Gå videre til hovedindholdet

Hjulkrone og Wiki

Den hvide hjulkrone såede jeg for tre sæsoner siden og siden da har den sået sig selv. Planterne har jeg overhovedet ikke rørt ved i år, så det er blevet kæmpestore og flotte planter. Og så er jeg så heldig, at planterne står i husbedet, som jeg flyttede planter fra i efteråret og som ligger brak. Hjulkronen er nemlig god til at dække jorden, så ukrudt ikke har mange chancer for at gro der også.
Men i år er et eller andet gået galt. Den hvide er muteret eller der har været en bi forbi med pollen fra en blå hjulkrone i nabolaget. For pludselig er der kommet en plante med blå blomster og en plante med lyserøde blomster. De er nu også meget yndige og dekorative i en salat.

Hjulkronen bliver også kaldt agurkeurt fordi blomsten - som bekendt - smager lidt hen ad agurk. Alle dele af hjulkronen kan bruges ifølge denne hjemmeside, men jeg vil nu nøjes med blomsterne. Kan ikke lige forestille mig, at spise stilken - de stikkende og lidt hårde hår må være lidt underlige at mærke på tungen på trods af, at de er kogt. Jeg nøjes med blomsterne som pynt.  

-  -  -  -  -  -  -  -  -  -  o  -  -  -  -  -  -  -  -  -  o  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -   

Jeg har for et års tid siden - som nogen ved - oprettet en ekstra blog til de planter jeg har/får ind i haven. Formålet var at få lavet et register, således at jeg altid kan slå op hvad planten hedder = det botaniske navn. Bloggen/registret har ikke virket efter min hensigt og jeg har ikke fået den opdateret med nyt i lang tid.

Forleden dag steg vores server af og (pc-)manden købte en ny Apple-server. Da han havde fået den installeret, begyndte han at udforske dens muligheder. Og i går kom han og fortalte (ihukommende at jeg havde klaget min nød over et "godt og enkelt registerprogram") at den nye server har mulighed for at lave en slags blog, kaldet en Wiki, som kan bruges, som et register.

Jeg har derfor været i gang med at oprette et register foreløbig med enkelte planter i haven - der er lang vej igen, men jeg tror helt sikkert, at dette er meget mere brugbart for mig.

Programmet giver også mulighed for at give tilladelse til, at alle kan se registret. Så hvis du vil se, hvordan det virker, så er det her.

Derudover har jeg lavet en bytte-frø liste. Det er også genialt til det formål, for så er det muligt at se et billede af planten og dermed se, hvilken plante det drejer sig om, hvis der er usikkerhed om det botaniske navn.

Kommentarer

  1. Din hjulkrone er smuk i alle farver. Jeg har den også og er meget glad for den, fordi den fylder godt og sår sig selv. Jeg spiser kun blomsterne,
    der er dekorative i salater.
    Hilsen Jette

    SvarSlet
  2. Hej Susanne.Sjovt nok har jeg lige set hjulkrone i flere farver på Sofienholm i dag.....de har en hel del krydderurter oppe ved alle deres dahlia.
    Da jeg prøvede dit link anbefalede de mig at forlade siden?
    Lyder ellers som en rigtig god ide.God aften Knus Jette

    SvarSlet
  3. Jeg synes også, alle farverne er smukke, og det er da alletiders at bruge den som bunddække i brakjord.

    SvarSlet
  4. Hej Susanne

    Hjulkrone er helt ny for mig - den ser spændende ud - jeg kommer til at tænke på Gudeblomst - Dodecatheon. når jeg ser blomstens opbygning!

    Fin Wiki du er ved at lave!

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
  5. Sikke et flot register - og smart. Hjulkronen skal jeg huske at sætte i min Potager til næste år, den må da være helt perfekt dér.

    SvarSlet
  6. Den hvide hjulkrone er vældig fin. Det nye register må være et vinterprojekt, det skal nok blive godt.

    SvarSlet
  7. jeg kan godt lide Hjulkrone, men har det ligesom dig med de stikkende blade :) de stikker sikkert ikke kogt dog. så et program hvor de brugte dem rå i salat engang og jeg må indrømme jeg gyste lidt ved tanken. men blomsterne er gode og planten smuk.

    dit WIKI er en rigtig god ide :) det ser godt ud.
    KH
    Marianne

    SvarSlet
  8. Meget smart med din WIKI, den må lige studeres nærmere :-) Jeg har også haft den hvide Hjulkrone et enkelt år, og siden har den sået sig selv. Den er meget smuk i blomst og i salatskålen, men jeg synes den har tendens til at brede sig lidt vel rigeligt i min lille køkkenhave, så jeg holder den nede med lidt hård hånd.

    SvarSlet
  9. Hjulkrone er også kommet for at blive her i landliggerhaven. Den smager skønt og er noget så dekorativ. Glæder mig til at studere din wiki på de lange vinteraftner. Lige nu kalder udelivet. Må det blive ved længe endnu......

    /Birgitte

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad