Gå videre til hovedindholdet

Frugttræerne blomstrer snart og billedkomposition

Jeg blev så glad i går, da jeg opdagede, at der var blomsterknopper på de to espalierede frugttræer, som jeg fik i efteråret. Jeg glæder mig allerede til at gå i haven for at plukke et solmodent pære eller æble.

Da jeg havde taget nedenstående billeder blev jeg ret fascineret at alle de lige linier, som der var i billedet og overvejede hvordan det passede sammen med den teori, som jeg havde læst i bogen; Komposition skrevet af Casper Tyberg.
På dette billede er det æbletræets blomster på en baggrund af stakit og rionet. Jeg ser tre lodrette linier i billedet og to-tre vandrette linier. Jeg fik placeret den lodrette blomsterknop lige mellem de to andre lodrette linier og synes derfor, at knoppen nærmest får en ramme.

Derudover ligger begge knopper i to af fire krydser = rules of third. Dvs. hvis billedet deles op vandret med to linier og ligeledes med to lodrette linier med lige stor afstand vil billedet få ni lige store billedefelter. Hvor linierne krydser kan motivet med fordel placeres og gøre billedet mere kraftfuldt.

Det billedbehandlingsprogram jeg bruger (Aperture til Mac) har en funktion med beskæring af billeder. Når jeg bruger den funktion kommer der netop disse to vandrette og to lodrette linier op, som jeg bruger til at placere motivet efter.
Der også masser af blomster på vej på pæretræet. På dette billede er det fortrinsvis lodrette linier. Men den ene lodrette linie krydser med pæretræets gren lige midt i et skæringspunkt og igen er rules of third benyttet. Og er det ikke netop det punkt dit øje bliver draget mod i billedet i første omgang?

Der er flere forhold at tage højde for ved design af et billede, men dette var blot to værktøjer, som jeg leger med og som jeg synes, at disse to billeder viser ret godt.

Kommentarer

 1. Det er da også nogle virkelig gode billeder - især det første. Rart med en forklaring på, hvad det er der gør billedet så velkomponeret.

  SvarSlet
 2. Sikke nogle flotte frugtknopper, der er ingen tvivl om at der bliver lækker frugt at høste:) Jeg har i år købt en æbleviklerfælde som Berit tidligere har skrevet om og så håber jeg også at kunne høste lidt frugt i år.
  tak for linket, det er interessant læsning og jeg synes at dine billeder er blevet rigtig gode.

  SvarSlet
 3. Interessant og smukt indlæg.

  SvarSlet
 4. Som du siger så er knoppen lige som i en ramme. Flot billede som også fortæller os at nu er sommeren på vej.
  Det ville være sjovt hvis du gengav det samme motiv når knoppen er sprunget ud og igen med frugt på.
  Kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er da en rigtig god idé Linda - det er en aftale, som jeg vil forsøge at gennemføre :-)

   Slet
 5. Hej. Det var interessant. Tak for lærdommen!

  SvarSlet
 6. Godaften Susanne.En spændende vinkel at se billederne på.
  Er sikker på at du må få dejligt frugt med de flotte knopper.
  God dag i haven i morgen knus Jette

  SvarSlet
 7. Smukt ser det ud. Udsigt til lækre hjemmeavlede frugter, uhm...
  Knus Anette

  SvarSlet
 8. Sikken et flot billed ih, hvor det giver mening.Tak for kikket ind i din hverdag.Fortsat god søndag.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Svampe

Disse to forskellige svampe var at finde i græsplænen idag. Den hvide fandt jeg ikke mindre end ni af ialt. Ingen af os har viden om svampe, men kunne denne spises, så var der masser af føde i den, for de var store og tunge. Under den runde hat var der en hvid "hinde", som dog ikke var hel og derfor kunne lamellerne. Stokken var tyk og virkede massiv og sluttede af i en rund rod, hvorfor den var let at vælte.

Den naturbrune svamp med en blå ring i hatten var heldigvis ensom - den ser nemlig giftig ud. Læg mærke til edderkoppen på svampen - den ser ikke samme signal som jeg! Under den flade hat var der lameller og en meget tynd stok og da jeg ville vælte svampe gik hatten i stykker.

Alle ti svampe er fjernet fra græsplænen og smidt i skraldespanden. Vi skal have fødselsdagsgæster imorgen og deriblandt to mindre børn - vi tager ingen unødige risici med evt. giftige svampe her!

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)