Gå videre til hovedindholdet

Madam Bæk's have med græsser

Jeg har fået mig én på have-opleveren -  jeg har været på besøg hos Madam Bæk, som har bloggen Et haveliv med sygdom. Jeg var inviteret i hendes have for at få inspiration til at "indføre" græsser i haven. Og der var masser af inspiration at hente.Jeg lagde meget mærke til, at der flere steder i haven var plantet store og høje græsser ud til kanten eller i forgrunden af et bed. Jeg har altid tænkt, at det høje skal plantes bagerst, men her lærte jeg, at det ser rigtig godt ud med græsser forrest.


Her er i det hele taget brugt mange høje græsser. Jeg har det selv svært ved at få højde i bedene og har en tendens til kun at vælge stauder, som ikke er voldsomt høje. Jeg må se at få lidt højde ind og specielt i husbedet kunne nogle af de høje græsser danne naturlige rum og dermed flere bede i det lange bed.  

Græsserne er bruge på forskellige måder i haven - her som en kant langs huset. Andre steder i samspil med stauder, buske eller et-årige.
Denne rødbrune New Zealanske Star stod i et flot samspil med blomsterkarsen. Staren havde sået sig og der var mange børn omkring den. Jeg fik flere af de små børn med hjem, sammen med en anden græs (jeg kan ikke huske navnet), kinesisk astilbe og en hosta, mumms.

Vi var rundt i haven for at høste nogle af aksene fra græssserne. Aksene skal jeg ikke bruge til dekorationer, men vil prøve at så dem og se om jeg kan få små spændende græsser ud af det.


I haven var der et stort og flot bassin med store og tamme koikarper. Det var imponerende at se, at Madam Bæk kunne klappe fiskene. Her er hun ved at håndfodre én af dem - som i øvrigt alle havde navne.

Og så er der schæferhunden Danny. Det er meget, meget sjældent at jeg gider hunde, men Danny faldt jeg fuldstændig for, så vi fik spillet lidt boldleg.

Denne røde græs, japansk blodgræs stod og spillede så smukt i solen - jeg er solgt. Måske skal den japanske blodgræs hjembringes fra Overdam Planteskole idag, hvor jeg har planer om at deltage i "Havens dag".

Tusind tak til Madam Bæk for en super-inspirerende eftermiddag i din have. Jeg kan stadig forundres over, at der pludselig var gået 3,5 time - men sådan går det jo, når man har det sjovt :-)

Kommentarer

 1. Tak for nogle inspirerende billeder med græsser. Vi er også blevet meget forelskede i græsser efter besøg på Overdam Planteskole 2 år i træk. Hvis ikke der var så lang en køretur ville jeg også derover i dag, vræl.
  Jeg glæder mig til at se, hvad inspirationen fører til i din have.

  SvarSlet
  Svar
  1. Velkommen til som fast læser :-)

   Jeg har været på Overdam et par gange, men vil glæde mig til en guidet rundvisning. Måske laver jeg endnu et indlæg om græsser efter inspirationen derfra.

   Ja, jeg håber at jeg kan få lidt flere græsser ind efterhånden, men tror også, at jeg skal holde mig selv fast for at det lykkes.

   Slet
 2. Sikke en inspirations have! Godt at flere havefolk bliver forelsket til prydgræsser.

  SvarSlet
  Svar
  1. Der var masser af dejlig inspiration :-)

   Jeg tror, at prydgræsser i mange år været en overset plante og mere eller mindre været associeret til bambus. Men jeg synes at det tyder på, at de er stærkt på vej ind i haverne igen.

   Slet
 3. super fint med græsserne og dejlig inspiration ... takker

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var helt sikkert dejlig inspiration :-)

   Slet
 4. Fine billeder, du har taget, af græsser i forskellige sammenhænge.Japansk blodgræs er så flot, men desværre ikke hårdfør nok her i haven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Græsserne stod så fint rundt i hele haven, så der var masser af måder de var brugt på.

