Gå videre til hovedindholdet

Høst til aftensmaden

Nu begynder høsten fra urtehaven!

Til aftensmaden hentede jeg fire forskellige urter til salaten. Jeg nyder virkelig meget at kunne gå en tur og samle ind - jeg tror, at jeg må have fundet en flettet kurv til formålet.
Første urt; havesyre


Havesyren gror i mine staudebede, da jeg holder meget af de røde farver i bladene - men jeg holder ikke så meget af dens villighed til at så sig selv. Så efterhånden fylder den rigtig meget i det lange staudebed langs huset.

Anden urt; feldsalat
Feldsalat har jeg i et af højbedene - ja, faktisk så er det også en selvsåer. Jeg såede den sidste år, men fik den ikke taget op førend den nåede at smide frø. Og heldig nok - for nu kan jeg så høste tidligt feldsalat. 

Feldsalaten står hvor jeg skal have sat de sidste tidlige kartofler, så derfor må vi prøve at spise så meget af det som muligt allerede nu. 

Tredje urt; purløg
Purløg har jeg efterhånden en del af og den vil jeg så nødig undvære, da vi bruger den utrolig meget både i salater, men også på et frisk hårdkogt æg fra hønsedamerne med hjemmelavet mayonnaise (også med et friskt æg lagt af hønsedamerne) og friskklippet purløg. 

Fjerde urt; Sankt Hans urt
Jeg overvejede meget om jeg skulle forsøge med Sankt Hans urt idet jeg har set på en facebook gruppe, at der er flere der bruger de friske skud i salater. Jeg kunne dog ikke få mig selv til at spise dem, så måske det bliver en anden dag. Skuddene kunne godt trænge til at blive tyndet ud. 

Igen - fjerde urt; rabarber
Rabarberne nye skud står så friske, sprøde og indbydende. Jeg kunne derfor ikke modstå fristelsen til at trække en enkel til salaten. Urterne blev snittet og blandet med kyllingekød, bacon, iceberg, spidskål, agurk, soltørret tomat og en god olie samt salt og peber. Dertil fik vi et nybagt brød som vi kunne dyppe i den gode olie. Og et godt glas øl/hvidvin blev serveret til - se det er en rigtig dejlig aftensmad lige efter vores smagsløg 😁 

Kommentarer

 1. Det lyder altså godt, jeg blev faktisk lidt lækkersulten. Det er altid en balancegang mellem at man gerne vil ha' en eller anden plante, men at de selvsår sig lige voldsomt nok, nå men der skal jo også være lidt lugearbejde til os :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Skønt at du blev lækkersulten - vores smagsløg sang ihvertfald :-)

   Ja, det er nemlig en balancegang. Og så må jeg jo indrømme, at jeg hvis jeg var bedre til at fjerne frøstandene inden inden de smider frø, så var meget vundet - intentioner er der masser af :-) og lugearbejde skal der jo netop være til os :-)

   Slet
 2. Det lyder utrolig lækkert. Jeg har også meget havesyre, men mærkelig nok har jeg ikke tænkt på at spise det, men det vil jeg i gang med:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Havesyren er flittig, så det er bare at gå i krig med at spise den - bon appetit :-)

   Slet
 3. Uhmmm.... jeg var lige nervøs for om du skulle have skvalderkål, men dette lyder så lækkert.
  Jeg har også den syre over det hele for hvor kan den smide frø!

  SvarSlet
  Svar
  1. Thi hi, jeg overvejede skvalderkål - for dem er der rigeligt af ovre fra naboen - men vi har ikke så gode erfaringer med den som fødeemne, så vi blev alle forskånet.

   Havesyren er SÅ dygtig til at smide frø og planterne er ikke verdens nemmeste at hive op, når de først har fået fat. Jeg tror, at vi må være mere ivrige med at fjerne blomsterne inden de får modne frø.

   Slet
 4. Det hørtes virkelig godt ut :-)
  Har funnet ut at vi må ha urter i krukker på terrassen hvis vi skal få brukt dem. Vi har hatt dem lengst ned i hagen, ved drivhuset, og da blir det for lite brukt. Ble litt inspirert nå!
  Ha en fortsatt fin påske.
  Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også en evig diskusion vi har - hvor skal krydderurterne placeres?
   Vi har derfor de mest almindelige såsom timian, persille og purløg i krukker på terrassen. Men de er også ved urtehaven/drivhuset - netop længst væk fra køkkenet - sammen med alle de andre. Så skal vi have dem brugt, skal jeg huske på, hvilke vi har i urtehaven.

   Også fortsat god påske til jer :-)

   Slet
 5. Det lyder vel nok godt. Det er nogle spændende sorter du har i haven og en god måde du har brugt dem på i dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Birgitte :-) Fprtsat god påske :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

1. søndag i advent

Som alle I andre, så har jeg også haft 'travlt' med at finde og pynte adventskransen. Jeg har ikke den store lyst til at lave dekorationer og holder desuden også af det enkle. Derfor købte vi for et par år siden Georg Jensens adventsstage. Ikke så julet at se på i min optik, så derfor får den altid lige et lille julepift.


Hver lysholder har fået et par små kviste af blød ene og derefter en lille sløjfe i julefarver. Den bløde ene har jeg fået hos mine forældre, som har en stor busk, der trængte til beskæring. Jo, den er god nok - det er ikke en dårlig undskyldning for at få noget af den! Jeg fik faktisk en hel pose blød ene, så jeg skal have fantasien igang for flere enkle projekter.


Jeg kan se rundt omkring i bloglandia, at der er flere med bloglys i kransene, som tænder alle fire lys på én gang. Jeg oplever, at der er forskellige traditioner i forhold om alle fire lys tændes på én gang eller om der tændes et lys af gangen.

Vi tænder kun et lys af gangen. Og så er det jo sma…