Gå videre til hovedindholdet

Pinse billeder og urtehaven

På sådan en skøn pinsedag må der lidt billeder til fra haven. Det hele grønnes og gror og de planter, som jeg troede havde rigtig god plads er ved at blive så stort, at de efterhånden ikke har god plads. Men det er selvfølgelig kun dejligt - så er der ikke så meget sort jord, hvor ukrudtet kan boltre sig.
Der er også blevet plantet en del ud i haven, så det kunne se pænt ud til konfirmationen. Og jeg var faktisk ret godt tilfreds med hvor jeg lang nåede. Mine forældre kom et par dage inden og hjalp med at fjerne det sidste ukrudt, kante bede og rive grusgangen - det var lige prikken over i'et.

Her efter konfirmationen har jeg været så heldig at få lidt ramsløg planter fra en venindes have - de små hvide blomster på ramsløgene er rigtig søde. Ramsløgene er plantet i bedet, hvor jeg for et stykke tid siden plantede hindbærjordbær og hvor der i forvejen gror blåbær.

I urtehaven sker der også en del. Kartoflerne, som blev sat d. 6. april er ved at være godt store. Dog er der endnu ikke blomster i dem endnu,  men  mon ikke der er en chance for, at vi kan få nye kartofler til grundlovsdag - det håber og tror jeg.

Mellem kartoffelrækkerne har jeg sat forsåede hestebønner. Og det har da virkelige betalt sig i år. Normalt får jeg 3-4 planter ud af de 15-20 frø, som jeg sår - tror det er gourmetmad for duerne. Men i år er der masser af planter mellem kartoflerne og de blomstrer på livet løs, så det er en ren fryd. Hvis alle blomsterne bliver til bælge, så får vi hestebønner i overflod i år.

 

Også jordbærrene blomster rigtig flot i år - igen. Sidste år havde vi en rigtig flot jordbærhøst og det tyder rigtig godt i år igen.

I højbedet, som har en kant af  jordbær, skal der i år blandt andet være bønner og ærter. Også bønner og ærter har jeg forsået og de høje, som skal vokse på tårnet af rionet, plantede jeg ud i går. Det drejer sig om meterbønner, røde stangbønner og høje ærter.

Foreløbig går det som ret godt i urtehaven - planterne gror som forventet og vi har allerede hentet en del krydderurter så som persille, som er planter fra sidste år, som er ved at gå i blomst. Men også sødskærm, dild og purløg bliver brugt i køkkenet. Og så er der rabarberen, som vi både har brugt til koldskål og clafoutis.

Kommentarer

 1. Hvor ser det bare dejlig ud det hele, god ide med bønnerne mellem kartoflerne, måske jeg skulle prøve det et år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-)
   Kan se på din blog, at I næsten lige har sat kartofler, så jeg tror da, at du kan nå at så de valske bønner mellem rækkerne endnu :-)

   Slet
 2. Det ser fint og frodigt ud. En familiefest giver tit stødet til at få de ting gjort, som hænger. En advarsel: vi plantede ramsløg i køkkenhaven og besluttede at flytte det ud i læbæltet, fordi det breder sig enormt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Du har ret i, at deadlines ofte er rigtig gode ift. at få opgaver og planer gjort færdige.
   Tak for advarslen vedrørende ramsløgene. Foreløbig gør det ingenting, at ramsløgene breder sig i bedet - det står nemlig tomt og jeg ved ikke helt hvad jeg ellers skal plante i det af spiselige ting. Og mon ikke at ramsløg vil være gode som bunddække under blåbærbuske?

   Slet
 3. Ja det er dejligt at det hele er ved at lukke til nu så ukrudtet ikke får lys. Hvor var det godt du fik hjælp inden konfirmationen, så haven var fin. Det er næsten en umulighed, til hverdag at nå det hele jeg syntes altid der er noget der halter og når man så har nået det så er der noget andet. Man bliver vist aldrig helt færdig i en have :o))
  Rigtig dejlig 2 pinsedag
  Kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Ih, hovr jeg kender det. Netop som man tror, at man er kommet igennem, så kan man starte forfra. Derfor er mit mål også at alle bedene skal være plantet til, så der ikke er sort jord, hvor der kan gro ukrudt. Så er det kun om foråret, at jeg lige skal ud at luge et par gange.
   Og ja, det var skønt at få hjælp - det havde jeg ikke kunnet nå selv. Og det var godt vi nåede det, for vejret var til at gæsterne var en tur i haven - så er det altså rart, at man selv synes, at det ser nogenlunde ud :-)