   Den japanske blodgræs er bare så flot. Håber den er hårdfør her i haven, når jeg engang får den anskaffet :-)

   Slet
 5. Det er fine billeder, du har taget fra Katys have, jeg er også blevet vild med græsser. Mit første forsøg med græsser gik ikke godt, det var en af dem, der bredte sig helt vildt, ja helt ud i græsplænen, så der fik jeg en forskrækkelse. Men jeg har forsøgt mig igen, nu har jeg flere fine eksemplarer, og får lidt flere næste søndag.
  Japansk blodgræs klarer sig fint her i haven, og jeg har delt den flere gange.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kan du huske, hvad det var for en Lisbeth??

   Slet
  2. Puha ja, tror man skal kigge sig godt for ift. hvilke græsser man indfører i haven - men dejligt, at du havde mod på at prøve igen.

   Skønt at den japanske blodgræs klarer sig godt og at du har delt den flere gange. Det tyder på, at den er villig til at gro :-)

   Slet
 6. Ja selv tak. Det var rigtig hyggeligt, og tiden flyver fantastisk hurtig i godt selvskab, ikk?

  Du får lige navnene på de forskellige billeder:
  1. Molina arundinacea Karl Foester.
  2. Mischanthus Strictus. Den blomstre eftersigende sjælden i danske haver, men jeg har flere gange haft flotte røde aks på min.
  3. Mischanthus Kleine Fontäne, og yderst til højre den Red Baron.
  4. Carex Ice Dance. Dem fik du vist ikke med hjem??
  5. Strå fra Karl Foester men Katja Badsgård (tror jeg den hedder) i baggrunden
  6. Carex Vulkan, som absolut er en favorit i haven.
  7. Harley bliver håndfodret og man ser ryggen af Brownie.
  8. Imerata cylindrica Red Baron.

  Den græs som du fik med var en blåaks, men om det var Sesleria autumnalis eller heufleriana er jeg lidt i tvivl om

  Frøene var af:
  1.Molina carulea Overdam, Pibegræs.
  2. Chasmanthum latifolium, Fladaks,
  3. Calamagrostis acutiflora, Overdam, havesandrør.
  4.Diarrhena japonica.

  Danny siger også tak for legen, og han er glad for, at alle kan lide ham - nå ja lige bortset fra dem der er bange for ham. Han er jo en farlig hund :-D

  Er der flere der føler sig friste af, at se haven er man velkommen til, at kontakte mig på skatbk@gmail.com

  Håber at det var et godt foredrag hos Poul i dag. Jeg kunne desværre ikke selv nå derned.

  Ha' nu en dejlig aften
  Katy

  SvarSlet
  Svar
  1. Sikke en service. For som du nok kunne se af indlægget, så kunne jeg ikke huske navnene, som du så dygtigt jonglerede med. Men at få alle navnene serveret sådan er da ren luksus - tusind tak for det.

   Det var et fint foredrag i dag - ærgerligt, at du ikke nåede det. Kiggede ellers efter dig.
   Jeg synes det var utrolig inspirerende at høre Poul fortælle om planterne og jeg kunne jo sagtens genkende nogle af dem fra din have. Det har været supergodt først at besøge dig og se din have og derefter se og høre Poul. En weekend i ren "græs-inspiration".

   Slet
  2. Jeg kunne først være der lidt i fem, og så mente jeg ligesom at løbet var kørt :-)

   Slet
 7. Sikke et dejligt havebesøg, der er nu noget over besøg hos blogvenner. Jeg skal da lige love for at der er smukke græsser og placeringer af græsser i Madam Bæks have. Sikke en inspiration - sandelig også for os andre.

  Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var et rigtigt dejligt havebesøg og jeg kan klart anbefale andre at lave en aftale med Madam Bæk.

