Gå videre til hovedindholdet

Hjulkrone og Wiki

Den hvide hjulkrone såede jeg for tre sæsoner siden og siden da har den sået sig selv. Planterne har jeg overhovedet ikke rørt ved i år, så det er blevet kæmpestore og flotte planter. Og så er jeg så heldig, at planterne står i husbedet, som jeg flyttede planter fra i efteråret og som ligger brak. Hjulkronen er nemlig god til at dække jorden, så ukrudt ikke har mange chancer for at gro der også.
Men i år er et eller andet gået galt. Den hvide er muteret eller der har været en bi forbi med pollen fra en blå hjulkrone i nabolaget. For pludselig er der kommet en plante med blå blomster og en plante med lyserøde blomster. De er nu også meget yndige og dekorative i en salat.

Hjulkronen bliver også kaldt agurkeurt fordi blomsten - som bekendt - smager lidt hen ad agurk. Alle dele af hjulkronen kan bruges ifølge denne hjemmeside, men jeg vil nu nøjes med blomsterne. Kan ikke lige forestille mig, at spise stilken - de stikkende og lidt hårde hår må være lidt underlige at mærke på tungen på trods af, at de er kogt. Jeg nøjes med blomsterne som pynt.  

-  -  -  -  -  -  -  -  -  -  o  -  -  -  -  -  -  -  -  -  o  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -   

Jeg har for et års tid siden - som nogen ved - oprettet en ekstra blog til de planter jeg har/får ind i haven. Formålet var at få lavet et register, således at jeg altid kan slå op hvad planten hedder = det botaniske navn. Bloggen/registret har ikke virket efter min hensigt og jeg har ikke fået den opdateret med nyt i lang tid.

Forleden dag steg vores server af og (pc-)manden købte en ny Apple-server. Da han havde fået den installeret, begyndte han at udforske dens muligheder. Og i går kom han og fortalte (ihukommende at jeg havde klaget min nød over et "godt og enkelt registerprogram") at den nye server har mulighed for at lave en slags blog, kaldet en Wiki, som kan bruges, som et register.

Jeg har derfor været i gang med at oprette et register foreløbig med enkelte planter i haven - der er lang vej igen, men jeg tror helt sikkert, at dette er meget mere brugbart for mig.

Programmet giver også mulighed for at give tilladelse til, at alle kan se registret. Så hvis du vil se, hvordan det virker, så er det her.

Derudover har jeg lavet en bytte-frø liste. Det er også genialt til det formål, for så er det muligt at se et billede af planten og dermed se, hvilken plante det drejer sig om, hvis der er usikkerhed om det botaniske navn.

Kommentarer

 1. Din hjulkrone er smuk i alle farver. Jeg har den også og er meget glad for den, fordi den fylder godt og sår sig selv. Jeg spiser kun blomsterne,
  der er dekorative i salater.
  Hilsen Jette

  SvarSlet
 2. Hej Susanne.Sjovt nok har jeg lige set hjulkrone i flere farver på Sofienholm i dag.....de har en hel del krydderurter oppe ved alle deres dahlia.
  Da jeg prøvede dit link anbefalede de mig at forlade siden?
  Lyder ellers som en rigtig god ide.God aften Knus Jette

  SvarSlet
 3. Jeg synes også, alle farverne er smukke, og det er da alletiders at bruge den som bunddække i brakjord.

  SvarSlet
 4. Hej Susanne

  Hjulkrone er helt ny for mig - den ser spændende ud - jeg kommer til at tænke på Gudeblomst - Dodecatheon. når jeg ser blomstens opbygning!

  Fin Wiki du er ved at lave!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
 5. Sikke et flot register - og smart. Hjulkronen skal jeg huske at sætte i min Potager til næste år, den må da være helt perfekt dér.

  SvarSlet
 6. Den hvide hjulkrone er vældig fin. Det nye register må være et vinterprojekt, det skal nok blive godt.

  SvarSlet
 7. jeg kan godt lide Hjulkrone, men har det ligesom dig med de stikkende blade :) de stikker sikkert ikke kogt dog. så et program hvor de brugte dem rå i salat engang og jeg må indrømme jeg gyste lidt ved tanken. men blomsterne er gode og planten smuk.

  dit WIKI er en rigtig god ide :) det ser godt ud.
  KH
  Marianne

  SvarSlet
 8. Meget smart med din WIKI, den må lige studeres nærmere :-) Jeg har også haft den hvide Hjulkrone et enkelt år, og siden har den sået sig selv. Den er meget smuk i blomst og i salatskålen, men jeg synes den har tendens til at brede sig lidt vel rigeligt i min lille køkkenhave, så jeg holder den nede med lidt hård hånd.

  SvarSlet
 9. Hjulkrone er også kommet for at blive her i landliggerhaven. Den smager skønt og er noget så dekorativ. Glæder mig til at studere din wiki på de lange vinteraftner. Lige nu kalder udelivet. Må det blive ved længe endnu......

  /Birgitte

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Lampepudsergræs og alunrod

Da jeg havde børstet terrassen med en stiv kost én gang med spartsomt med vand fra oven, ja så kom der ligesom ikke mere. Jeg måtte derfor i byen efter et aggregat til haveslangen, så jeg kunne "spraye" terrassen, mens jeg skrubbede de sidste alger væk.

Og nå ja, så er der jo lige et gartneri på vejen, som jeg måtte forbi. Og der var masser af fristelse. Men da jeg ikke synes, at jeg er helt færdigt med bedet med det mørke løv/blomster og lyserøde blomster, så prioriterede jeg to planter.


Jeg har i et stykke tid haft en idé om, at jeg gerne vil have nogle flere græsser ind i bedene. Og lige her stod dette smukke lampepudsergræs med mørkt løv; Pennicetum 'Rubrum'. 
Gartneriet havde en del forskellige alunrod, men jeg faldt for den efterhånden almindelige Heuchera 'Purple Palace'. 

Jeg fik en lille snak med gartneren, som fortalte at Purple Palace er én af de alunrod, som kan formeres med frø, hvor imod de andre, som han har i gartneriet, kun kan formeres via m…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…