Gå videre til hovedindholdet

Slut med urtehaven

Dagen i dag har været dedikeret til at få urtehaven sået færdig. Det har jeg fået gjort og jeg tror ikke, at der kan klemmes ret meget mere derned. Jeg har plantet og sået tættere i år end de to foregående år,. Efter sigende skulle man jo kunne plante noget tættere, når det er højbede, hvor jorden er mindre kompakt end hvis der bliver gået i bedene. Så det bliver spændende at drage nogle erfaringer med den tættere planteafstand i forhold til hvor stort udbyttet bliver.
Jeg har rigtig dårlige erfaringer med squash og det er endnu ikke lukkedes mig at få mere end én-to squash af hver plante. Og da vi holder meget af at spise dem, er jeg blevet stædig og prøver igen. De tidligere år har jeg forsået dem, men i år har jeg sået dem direkte på friland - hvem ved om det gør en forskel!
Da det endnu kan være koldt om natten har jeg købt nogle billige mini-drivhus-kegler og sat over dem. Og så håber jeg, at de kan beskytte de små planter (som gerne skulle dukke op) indtil de er blevet lidt mere robuste. Og igen i år vil jeg gøre forsøget med, at squashplanterne skal gro op af rionettet, så de ikke fylder så meget.

En anden ændring jeg har gjort er at ændre retning på blomsterne i bedene. De tidligere år har jeg haft forskellige slags tagetes rundt i kanten af bedene. Men i år har jeg valgt at have dem i samme retning - altså på tværs af bedets længderetning - som urterne står. Herunder ses selvsåede tagetes som er blevet flyttet på række ved siden af spidskålene.

Jeg har også udviddet sortimentet af sommerblomster, som nu består af almindelig tagetes, mexicansk tagetes, jomfru i det grønne, rød rævehal og blå hør.
Selvom bedene blev vandet i weekenden, så har det skønne vejr med solskin og varmen bevirket, at jorden allerede var tør igen. Så for at sikret at de nysåede urter får en god start, så er vanderen i gang igen.

Og så får jordbærrene også lige en tur igen - det skulle være så godt nu i denne tid, hvor bærrene vokser sig store :-)

Kommentarer

 1. Held og lykke med din køkkenhave :-)
  Jeg har også sået squash, og de ser ud til at komme fint, håber også udbyttet bliver godt. Mine spids-og blomkål tror jeg desværre ikke jeg får noget ud af. De falder sammen en efter en, ved ikke om det er myrerne, der løsner jorden omkring dem, eller om der er noget andet galt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er godt at høre, at dine squash er kommet fint - krydser fingre for et godt udbytte hos dig.
   Øv med dine spids- og blomkål - men du har ret i, at de sørens myrer kan være skyld i det. Har du haft én af planterne oppe for at se, at det ikke skyldes "larver", som gnasker løs?

   Slet
  2. Umiddelbart ser rødderen intakte ud, så jeg hælder mere og mere til, at det må være myrerne.

   Slet
  3. Surt med myrerne og det er jo ikke til at give dem gift eller kogende vand midt en en urtehave - øv :-(

   Slet
 2. Hvor ser din køkkenhave dog godt ud! Lad os håbe, at udbyttet bliver ligeså godt! Jeg troede ellers, at squash skulle være så nemme, men jeg tror, det er bedre at så dem direkte på friland, som man jo også gør med græskar! Held og lykke!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - jeg krydser også fingre for udbyttet :-)

   Du har fuldstændig ret i, at squash har ry for at være nemme - men desværre ikke for mig :-( Så jeg håber at netop såning på friland kan være løsningen for mig.

   Slet
 3. Hej Susanne

  Squash er endnu ikke mislykkedes for mig... krydser fingre for, det heller ikke sker i år. Jeg er meget spændt på at læse, hvordan det går for dig, om det lykkedes med rionettet. Jeg har min tvivl... men hvis det lykkedes, er det en ide, jeg tager til mig og bruger næste år :-D Sikke meget mere plads jeg ville få i min køkkenhave.

  - Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at du har held med squash. Jeg har idéen med rionet fra Lone med bloggen min havedagbog. Hun har prøvet det flere år med held, så jeg tror helt sikkert, at det er en mulighed for at spare plads. Og det er abolut ikke derfor mine er mislykkedes de seneste år - det er rådnet længe inden de er nået at klatre op i rionettet.

   Jeg tror roligt, at du kan gøre forsøget og spare pladsen allerede i år.

   Slet
 4. Det er nogle super fine billeder du har taget af din køkkenhave. Det er så smukt når køkkenhaverne ser så velplejede og frodige ud som din gør. Bare det var min.
  Mange have hilsner
  Anna og Vibeke

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have - jeg er også glad for, at jeg har kontrol over den igen :-) Og ja, det ser dejligt ud når køkkenhaven er frodig. Tror det er mine jordbær, som får det til at se frodigt ud - og de kommer til at give vildt meget i år :-)

   Slet
 5. Hvor har du en fin køkkenhave. Held og lykke med det hele.
  Tak for kigget.
  Ha´ en god weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - jeg glæder mig til at det hele kommer op og den bare jord er dækket. Ja og selvfølgelig også til at vi kan komme til at høste af herlighederne :-)

   Slet
 6. Hej Susanne
  Hvor ser din køkkenhave fin og tjekket ud. Jeg har helt opgivet squash i år, da da sneglene ikke kunne stå for dem sidste år, og jeg gider altså ikke dele min mad med dem.
  Jeg var da lige ved at tro du havde droppet køkkenhaven, da jeg så din overskrift ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Ja, de trælse og ulækre snegle kan desværre ødelægge meget og forstår fuldt ud, at du ikke vil dele. Jeg er meget spændt på, hvor mange snegle vi får i år. Salater ex. er heller ikke til at dele med dem :-(

   Overskriften var blot en lille teaser ;-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Firkantede fastelavnsboller

På 'min' header står der, at bloggen mest handler om haven, men også lidt om alt det andet. Og 'det andet' er vi så kommet til i aften. Jeg har nemlig fået lyst til at dele min 'opskrift' på firkantede fastelavnsboller med jer.

Til gemalens fødselsdag købte vi et par fastelavnsboller med fløde hos bageren. Og jeg tænkte, at det måtte kunne gøres efter i eget køkken. Så igår købte jeg ind til eksperimentet. De blev faktisk rigtig gode og så var de helt friske og sprøde. Og det bedste af det hele er, at de er utrolig lette at lave.


Færdiglavede butterdejsplader fra supermarkedet halveres og bages i ovnen i 20 min. Hver firkant skæres i to halvdele.

Kagecreme røres med lidt sukker og vanille. Flødeskum blandes med cremen i forholdet 2:1 og en 'klat' lægges mellem de to lag butterdej.


Fastelavnsbollen pyntes med glasur.

Det er da nemt. Og på trods af at fastelavnsbollerne er firkantede, så smager de altså rigtig godt.

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…