Gå videre til hovedindholdet

Afgrøder

I søndags fik vi 5 mm regn - det var noget urtehaven kunne lide. Og planterne bliver helt anderledes friske at se på, når de har fået lidt regn og endnu bedre med regndråber på bladene. Dette billede er taget ud af et værelsesvindue. 
Jeg har i år forsøgt at så forskellige blomster imellem afgrøderne, da jeg synes at urtehaven derved giver et smukt udtryk. Men rævehalerne ovenfor er faktisk selvsåere fra sidste år, som blot er blevet flyttet lidt rundt til hensigtsmæssige rækker i højbedene.  Også en del tagetes har sået sig selv, så de er også blevet flyttet rundt. 

De øvrige blomster er blå hør og jomfru i det grønne. De er desværre ikke blevet den store succes. Få frø af jomfru i det grønne er spirret og de planter, som er blevet til noget er noget småtteri. Den blå hør er heller ikke spiret for godt. Men derudover synes jeg, at de er blevet alt for høje og ranglede, så de vælter for et godt ord. 

Bønnerne er begyndt at give og også squash har vi fået nogle stykker af. I år har jeg fire squash planter - de har givet én squash hver.  Foreløbig er der et par stykker mere på vej og hvis de bliver til noget, så bliver det rekordhøst for mig ;-) 
Persillen står rigtig fin. Vi har også i år den bredbladede og kruspersillen og bruger dem til de samme retter. Mest af alt bruger vi den finthakkede i en dressing, som vi enten bruger på en salat eller bruger som "kold sovs". Alt efter hvad vi skal bruge dressingen til vælger vi om det skal være kruspersillen, som har en lidt kraftigere smag eller den bredbladede persille, som er knap så besk, men også smager knap så kraftig. 

Faktisk er persille den mest anvendte krydderurt i det danske og nordiske køkken og mon ikke alle os med urtehave eller krukker med krydderurter har persille der!

Kommentarer

 1. Orv, hvor er dine bladbeder store..... mine de er nærmest ikke vokset siden de kom op af jorden.... jeg ved sørme ik' hvad der er galt med dem, de bliver da vandet hele tiden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder træls, at dine bladbeder ikke vil gro. Og det er da underligt, når de nu bliver vandet hele tiden. Håber for dig, at de lige pludselig viser deres gro-vilje.

   Slet
 2. Skønt ser det ud smukt ud din urtehave....jeg bliver lidt misundelig og også lidt lækker sulten ;0) Dit smukke prærie bed bliver også helt helt fantastisk og vent bare til næste år når det hele er vokset lidt mere til.....det bliver et smukt syn ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Dorthe :-) Kan godt forstå, at du bliver lidt lækkersulten - det er skønt at få i urtehaven og høste direkte til aftensbordet.

   Jeg glæder mig også til at se ørkenbedet til næste år og er sikker på, at min begejstring for bedet fortsætter :)

   Slet
 3. Hej Susanne.Jeg synes nu at der ser dejligt frodigt i din køkkenhave.Når jeg har squash giver de rigtig godt............men kræver god plads.
  Var lidt træt af mit persille i drivhuset..............så jeg købte en lille bakke og plantede ud i min lille drivbænk...........og den trives rigtig godt.
  God ide med blomster i køkkenhaven.
  Rigtig god weekend knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Du ved... der bliver taget billeder af det, som man gerne vil vise frem ;-) Jeg synes ikke, at mine squash har udfyldt den tildelte plads endnu - de breder sig overhovedet ikke. Jeg såede de sidste frø at de to sorter, som jeg ikke har haft succes med og så skal jeg have fat i nogle andre til næste år. Håber så jeg får større succes med dem, for vi holder meget af squash.

   Ja, persillen har det godt i år. Og den kan jo bruges til lidt af hvert. Og er også skøn som topping på lidt af hvert eller til at pynte af med.

   Synes det ser så godt ud med blomster mellem alle urterne - det giver lidt mere kulør i bedene.

   Slet
 4. Sjovt så forskelligt køkkenhaverne kan opleves i løbet af en sommer. Jeg har bagt, stegt, syltet og frosset squash og alle naboerne har fået! Og det vælter stadig ud af mine 3 planter. Til gengæld har persillen set herrens ud med mange gule blade - jeg har læst mig til at gulerodsfluen hærger. Jeg nøjes med at glæde mig over succeserne :-) Sydney

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder som et eventyr med alle dine squash - det ønsker jeg mig også. Det er 3. år med squash og de to foregående har været katastrofale. Men det ser ud til, at der er lidt flere på vej, så jeg krydser fingre.

   Ja, sjovt at din persille ikke trives. Den har jeg til gengæld haft rigtig god succes med de seneste år.

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Svampe

Disse to forskellige svampe var at finde i græsplænen idag. Den hvide fandt jeg ikke mindre end ni af ialt. Ingen af os har viden om svampe, men kunne denne spises, så var der masser af føde i den, for de var store og tunge. Under den runde hat var der en hvid "hinde", som dog ikke var hel og derfor kunne lamellerne. Stokken var tyk og virkede massiv og sluttede af i en rund rod, hvorfor den var let at vælte.

Den naturbrune svamp med en blå ring i hatten var heldigvis ensom - den ser nemlig giftig ud. Læg mærke til edderkoppen på svampen - den ser ikke samme signal som jeg! Under den flade hat var der lameller og en meget tynd stok og da jeg ville vælte svampe gik hatten i stykker.

Alle ti svampe er fjernet fra græsplænen og smidt i skraldespanden. Vi skal have fødselsdagsgæster imorgen og deriblandt to mindre børn - vi tager ingen unødige risici med evt. giftige svampe her!

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)