   Dejligt at I andre også kan blive inspireret :-)

   Slet
 8. Hvor er herligt at se Madammens have gennem en anden linse, det giver helt nye smukke indtryk. Græsserne er skønne og jeg kæmper med at få dem indført, men enten får jeg købt nogen som ikke er ordentlig vinterhårdføre (HUSK at spørge om det når I køber græsser...) eller også er de bare ikke så frodige som dem du viser fra haven her. Nå, men give op det gør jeg nu ikke...
  Tusind tak for et skønt kik over hækken :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Madammen!!?? :-DD
   Du kan jo bare tage ved lære af os andre kære Jette :-)

   Slet
  2. Ja-ja... jeg prøver jo... Madam Mim... øhhh undskyld Bæk!!

   Slet
  3. Den japanske blodgræs må jeg iøvrigt have fingrene i... :o)

   Slet
  4. Stakkels Jette, fik du noget galt i halsen?? Ha ha ha ha ha. Jeg kan varmt anbefalde dig japansk blodgræs, men også Carex Vulcan som er hammerende flot til næsten alt.

   Slet
  5. Ja, vi talte også om, at det ville blive sjovt at se haven gennem min linse - sjovt at vi ser så forskelligt uanset hvilke kulisser vi befinder os i :-)

   Du har ret i det med de hårdføre. Hørte lige idag, at den røde lampepudser ikke nødvendigvis er vinterhårdfør. Jeg krydser fingre for, at min står tilpas beskyttet op af stakittet til at kunne overleve.

   Rigtig god kamp med at få græsser indført i haven. Vi må dele erfaringer undervejs i vores kamp.

   Slet
  6. Den røde lampepudser græs som skal betragtes som en et årige og den japanske blodgræs er to meget forskellige græs. Har indtryk af, at nogen tror at det er en og samme græs?? Det er det ikke.

   Slet
 9. Og til Ulla J. og andre som ikke lige kommer forbi Overdam på Sjælland, så er der også dette sted i Kolding: http://www.marianesgraes.dk/

  SvarSlet
 10. Tak for den dejlige tur i Madam Bæks have som er utrolig smuk at se. Også så dejligt at få navnene på de fantastiske græsser :-) Koi'en er bare for sød :-)
  Kh
  Rose

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var en fornøjelse at komme på rundtur i Madam Bæks have :-) Ja, det er skønt, at Madam Bæk tog sig tid til at få sat navne på - dem havde jeg jo lykkelig glemt, da jeg kom hjem.

   Slet
 11. Hej Susanne.Dejlige billeder af alle de forskellige græsser.Sjovt nok har jeg lige været i det jyske og besøgt Lille Malunds have og der købt en del nye græsser.Bla. japansk blodgræs,er spændt på om den er vinterhårdfør.Du kan se alle mine nye græsser i mit nye indlæg.God dag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Det bliver da skønt når du får dine nye græsser plantet ud i dine bede - det vil jeg glæde mig til at se på din blog :-)

   Jeg kan ikke forestille mig, at blodgræs ikke er vinterhårdfør, idet Madam Bæk har den i haven og der på Overdam Planteskole står mange hundrede i potter og jeg tænker, at de kommer til at stå ude vinteren over. Men så skriver Marie alligevel, at den ikke er hårdfør i hendes have. Vi krydser fingre for den.

   Slet
 12. Tak for en dejlig rundtur i den smukke have.
  Jeg holder meget af græs og har dem flere steder i haven. Jeg overvejer at lave et bed med kun græs.
  Ha` en god aften.

  SvarSlet
 13. Ja, jeg er også kommet til at holde af græs og har vel også et par stykker, hvis jeg nu tænker mig om . men dog ikke et helt bed. God fornøjelse med dit :-)

  SvarSlet
 14. Har også selv været på besøg hos madam Bæk, dejlig have og dejlige mennesker. Skønne billeder du har taget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Madam Bæk fortalte om jeres dejlig besøg i haven. Og du har fuldstændig ret i, at både mennesker og have er herlige at besøg :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede.
Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor.

Men I får lige opskriften her "på dansk".

Jeg har brugt følgende ting;
spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i5 konservesdåser med bund og top skåret afrund folie tærteformen-gangs karkludhåndklæderør, som er lidt længere end spandens højdepottejordplante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet.

For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at vandet aldrig kan stå højere end hu…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…