Gå videre til hovedindholdet

Jeg glæder mig - igen :-)

Hvor tiden dog går ... Men heldigvis går den mod mere varme og endnu mere grønt og farvet i haven - det er sådan en skøn tid vi går i møde.

Jeg har haft lidt tid i et par dage til at gå i haven og få fjernet det værste ukrudt - hold da op, hvor gror det hurtigt og den første mælkebøtte var allerede klar til at smide en masse frø. Jeg mødte en masse mariehøns på min færd, og det tyder godt for bestanden i år.
Men den kommende weekend er helliget haven, for da får vi besøg af et vennepar, som vi "bytter have-weekend" med. Og jeg har lavet planer for os.

Måske husker I, at vi sidste år fjernede en masse stedsegrønt og fældede nogle fyrretræer? En stor del af bedet er jeg ikke kommet længere med, så der skal vi arbejde videre.

Forrest i billedet ses mit store problemområde. Et tidligere bassin, som blev fyldt med "købemuld" med skvalderkål. Jeg har opgivet bedet, så i stedet skal der lægges fiberdug på og småsten ovenpå - perlesten er bestilt.

Derudover skal vi i gang i bedet bagved. Det er blevet ryddet for etårigt ukrudt, men der er fortsat lidt grønne buske, efeu og agersnerler, som skal fjernes. De der agersnerler er jeg ikke stolte ved, men jeg håber, at jeg kan tøjle dem, så de ikke får lov at kvæle den kommende beplantning.

Den gamle "væg" på bedet er mør og holder intet. Den skal udskiftes og det bliver magen til stakittet bagved, så det bliver ens at se på. Den nye væg skal også males sort (på sigt).

Da bedet er forhøjet og ligger solrigt er det et tørt bed. Jeg et derfor ønske om, at det skal beplantes med prærie planter og samtidig vil jeg gerne have lidt flere græsser ind i mine bede - blandt andet inspireret af Madam Bæk's have, som jeg besøgte i september 2012.

Jeg tog derfor til Overdam Planteskole, som har specialiseret sig i græsser. Jeg fortalte Poul, som ejer planteskolen, om mine ønsker og han lavede straks et forslag til beplantning. En super service som helt sikkert gør, at jeg vender tilbage senere. Forslaget blev snakket igennem og det endte med, at jeg købte planter til hele bedet.
Og nu kan det bare ikke blive lørdag hurtigt nok. Jeg glæder mig så meget til planterne skal i jorden. Og til at det grimme skvalderkålsbed bliver kvalt og det kommer til at se pænt ud i hele det område, som er så synligt fra terrasse og endda også fra stuevinduerne.

Kommentarer

 1. Hej Susanne
  Super god ide med "bytte haveweekend" så der rigtigt bliver gået til den :o)
  Skvadderkålen skal nok komme ned med nakken nu hvor den bliver dækket til.
  Det bliver spændende at se præriebedet når du får lavet det.
  Rigtig god havearbejdslyst fra Linda

  SvarSlet
 2. Det lyder som et spændende præriebed. Føj da, ligefrem at importere skvalderkål for penge, det er en ond skæbne.

  SvarSlet
 3. Held og lykke med dit nye bed og god arbejdslyst, det bliver hyggeligt.

  SvarSlet
 4. Sikke en masse, der kommer til at ske. Glæder mig til at se resultatet :-)
  Knus Signe

  SvarSlet
 5. Hej Susanne
  Ja der er masser af mariehøner at glædes over i år.
  I kommer vist ikke til at kede jer i weekenden, rigtig god arbejdslyst til jer alle og jeg glæder mig til at se det færdige resultat ;)

  SvarSlet
 6. Herligt mariehøne billede!
  Spændende med det nye bed og arbejds lyst :-)

  SvarSlet
 7. Rigtig god fornøjelse med arbejdet - de lover tørvejr til havearbejdet. Glæder mig til at se bedet i sommerens løb, når det hele er kommet op -

  SvarSlet
 8. Hej Susanne.Er da rigtig spændt på at se dit stenbed med planter........er vild med græsser.
  Og super ide med en have weekend med vennerne............det har vi også gjort nogle gange.Jeg skal jo til plantemarked i Lyngby på søndag.
  God aften Knus Jette

  SvarSlet
 9. Det lyder så hyggeligt at I mødes og hjælper hinanden med projekter i haven og det bliver godt når dine planer bliver udført, det bliver rart at få gemt skvalderkålen og etableret dit nye bed med de nye planter:o)
  Rigtig god arbejdslyst.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Ananaskirsebær - Physalis peruviana

Den selvsåede ananaskirsebær vokser flittigt og den er kommet i blomst. Men blomsterne sidder gemt under bladene, så man skal kigge godt efter for at se den lille gule blomst.


Jeg undres gang på gang over, at jeg ser et med øjet, men når jeg ser det samme motiv på et foto, så ser jeg ganske andre ting. På dette foto opdagede jeg, at stænglen er ganske dekorativ med dens stribe!

Og da jeg fik set kigget planten endnu mere efter i hjørnerne, så var der sørme også frugter på vej. De sidder i små hylstre, som ligner 'lanterner' a la stauden japanske lygter. Når 'lanternerne'  visner, så er ananaskirsebærret indeni ved at være moden.


Sidste år syntes jeg ikke, at jeg fik nok ud af ananaskirsebærret. Jeg tror, at det skyldtes følgende;

bærrene faldt løbende til jorden, nogle modne andre umodne. Jeg havde nok en forventning om, at der blev mange modne på én gang i år skal lanterne skal tjekkes for at få bærrene plukket på det rigtige tidspunkt dvs. løbende og uden forventning …

Svampe

Disse to forskellige svampe var at finde i græsplænen idag. Den hvide fandt jeg ikke mindre end ni af ialt. Ingen af os har viden om svampe, men kunne denne spises, så var der masser af føde i den, for de var store og tunge. Under den runde hat var der en hvid "hinde", som dog ikke var hel og derfor kunne lamellerne. Stokken var tyk og virkede massiv og sluttede af i en rund rod, hvorfor den var let at vælte.

Den naturbrune svamp med en blå ring i hatten var heldigvis ensom - den ser nemlig giftig ud. Læg mærke til edderkoppen på svampen - den ser ikke samme signal som jeg! Under den flade hat var der lameller og en meget tynd stok og da jeg ville vælte svampe gik hatten i stykker.

Alle ti svampe er fjernet fra græsplænen og smidt i skraldespanden. Vi skal have fødselsdagsgæster imorgen og deriblandt to mindre børn - vi tager ingen unødige risici med evt. giftige svampe her!