   Slet
 4. Hej Susanne.Dejligt at du nåede at få det så fint til konfirmationen.......................og med lidt hjælp.
  Sjovt nok satte vi også kartofler d.6/4 ................og de er også pænt store.
  Vi har også rigtig flotte rabarber i år og har lige lavet rødgrød..Men misunder dig dine flotte jordbær.
  Ærter og rødbeder har også vist sig.Elsker at spise ærter på min morgentur i haven.'
  Rigtig god 2 pinsedag knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Sjovt at vi satte kartofler samme dag. Hvornår tror du, at de er store nok til at du vover at grave de første op?
   Enig - rabarberne er rigtig flotte i år. Vi har prøvet at lave rabarberkoldskål med sødskærm - nøøøj det smagte. Også clafoutis med rabarber var lækkert. Og ja, glæder mig til at se, om det giver lige så flot en høst i år som sidste år.
   Jeg har også forsået almindelige ærter - dem skal jeg bare lige have plantet ud. Kan sagtens følge dig - den dejlig lækkerbisken på morgenhaveturen må være skønt :-)

   Slet
 5. orv nogen flotte kartofler....mine har så svært ved at komme op i år (men de havde nu heller ingen spirer da de blev lagt) - der bliver ikke nye kartofler til Sct. Hans her i år.... det var der sidste år, men det er da heller aldrig sket før :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan så trøste med, at det er første år at jeg har lagt kartofler under plast og at mine kartofter er så store og flotte. Håber at dine kartofler snart viser god grokraft.
   Men mon ikke vi snart skal prøve at grave efter de første - siger man ikke, at man kan begynde at høste to måneder efter at de er lagt? Tror vi skal prøve omkring grundlovsdag.

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Nyt med genbrug

Nyt bed med genbrugsplanter har set dagens lys! Et mindre, men problematisk område blev udset til at blive et fint lille nyt bed. Selvsåede planter fra haven og plantegaver blev plantet i beddet

En par clematis' er plantet på et rionet for at skærme af mod kompostbeholderne. Men foran rionettet findes et mindre charmerende stykke, som er vældig synligt, når havehuset rundes. Tanken var at der skulle være græs, men området ligger i skygge fra stakittet, så græsset har meget ringe vilkår. 

Området går vi dagligt igennem, når vi skal hente æg og fodre hønsedamerne, så derfor er stykket blevet "en torn i øjet" og det blev besluttet, at stykket skulle blive et bed stedet. 
En hosta, som jeg fik af en kollega sidste efterår, blev plantet i hjørnet. Små søde primula, som jeg fik af en venindes mor forleden, blev delt og plantet i tre grupper. Flere planter har sået sig selv i haven og jeg var rundt at samle lidt ind; jakobsstige, blåaks og sibirisk portulak. Alle blev plantet …

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Flueben og oversigtsplan

Urtehavens stier er blevet befriet! Fiberdugen er klippet til og højbede præsenteres nu på bedste vis. Og et forsøg på at tegne haven på en oversigtsplan er gjort


1. maj blev fejret i haven idet urtehaven som udgangspunkt er blevet færdig. Nu mangles kun, at de står grønne og frodige - se det bliver også en fest. Dagen er brugt på at kravle rundt mellem bedene  for at klippe fiberdugen til, så den ikke ses længere. 
Og som det ses, så har det haft stor effekt. Småstenene står  nu flot frem og de fine højbede præsenteres på bedste vis. 
De seneste aftener er blevet brugt på et forsøg på at tegne haven ind på et oversigtskort. Det har faktisk været en ret sjov opgave, men også lidt besværligt lige at huske hvordan bedene er placeret. 
Jeg har været ude i haven at kigge et par gange under oversigtskortets tilblivelse, men på trods af det, så er bedene ikke tegnet helt korrekt op og oversigtskortet er på ingen måder målfast. Nå ja - og havehuset er blevet lidt skævt!
Jeg ved, at jeg har …