Gå videre til hovedindholdet

Høst til aftensmaden

Nu begynder høsten fra urtehaven!

Til aftensmaden hentede jeg fire forskellige urter til salaten. Jeg nyder virkelig meget at kunne gå en tur og samle ind - jeg tror, at jeg må have fundet en flettet kurv til formålet.
Første urt; havesyre


Havesyren gror i mine staudebede, da jeg holder meget af de røde farver i bladene - men jeg holder ikke så meget af dens villighed til at så sig selv. Så efterhånden fylder den rigtig meget i det lange staudebed langs huset.

Anden urt; feldsalat
Feldsalat har jeg i et af højbedene - ja, faktisk så er det også en selvsåer. Jeg såede den sidste år, men fik den ikke taget op førend den nåede at smide frø. Og heldig nok - for nu kan jeg så høste tidligt feldsalat. 

Feldsalaten står hvor jeg skal have sat de sidste tidlige kartofler, så derfor må vi prøve at spise så meget af det som muligt allerede nu. 

Tredje urt; purløg
Purløg har jeg efterhånden en del af og den vil jeg så nødig undvære, da vi bruger den utrolig meget både i salater, men også på et frisk hårdkogt æg fra hønsedamerne med hjemmelavet mayonnaise (også med et friskt æg lagt af hønsedamerne) og friskklippet purløg. 

Fjerde urt; Sankt Hans urt
Jeg overvejede meget om jeg skulle forsøge med Sankt Hans urt idet jeg har set på en facebook gruppe, at der er flere der bruger de friske skud i salater. Jeg kunne dog ikke få mig selv til at spise dem, så måske det bliver en anden dag. Skuddene kunne godt trænge til at blive tyndet ud. 

Igen - fjerde urt; rabarber
Rabarberne nye skud står så friske, sprøde og indbydende. Jeg kunne derfor ikke modstå fristelsen til at trække en enkel til salaten. Urterne blev snittet og blandet med kyllingekød, bacon, iceberg, spidskål, agurk, soltørret tomat og en god olie samt salt og peber. Dertil fik vi et nybagt brød som vi kunne dyppe i den gode olie. Og et godt glas øl/hvidvin blev serveret til - se det er en rigtig dejlig aftensmad lige efter vores smagsløg 😁 

Kommentarer

 1. Det lyder altså godt, jeg blev faktisk lidt lækkersulten. Det er altid en balancegang mellem at man gerne vil ha' en eller anden plante, men at de selvsår sig lige voldsomt nok, nå men der skal jo også være lidt lugearbejde til os :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Skønt at du blev lækkersulten - vores smagsløg sang ihvertfald :-)

   Ja, det er nemlig en balancegang. Og så må jeg jo indrømme, at jeg hvis jeg var bedre til at fjerne frøstandene inden inden de smider frø, så var meget vundet - intentioner er der masser af :-) og lugearbejde skal der jo netop være til os :-)

   Slet
 2. Det lyder utrolig lækkert. Jeg har også meget havesyre, men mærkelig nok har jeg ikke tænkt på at spise det, men det vil jeg i gang med:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Havesyren er flittig, så det er bare at gå i krig med at spise den - bon appetit :-)

   Slet
 3. Uhmmm.... jeg var lige nervøs for om du skulle have skvalderkål, men dette lyder så lækkert.
  Jeg har også den syre over det hele for hvor kan den smide frø!

  SvarSlet
  Svar
  1. Thi hi, jeg overvejede skvalderkål - for dem er der rigeligt af ovre fra naboen - men vi har ikke så gode erfaringer med den som fødeemne, så vi blev alle forskånet.

   Havesyren er SÅ dygtig til at smide frø og planterne er ikke verdens nemmeste at hive op, når de først har fået fat. Jeg tror, at vi må være mere ivrige med at fjerne blomsterne inden de får modne frø.

   Slet
 4. Det hørtes virkelig godt ut :-)
  Har funnet ut at vi må ha urter i krukker på terrassen hvis vi skal få brukt dem. Vi har hatt dem lengst ned i hagen, ved drivhuset, og da blir det for lite brukt. Ble litt inspirert nå!
  Ha en fortsatt fin påske.
  Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også en evig diskusion vi har - hvor skal krydderurterne placeres?
   Vi har derfor de mest almindelige såsom timian, persille og purløg i krukker på terrassen. Men de er også ved urtehaven/drivhuset - netop længst væk fra køkkenet - sammen med alle de andre. Så skal vi have dem brugt, skal jeg huske på, hvilke vi har i urtehaven.

   Også fortsat god påske til jer :-)

   Slet
 5. Det lyder vel nok godt. Det er nogle spændende sorter du har i haven og en god måde du har brugt dem på i dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Birgitte :-) Fprtsat god påske :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Forunderlig og sin egen

Naturen er forunderlig og helt sin egen!  Svampe dukker pludselig op og lige så hurtig er de forsvundet igen. Derimod er arum ikke til at fordrive fra haven, når den først har fået godt fat


I gruset ved søjlefrugttræerne dukkede der, efter et par dages regn, pludselig flere grupper af svampe op. De er kommet så hurtigt, at de små sten fortsat ligger på svampene. Ovenstående billede er taget i går og i dag er svampene stort set klasket sammen. Om det er på grund af en hurtige livscyklus eller den frost vi har haft i nat, er uvist.
Apropos temperatyrer, så har det har været koldt og blæsende i dag. Men påskens sidste fridag skulle udnyttes, da vi i den kommende weekend skal have lavet højbedene i urtehaven færdige. I bedet op mod huset der fyldes jord på og planen er, at beddet på sigt skal fyldes med krydderurter. Men inden jord fyldes på måtte jeg rense den eksisterende jord.

Den italienske arum er også forunderlig, men så absolut sin egen. Jeg har tidligere skrevet begejstret om den…