhånd tak
  Nina

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder spændende med rionet og træer i din have. Jeg har gode erfaringer med at anvende planter op af rionet. De klatrende får selv lov at give fat med lidt guiding fra mig. Men roser og frugttræerne binder jeg op med rosenbånd, som er er elastisk. Første binder jeg en halvknude med båndet om rionettet og derefter bindes planten fast. Derved kommer der det elastiske bånd mellem rionet og planten. Jeg har endnu ikke oplevet, at planterne har fået "gav-skader" af rionettet. Rosenbåndet har jeg købt her; http://isologregn.dk/bind-op-stoet-og-daek-16/rosenbaand-p357.

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Svampe

Disse to forskellige svampe var at finde i græsplænen idag. Den hvide fandt jeg ikke mindre end ni af ialt. Ingen af os har viden om svampe, men kunne denne spises, så var der masser af føde i den, for de var store og tunge. Under den runde hat var der en hvid "hinde", som dog ikke var hel og derfor kunne lamellerne. Stokken var tyk og virkede massiv og sluttede af i en rund rod, hvorfor den var let at vælte.

Den naturbrune svamp med en blå ring i hatten var heldigvis ensom - den ser nemlig giftig ud. Læg mærke til edderkoppen på svampen - den ser ikke samme signal som jeg! Under den flade hat var der lameller og en meget tynd stok og da jeg ville vælte svampe gik hatten i stykker.

Alle ti svampe er fjernet fra græsplænen og smidt i skraldespanden. Vi skal have fødselsdagsgæster imorgen og deriblandt to mindre børn - vi tager ingen unødige risici med evt. giftige svampe her!

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…