Gå videre til hovedindholdet

Høst til aftensmaden

Nu begynder høsten fra urtehaven!

Til aftensmaden hentede jeg fire forskellige urter til salaten. Jeg nyder virkelig meget at kunne gå en tur og samle ind - jeg tror, at jeg må have fundet en flettet kurv til formålet.
Første urt; havesyre


Havesyren gror i mine staudebede, da jeg holder meget af de røde farver i bladene - men jeg holder ikke så meget af dens villighed til at så sig selv. Så efterhånden fylder den rigtig meget i det lange staudebed langs huset.

Anden urt; feldsalat
Feldsalat har jeg i et af højbedene - ja, faktisk så er det også en selvsåer. Jeg såede den sidste år, men fik den ikke taget op førend den nåede at smide frø. Og heldig nok - for nu kan jeg så høste tidligt feldsalat. 

Feldsalaten står hvor jeg skal have sat de sidste tidlige kartofler, så derfor må vi prøve at spise så meget af det som muligt allerede nu. 

Tredje urt; purløg
Purløg har jeg efterhånden en del af og den vil jeg så nødig undvære, da vi bruger den utrolig meget både i salater, men også på et frisk hårdkogt æg fra hønsedamerne med hjemmelavet mayonnaise (også med et friskt æg lagt af hønsedamerne) og friskklippet purløg. 

Fjerde urt; Sankt Hans urt
Jeg overvejede meget om jeg skulle forsøge med Sankt Hans urt idet jeg har set på en facebook gruppe, at der er flere der bruger de friske skud i salater. Jeg kunne dog ikke få mig selv til at spise dem, så måske det bliver en anden dag. Skuddene kunne godt trænge til at blive tyndet ud. 

Igen - fjerde urt; rabarber
Rabarberne nye skud står så friske, sprøde og indbydende. Jeg kunne derfor ikke modstå fristelsen til at trække en enkel til salaten. Urterne blev snittet og blandet med kyllingekød, bacon, iceberg, spidskål, agurk, soltørret tomat og en god olie samt salt og peber. Dertil fik vi et nybagt brød som vi kunne dyppe i den gode olie. Og et godt glas øl/hvidvin blev serveret til - se det er en rigtig dejlig aftensmad lige efter vores smagsløg 😁 

Kommentarer

 1. Det lyder altså godt, jeg blev faktisk lidt lækkersulten. Det er altid en balancegang mellem at man gerne vil ha' en eller anden plante, men at de selvsår sig lige voldsomt nok, nå men der skal jo også være lidt lugearbejde til os :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Skønt at du blev lækkersulten - vores smagsløg sang ihvertfald :-)

   Ja, det er nemlig en balancegang. Og så må jeg jo indrømme, at jeg hvis jeg var bedre til at fjerne frøstandene inden inden de smider frø, så var meget vundet - intentioner er der masser af :-) og lugearbejde skal der jo netop være til os :-)

   Slet
 2. Det lyder utrolig lækkert. Jeg har også meget havesyre, men mærkelig nok har jeg ikke tænkt på at spise det, men det vil jeg i gang med:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Havesyren er flittig, så det er bare at gå i krig med at spise den - bon appetit :-)

   Slet
 3. Uhmmm.... jeg var lige nervøs for om du skulle have skvalderkål, men dette lyder så lækkert.
  Jeg har også den syre over det hele for hvor kan den smide frø!

  SvarSlet
  Svar
  1. Thi hi, jeg overvejede skvalderkål - for dem er der rigeligt af ovre fra naboen - men vi har ikke så gode erfaringer med den som fødeemne, så vi blev alle forskånet.

   Havesyren er SÅ dygtig til at smide frø og planterne er ikke verdens nemmeste at hive op, når de først har fået fat. Jeg tror, at vi må være mere ivrige med at fjerne blomsterne inden de får modne frø.

   Slet
 4. Det hørtes virkelig godt ut :-)
  Har funnet ut at vi må ha urter i krukker på terrassen hvis vi skal få brukt dem. Vi har hatt dem lengst ned i hagen, ved drivhuset, og da blir det for lite brukt. Ble litt inspirert nå!
  Ha en fortsatt fin påske.
  Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også en evig diskusion vi har - hvor skal krydderurterne placeres?
   Vi har derfor de mest almindelige såsom timian, persille og purløg i krukker på terrassen. Men de er også ved urtehaven/drivhuset - netop længst væk fra køkkenet - sammen med alle de andre. Så skal vi have dem brugt, skal jeg huske på, hvilke vi har i urtehaven.

   Også fortsat god påske til jer :-)

   Slet
 5. Det lyder vel nok godt. Det er nogle spændende sorter du har i haven og en god måde du har brugt dem på i dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Birgitte :-) Fprtsat god påske :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Nyt med genbrug

Nyt bed med genbrugsplanter har set dagens lys! Et mindre, men problematisk område blev udset til at blive et fint lille nyt bed. Selvsåede planter fra haven og plantegaver blev plantet i beddet

En par clematis' er plantet på et rionet for at skærme af mod kompostbeholderne. Men foran rionettet findes et mindre charmerende stykke, som er vældig synligt, når havehuset rundes. Tanken var at der skulle være græs, men området ligger i skygge fra stakittet, så græsset har meget ringe vilkår. 

Området går vi dagligt igennem, når vi skal hente æg og fodre hønsedamerne, så derfor er stykket blevet "en torn i øjet" og det blev besluttet, at stykket skulle blive et bed stedet. 
En hosta, som jeg fik af en kollega sidste efterår, blev plantet i hjørnet. Små søde primula, som jeg fik af en venindes mor forleden, blev delt og plantet i tre grupper. Flere planter har sået sig selv i haven og jeg var rundt at samle lidt ind; jakobsstige, blåaks og sibirisk portulak. Alle blev plantet …

Flueben og oversigtsplan

Urtehavens stier er blevet befriet! Fiberdugen er klippet til og højbede præsenteres nu på bedste vis. Og et forsøg på at tegne haven på en oversigtsplan er gjort


1. maj blev fejret i haven idet urtehaven som udgangspunkt er blevet færdig. Nu mangles kun, at de står grønne og frodige - se det bliver også en fest. Dagen er brugt på at kravle rundt mellem bedene  for at klippe fiberdugen til, så den ikke ses længere. 
Og som det ses, så har det haft stor effekt. Småstenene står  nu flot frem og de fine højbede præsenteres på bedste vis. 
De seneste aftener er blevet brugt på et forsøg på at tegne haven ind på et oversigtskort. Det har faktisk været en ret sjov opgave, men også lidt besværligt lige at huske hvordan bedene er placeret. 
Jeg har været ude i haven at kigge et par gange under oversigtskortets tilblivelse, men på trods af det, så er bedene ikke tegnet helt korrekt op og oversigtskortet er på ingen måder målfast. Nå ja - og havehuset er blevet lidt skævt!
Jeg ved, at jeg har …