Gå videre til hovedindholdet

Mirabeller

I min urtehave hænger store tunge grene med masser af mirabeller. De lækre at spise direkte fra grenene når man går rundt derude og det er lige netop nu, hvor de endnu ikke er blevet melede.
Desværre er der en del ulemper ved, at mirabellerne hænger ind over et par af mine højbede i urtehaven. Dels så skygger grenene for urterne i haven og træerne suger en masse vand fra området i urtehaven. Og ikke mindst så ligger der mange mirabeller på grusgangen og i bedene og sviner. Og i foråret måtte jeg trække en del små planter op, som var spiret af sten der var smidt fra sidste år.

Træerne står på naboens grund, men det hindrer jo heldigvis ikke mig i at beskære træerne, så de grene som hænger ind over vores grund fjernes. Men inden da kan vi jo lige så godt benytte os af, at vi har masser af mirabeller på vores grund.
Mirabellerne er som sagt plukbare og parate til at blive lavet til alverdens lækkerier. Og jeg har allerede høstet 2,5 kg i et snuptag. Grenene blev klippet af og så var det superlet at plukke mirabellerne af grenene.

Stenene blev fjernet og så gik jeg i gang med lækkerierne. 1 kg mirabeller blev blandet til mirabellechutney efter inspiration fra denne opskrift. Udover ingredienserne fra opskriften, så tilsatte jeg 3 æbler og så undlod jeg lakridsroden, som jeg ikke kunne finde i de almindelige fødevarebutikker. Ind i ovnen en time og derefter på glad. Nu har vi flere glas dejlig og krydret chutney, som smager forrygende til for eksempel en god oksesteg.
De resterende mirabeller blev kogt op sammen med sukker (lidt mindre en 1:1). Efter skumning af syltetøjet kogte det videre en lille time, hvilket har resulteret i en god og kraftigt smagende syltetøj. Syltetøjet er prøvesmagt og det smager skønt på et godt stykke brød med en god ost.

Der hænger fortsat en del mirabeller, som jeg kan plukke. Og jeg tænker, at jeg vil have nogle i fryseren - en gang mirabellegrød med kold mælk smager jo ikke værst.

Kommentarer

  1. Jeg får helt lyst til mirabellegrød, der er mange mirabelletræer i nærheden af os, så muligheden foreligger, hvis jeg får taget mig sammen til at plukke dem :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Med al den energi og beslutsomhed du har, så er jeg sikker på, at du snart kan smage på en gang mirabellegrød. God fornøjelse :-)

      Slet
  2. Chutney er sikkert en fin anvendelse; for i syltetøj/marmelade synes jeg godt, smagen kan blive lidt mat.

    SvarSlet
    Svar
    1. Chutney'en smager rigtigt dejligt og krydret. Men vi indkogte som skrevet syltetøjet og som et lille tip, så kogte vi et par stjerneanis med, som gav lidt smag til syltetøjet. Så synes faktisk, at det har givet en god syltetøj.

      Slet
  3. Oj oj oj ......mirabelle chutney lyder lækkert Susanne og sikke en høst på de grene....tror vi må på cyklerne en af dagene og ud til vores "hemmelige" mirabelletræ og plukke lidt godbider :0)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det bærer rigtig rigt, så der er masser af af mirabeller - I må lave det til en familie cykeltur, så I kan få rigtig mange mirabeller med hjem til blandt andet en lækker mirabellechutney. Skubber gerne lidt på for at I kommer afsted :-)

      Slet
  4. Muuuums - bringer minder om barndommens te hos min tante, med knækbrød og mirabelmarmelade - ahhhh

    SvarSlet
    Svar
    1. Ih det lyder dejligt og hyggeligt :-)

      Slet
  5. Mums hvor ser det altså lækkert ud :) min mor kogte altid saft af dem da jeg var lille og så kørte hun mosen igennenm et dørslag og kogte det til marmelade.. det smagte fantastisk.. jeg skulle måske lige lede efter et mirabelletræ :)
    KH
    Marianne

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, den ældre generation er rigtig gode til at udnytte alt til mindste dråbe - hatten af for dem :-)

      Det lyder som er fremragende idé at finde et mirabelle træ, så du også kan give en smagsoplevelse videre til dine børn :)

      Slet
  6. Hej Susanne.Hold da helt ferie.Sikke da en ordentlig portion mirabella du fik.Og den chutney lyder spændende.Men fuglene har spist alle vores mirabeller.
    Så jeg må lave marmelade af mine dejlig hindbær......men det er heller ikke værst. Godnat herfra knus Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er da surt, at dine mirabeller er spist. Men dejligt at du har hindbær i stedet - de smager også skønt som syltetøj :-)

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad