Gå videre til hovedindholdet

Hjulkrone og Wiki

Den hvide hjulkrone såede jeg for tre sæsoner siden og siden da har den sået sig selv. Planterne har jeg overhovedet ikke rørt ved i år, så det er blevet kæmpestore og flotte planter. Og så er jeg så heldig, at planterne står i husbedet, som jeg flyttede planter fra i efteråret og som ligger brak. Hjulkronen er nemlig god til at dække jorden, så ukrudt ikke har mange chancer for at gro der også.
Men i år er et eller andet gået galt. Den hvide er muteret eller der har været en bi forbi med pollen fra en blå hjulkrone i nabolaget. For pludselig er der kommet en plante med blå blomster og en plante med lyserøde blomster. De er nu også meget yndige og dekorative i en salat.

Hjulkronen bliver også kaldt agurkeurt fordi blomsten - som bekendt - smager lidt hen ad agurk. Alle dele af hjulkronen kan bruges ifølge denne hjemmeside, men jeg vil nu nøjes med blomsterne. Kan ikke lige forestille mig, at spise stilken - de stikkende og lidt hårde hår må være lidt underlige at mærke på tungen på trods af, at de er kogt. Jeg nøjes med blomsterne som pynt.  

-  -  -  -  -  -  -  -  -  -  o  -  -  -  -  -  -  -  -  -  o  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -   

Jeg har for et års tid siden - som nogen ved - oprettet en ekstra blog til de planter jeg har/får ind i haven. Formålet var at få lavet et register, således at jeg altid kan slå op hvad planten hedder = det botaniske navn. Bloggen/registret har ikke virket efter min hensigt og jeg har ikke fået den opdateret med nyt i lang tid.

Forleden dag steg vores server af og (pc-)manden købte en ny Apple-server. Da han havde fået den installeret, begyndte han at udforske dens muligheder. Og i går kom han og fortalte (ihukommende at jeg havde klaget min nød over et "godt og enkelt registerprogram") at den nye server har mulighed for at lave en slags blog, kaldet en Wiki, som kan bruges, som et register.

Jeg har derfor været i gang med at oprette et register foreløbig med enkelte planter i haven - der er lang vej igen, men jeg tror helt sikkert, at dette er meget mere brugbart for mig.

Programmet giver også mulighed for at give tilladelse til, at alle kan se registret. Så hvis du vil se, hvordan det virker, så er det her.

Derudover har jeg lavet en bytte-frø liste. Det er også genialt til det formål, for så er det muligt at se et billede af planten og dermed se, hvilken plante det drejer sig om, hvis der er usikkerhed om det botaniske navn.

Kommentarer

 1. Din hjulkrone er smuk i alle farver. Jeg har den også og er meget glad for den, fordi den fylder godt og sår sig selv. Jeg spiser kun blomsterne,
  der er dekorative i salater.
  Hilsen Jette

  SvarSlet
 2. Hej Susanne.Sjovt nok har jeg lige set hjulkrone i flere farver på Sofienholm i dag.....de har en hel del krydderurter oppe ved alle deres dahlia.
  Da jeg prøvede dit link anbefalede de mig at forlade siden?
  Lyder ellers som en rigtig god ide.God aften Knus Jette

  SvarSlet
 3. Jeg synes også, alle farverne er smukke, og det er da alletiders at bruge den som bunddække i brakjord.

  SvarSlet
 4. Hej Susanne

  Hjulkrone er helt ny for mig - den ser spændende ud - jeg kommer til at tænke på Gudeblomst - Dodecatheon. når jeg ser blomstens opbygning!

  Fin Wiki du er ved at lave!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
 5. Sikke et flot register - og smart. Hjulkronen skal jeg huske at sætte i min Potager til næste år, den må da være helt perfekt dér.

  SvarSlet
 6. Den hvide hjulkrone er vældig fin. Det nye register må være et vinterprojekt, det skal nok blive godt.

  SvarSlet
 7. jeg kan godt lide Hjulkrone, men har det ligesom dig med de stikkende blade :) de stikker sikkert ikke kogt dog. så et program hvor de brugte dem rå i salat engang og jeg må indrømme jeg gyste lidt ved tanken. men blomsterne er gode og planten smuk.

  dit WIKI er en rigtig god ide :) det ser godt ud.
  KH
  Marianne

  SvarSlet
 8. Meget smart med din WIKI, den må lige studeres nærmere :-) Jeg har også haft den hvide Hjulkrone et enkelt år, og siden har den sået sig selv. Den er meget smuk i blomst og i salatskålen, men jeg synes den har tendens til at brede sig lidt vel rigeligt i min lille køkkenhave, så jeg holder den nede med lidt hård hånd.

  SvarSlet
 9. Hjulkrone er også kommet for at blive her i landliggerhaven. Den smager skønt og er noget så dekorativ. Glæder mig til at studere din wiki på de lange vinteraftner. Lige nu kalder udelivet. Må det blive ved længe endnu......

  /Birgitte

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Nyt med genbrug

Nyt bed med genbrugsplanter har set dagens lys! Et mindre, men problematisk område blev udset til at blive et fint lille nyt bed. Selvsåede planter fra haven og plantegaver blev plantet i beddet

En par clematis' er plantet på et rionet for at skærme af mod kompostbeholderne. Men foran rionettet findes et mindre charmerende stykke, som er vældig synligt, når havehuset rundes. Tanken var at der skulle være græs, men området ligger i skygge fra stakittet, så græsset har meget ringe vilkår. 

Området går vi dagligt igennem, når vi skal hente æg og fodre hønsedamerne, så derfor er stykket blevet "en torn i øjet" og det blev besluttet, at stykket skulle blive et bed stedet. 
En hosta, som jeg fik af en kollega sidste efterår, blev plantet i hjørnet. Små søde primula, som jeg fik af en venindes mor forleden, blev delt og plantet i tre grupper. Flere planter har sået sig selv i haven og jeg var rundt at samle lidt ind; jakobsstige, blåaks og sibirisk portulak. Alle blev plantet …

Næsten færdig

Urtehaven er næsten færdig! Arbejdet har skredet rigtig fint fremad i weekenden. Bedkanter er sat, der er efterfyldt med jord i bedene, fiberdug er lagt og småsten er kørt på. Vi er næsten færdige med urtehavens bede. Kun den sidste finish mangler. 

Vi har haft travlt og været effektive lørdag og søndag og foreløbig ser det godt ud. Når jeg så lige får klippet fiberdugen til - tror så tror jeg, at jeg bliver ovenud tilfreds med resultatet.


Lørdag middag startede vi med trækanter på bedene i kanten på de tre af siderne i urtehaven. Stierne mellem bedene var jord og fremspiret ukrudt havde haft gode forhold. Jorden i de seks højbede, som blev færdige i efteråret, var faldet sammen og trængte til opfyldning.


Alle bede er efterfyldt med jord fra genbrugspladsen - fire trailerfulde blev kørt på i alt. Samtidig blev de sidste kartofler sat og de øvrige bede ordnet. Alle kanter er sat og jord er fyldt på derefter.

Fiberdug er lagt i alle gange og småsten er lagt ud på stierne. Inden vi gik…

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)