Gå videre til hovedindholdet

Mirabeller

I min urtehave hænger store tunge grene med masser af mirabeller. De lækre at spise direkte fra grenene når man går rundt derude og det er lige netop nu, hvor de endnu ikke er blevet melede.
Desværre er der en del ulemper ved, at mirabellerne hænger ind over et par af mine højbede i urtehaven. Dels så skygger grenene for urterne i haven og træerne suger en masse vand fra området i urtehaven. Og ikke mindst så ligger der mange mirabeller på grusgangen og i bedene og sviner. Og i foråret måtte jeg trække en del små planter op, som var spiret af sten der var smidt fra sidste år.

Træerne står på naboens grund, men det hindrer jo heldigvis ikke mig i at beskære træerne, så de grene som hænger ind over vores grund fjernes. Men inden da kan vi jo lige så godt benytte os af, at vi har masser af mirabeller på vores grund.
Mirabellerne er som sagt plukbare og parate til at blive lavet til alverdens lækkerier. Og jeg har allerede høstet 2,5 kg i et snuptag. Grenene blev klippet af og så var det superlet at plukke mirabellerne af grenene.

Stenene blev fjernet og så gik jeg i gang med lækkerierne. 1 kg mirabeller blev blandet til mirabellechutney efter inspiration fra denne opskrift. Udover ingredienserne fra opskriften, så tilsatte jeg 3 æbler og så undlod jeg lakridsroden, som jeg ikke kunne finde i de almindelige fødevarebutikker. Ind i ovnen en time og derefter på glad. Nu har vi flere glas dejlig og krydret chutney, som smager forrygende til for eksempel en god oksesteg.
De resterende mirabeller blev kogt op sammen med sukker (lidt mindre en 1:1). Efter skumning af syltetøjet kogte det videre en lille time, hvilket har resulteret i en god og kraftigt smagende syltetøj. Syltetøjet er prøvesmagt og det smager skønt på et godt stykke brød med en god ost.

Der hænger fortsat en del mirabeller, som jeg kan plukke. Og jeg tænker, at jeg vil have nogle i fryseren - en gang mirabellegrød med kold mælk smager jo ikke værst.

Kommentarer

  1. Jeg får helt lyst til mirabellegrød, der er mange mirabelletræer i nærheden af os, så muligheden foreligger, hvis jeg får taget mig sammen til at plukke dem :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Med al den energi og beslutsomhed du har, så er jeg sikker på, at du snart kan smage på en gang mirabellegrød. God fornøjelse :-)

      Slet
  2. Chutney er sikkert en fin anvendelse; for i syltetøj/marmelade synes jeg godt, smagen kan blive lidt mat.

    SvarSlet
    Svar
    1. Chutney'en smager rigtigt dejligt og krydret. Men vi indkogte som skrevet syltetøjet og som et lille tip, så kogte vi et par stjerneanis med, som gav lidt smag til syltetøjet. Så synes faktisk, at det har givet en god syltetøj.

      Slet
  3. Oj oj oj ......mirabelle chutney lyder lækkert Susanne og sikke en høst på de grene....tror vi må på cyklerne en af dagene og ud til vores "hemmelige" mirabelletræ og plukke lidt godbider :0)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det bærer rigtig rigt, så der er masser af af mirabeller - I må lave det til en familie cykeltur, så I kan få rigtig mange mirabeller med hjem til blandt andet en lækker mirabellechutney. Skubber gerne lidt på for at I kommer afsted :-)

      Slet
  4. Muuuums - bringer minder om barndommens te hos min tante, med knækbrød og mirabelmarmelade - ahhhh

    SvarSlet
    Svar
    1. Ih det lyder dejligt og hyggeligt :-)

      Slet
  5. Mums hvor ser det altså lækkert ud :) min mor kogte altid saft af dem da jeg var lille og så kørte hun mosen igennenm et dørslag og kogte det til marmelade.. det smagte fantastisk.. jeg skulle måske lige lede efter et mirabelletræ :)
    KH
    Marianne

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, den ældre generation er rigtig gode til at udnytte alt til mindste dråbe - hatten af for dem :-)

      Det lyder som er fremragende idé at finde et mirabelle træ, så du også kan give en smagsoplevelse videre til dine børn :)

      Slet
  6. Hej Susanne.Hold da helt ferie.Sikke da en ordentlig portion mirabella du fik.Og den chutney lyder spændende.Men fuglene har spist alle vores mirabeller.
    Så jeg må lave marmelade af mine dejlig hindbær......men det er heller ikke værst. Godnat herfra knus Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er da surt, at dine mirabeller er spist. Men dejligt at du har hindbær i stedet - de smager også skønt som syltetøj :-)

      Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.






En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Lampepudsergræs og alunrod

Da jeg havde børstet terrassen med en stiv kost én gang med spartsomt med vand fra oven, ja så kom der ligesom ikke mere. Jeg måtte derfor i byen efter et aggregat til haveslangen, så jeg kunne "spraye" terrassen, mens jeg skrubbede de sidste alger væk.

Og nå ja, så er der jo lige et gartneri på vejen, som jeg måtte forbi. Og der var masser af fristelse. Men da jeg ikke synes, at jeg er helt færdigt med bedet med det mørke løv/blomster og lyserøde blomster, så prioriterede jeg to planter.


Jeg har i et stykke tid haft en idé om, at jeg gerne vil have nogle flere græsser ind i bedene. Og lige her stod dette smukke lampepudsergræs med mørkt løv; Pennicetum 'Rubrum'. 
Gartneriet havde en del forskellige alunrod, men jeg faldt for den efterhånden almindelige Heuchera 'Purple Palace'. 

Jeg fik en lille snak med gartneren, som fortalte at Purple Palace er én af de alunrod, som kan formeres med frø, hvor imod de andre, som han har i gartneriet, kun kan formeres via m…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…