Gå videre til hovedindholdet

Slut med urtehaven

Dagen i dag har været dedikeret til at få urtehaven sået færdig. Det har jeg fået gjort og jeg tror ikke, at der kan klemmes ret meget mere derned. Jeg har plantet og sået tættere i år end de to foregående år,. Efter sigende skulle man jo kunne plante noget tættere, når det er højbede, hvor jorden er mindre kompakt end hvis der bliver gået i bedene. Så det bliver spændende at drage nogle erfaringer med den tættere planteafstand i forhold til hvor stort udbyttet bliver.
Jeg har rigtig dårlige erfaringer med squash og det er endnu ikke lukkedes mig at få mere end én-to squash af hver plante. Og da vi holder meget af at spise dem, er jeg blevet stædig og prøver igen. De tidligere år har jeg forsået dem, men i år har jeg sået dem direkte på friland - hvem ved om det gør en forskel!
Da det endnu kan være koldt om natten har jeg købt nogle billige mini-drivhus-kegler og sat over dem. Og så håber jeg, at de kan beskytte de små planter (som gerne skulle dukke op) indtil de er blevet lidt mere robuste. Og igen i år vil jeg gøre forsøget med, at squashplanterne skal gro op af rionettet, så de ikke fylder så meget.

En anden ændring jeg har gjort er at ændre retning på blomsterne i bedene. De tidligere år har jeg haft forskellige slags tagetes rundt i kanten af bedene. Men i år har jeg valgt at have dem i samme retning - altså på tværs af bedets længderetning - som urterne står. Herunder ses selvsåede tagetes som er blevet flyttet på række ved siden af spidskålene.

Jeg har også udviddet sortimentet af sommerblomster, som nu består af almindelig tagetes, mexicansk tagetes, jomfru i det grønne, rød rævehal og blå hør.
Selvom bedene blev vandet i weekenden, så har det skønne vejr med solskin og varmen bevirket, at jorden allerede var tør igen. Så for at sikret at de nysåede urter får en god start, så er vanderen i gang igen.

Og så får jordbærrene også lige en tur igen - det skulle være så godt nu i denne tid, hvor bærrene vokser sig store :-)

Kommentarer

  1. Held og lykke med din køkkenhave :-)
    Jeg har også sået squash, og de ser ud til at komme fint, håber også udbyttet bliver godt. Mine spids-og blomkål tror jeg desværre ikke jeg får noget ud af. De falder sammen en efter en, ved ikke om det er myrerne, der løsner jorden omkring dem, eller om der er noget andet galt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er godt at høre, at dine squash er kommet fint - krydser fingre for et godt udbytte hos dig.
      Øv med dine spids- og blomkål - men du har ret i, at de sørens myrer kan være skyld i det. Har du haft én af planterne oppe for at se, at det ikke skyldes "larver", som gnasker løs?

      Slet
    2. Umiddelbart ser rødderen intakte ud, så jeg hælder mere og mere til, at det må være myrerne.

      Slet
    3. Surt med myrerne og det er jo ikke til at give dem gift eller kogende vand midt en en urtehave - øv :-(

      Slet
  2. Hvor ser din køkkenhave dog godt ud! Lad os håbe, at udbyttet bliver ligeså godt! Jeg troede ellers, at squash skulle være så nemme, men jeg tror, det er bedre at så dem direkte på friland, som man jo også gør med græskar! Held og lykke!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak - jeg krydser også fingre for udbyttet :-)

      Du har fuldstændig ret i, at squash har ry for at være nemme - men desværre ikke for mig :-( Så jeg håber at netop såning på friland kan være løsningen for mig.

      Slet
  3. Hej Susanne

    Squash er endnu ikke mislykkedes for mig... krydser fingre for, det heller ikke sker i år. Jeg er meget spændt på at læse, hvordan det går for dig, om det lykkedes med rionettet. Jeg har min tvivl... men hvis det lykkedes, er det en ide, jeg tager til mig og bruger næste år :-D Sikke meget mere plads jeg ville få i min køkkenhave.

    - Pia

    SvarSlet
    Svar
    1. Dejligt at du har held med squash. Jeg har idéen med rionet fra Lone med bloggen min havedagbog. Hun har prøvet det flere år med held, så jeg tror helt sikkert, at det er en mulighed for at spare plads. Og det er abolut ikke derfor mine er mislykkedes de seneste år - det er rådnet længe inden de er nået at klatre op i rionettet.

      Jeg tror roligt, at du kan gøre forsøget og spare pladsen allerede i år.

      Slet
  4. Det er nogle super fine billeder du har taget af din køkkenhave. Det er så smukt når køkkenhaverne ser så velplejede og frodige ud som din gør. Bare det var min.
    Mange have hilsner
    Anna og Vibeke

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak skal du have - jeg er også glad for, at jeg har kontrol over den igen :-) Og ja, det ser dejligt ud når køkkenhaven er frodig. Tror det er mine jordbær, som får det til at se frodigt ud - og de kommer til at give vildt meget i år :-)

      Slet
  5. Hvor har du en fin køkkenhave. Held og lykke med det hele.
    Tak for kigget.
    Ha´ en god weekend.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak - jeg glæder mig til at det hele kommer op og den bare jord er dækket. Ja og selvfølgelig også til at vi kan komme til at høste af herlighederne :-)

      Slet
  6. Hej Susanne
    Hvor ser din køkkenhave fin og tjekket ud. Jeg har helt opgivet squash i år, da da sneglene ikke kunne stå for dem sidste år, og jeg gider altså ikke dele min mad med dem.
    Jeg var da lige ved at tro du havde droppet køkkenhaven, da jeg så din overskrift ;)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak :-) Ja, de trælse og ulækre snegle kan desværre ødelægge meget og forstår fuldt ud, at du ikke vil dele. Jeg er meget spændt på, hvor mange snegle vi får i år. Salater ex. er heller ikke til at dele med dem :-(

      Overskriften var blot en lille teaser ;-)

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad