Gå videre til hovedindholdet

Høst til aftensmaden

Nu begynder høsten fra urtehaven!

Til aftensmaden hentede jeg fire forskellige urter til salaten. Jeg nyder virkelig meget at kunne gå en tur og samle ind - jeg tror, at jeg må have fundet en flettet kurv til formålet.
















Første urt; havesyre


Havesyren gror i mine staudebede, da jeg holder meget af de røde farver i bladene - men jeg holder ikke så meget af dens villighed til at så sig selv. Så efterhånden fylder den rigtig meget i det lange staudebed langs huset.

Anden urt; feldsalat
Feldsalat har jeg i et af højbedene - ja, faktisk så er det også en selvsåer. Jeg såede den sidste år, men fik den ikke taget op førend den nåede at smide frø. Og heldig nok - for nu kan jeg så høste tidligt feldsalat. 

Feldsalaten står hvor jeg skal have sat de sidste tidlige kartofler, så derfor må vi prøve at spise så meget af det som muligt allerede nu. 

Tredje urt; purløg
Purløg har jeg efterhånden en del af og den vil jeg så nødig undvære, da vi bruger den utrolig meget både i salater, men også på et frisk hårdkogt æg fra hønsedamerne med hjemmelavet mayonnaise (også med et friskt æg lagt af hønsedamerne) og friskklippet purløg. 

Fjerde urt; Sankt Hans urt
Jeg overvejede meget om jeg skulle forsøge med Sankt Hans urt idet jeg har set på en facebook gruppe, at der er flere der bruger de friske skud i salater. Jeg kunne dog ikke få mig selv til at spise dem, så måske det bliver en anden dag. Skuddene kunne godt trænge til at blive tyndet ud. 

Igen - fjerde urt; rabarber
Rabarberne nye skud står så friske, sprøde og indbydende. Jeg kunne derfor ikke modstå fristelsen til at trække en enkel til salaten. 



Urterne blev snittet og blandet med kyllingekød, bacon, iceberg, spidskål, agurk, soltørret tomat og en god olie samt salt og peber. Dertil fik vi et nybagt brød som vi kunne dyppe i den gode olie. Og et godt glas øl/hvidvin blev serveret til - se det er en rigtig dejlig aftensmad lige efter vores smagsløg 😁 

Kommentarer

  1. Det lyder altså godt, jeg blev faktisk lidt lækkersulten. Det er altid en balancegang mellem at man gerne vil ha' en eller anden plante, men at de selvsår sig lige voldsomt nok, nå men der skal jo også være lidt lugearbejde til os :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Skønt at du blev lækkersulten - vores smagsløg sang ihvertfald :-)

      Ja, det er nemlig en balancegang. Og så må jeg jo indrømme, at jeg hvis jeg var bedre til at fjerne frøstandene inden inden de smider frø, så var meget vundet - intentioner er der masser af :-) og lugearbejde skal der jo netop være til os :-)

      Slet
  2. Det lyder utrolig lækkert. Jeg har også meget havesyre, men mærkelig nok har jeg ikke tænkt på at spise det, men det vil jeg i gang med:)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak :-) Havesyren er flittig, så det er bare at gå i krig med at spise den - bon appetit :-)

      Slet
  3. Uhmmm.... jeg var lige nervøs for om du skulle have skvalderkål, men dette lyder så lækkert.
    Jeg har også den syre over det hele for hvor kan den smide frø!

    SvarSlet
    Svar
    1. Thi hi, jeg overvejede skvalderkål - for dem er der rigeligt af ovre fra naboen - men vi har ikke så gode erfaringer med den som fødeemne, så vi blev alle forskånet.

      Havesyren er SÅ dygtig til at smide frø og planterne er ikke verdens nemmeste at hive op, når de først har fået fat. Jeg tror, at vi må være mere ivrige med at fjerne blomsterne inden de får modne frø.

      Slet
  4. Det hørtes virkelig godt ut :-)
    Har funnet ut at vi må ha urter i krukker på terrassen hvis vi skal få brukt dem. Vi har hatt dem lengst ned i hagen, ved drivhuset, og da blir det for lite brukt. Ble litt inspirert nå!
    Ha en fortsatt fin påske.
    Eirin

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er også en evig diskusion vi har - hvor skal krydderurterne placeres?
      Vi har derfor de mest almindelige såsom timian, persille og purløg i krukker på terrassen. Men de er også ved urtehaven/drivhuset - netop længst væk fra køkkenet - sammen med alle de andre. Så skal vi have dem brugt, skal jeg huske på, hvilke vi har i urtehaven.

      Også fortsat god påske til jer :-)

      Slet
  5. Det lyder vel nok godt. Det er nogle spændende sorter du har i haven og en god måde du har brugt dem på i dag.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Birgitte :-) Fprtsat god påske :-)

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på.  Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola. Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen. På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.