Gå videre til hovedindholdet

Frugttræerne blomstrer snart og billedkomposition

Jeg blev så glad i går, da jeg opdagede, at der var blomsterknopper på de to espalierede frugttræer, som jeg fik i efteråret. Jeg glæder mig allerede til at gå i haven for at plukke et solmodent pære eller æble.

Da jeg havde taget nedenstående billeder blev jeg ret fascineret at alle de lige linier, som der var i billedet og overvejede hvordan det passede sammen med den teori, som jeg havde læst i bogen; Komposition skrevet af Casper Tyberg.
På dette billede er det æbletræets blomster på en baggrund af stakit og rionet. Jeg ser tre lodrette linier i billedet og to-tre vandrette linier. Jeg fik placeret den lodrette blomsterknop lige mellem de to andre lodrette linier og synes derfor, at knoppen nærmest får en ramme.

Derudover ligger begge knopper i to af fire krydser = rules of third. Dvs. hvis billedet deles op vandret med to linier og ligeledes med to lodrette linier med lige stor afstand vil billedet få ni lige store billedefelter. Hvor linierne krydser kan motivet med fordel placeres og gøre billedet mere kraftfuldt.

Det billedbehandlingsprogram jeg bruger (Aperture til Mac) har en funktion med beskæring af billeder. Når jeg bruger den funktion kommer der netop disse to vandrette og to lodrette linier op, som jeg bruger til at placere motivet efter.
Der også masser af blomster på vej på pæretræet. På dette billede er det fortrinsvis lodrette linier. Men den ene lodrette linie krydser med pæretræets gren lige midt i et skæringspunkt og igen er rules of third benyttet. Og er det ikke netop det punkt dit øje bliver draget mod i billedet i første omgang?

Der er flere forhold at tage højde for ved design af et billede, men dette var blot to værktøjer, som jeg leger med og som jeg synes, at disse to billeder viser ret godt.

Kommentarer

 1. Det er da også nogle virkelig gode billeder - især det første. Rart med en forklaring på, hvad det er der gør billedet så velkomponeret.

  SvarSlet
 2. Sikke nogle flotte frugtknopper, der er ingen tvivl om at der bliver lækker frugt at høste:) Jeg har i år købt en æbleviklerfælde som Berit tidligere har skrevet om og så håber jeg også at kunne høste lidt frugt i år.
  tak for linket, det er interessant læsning og jeg synes at dine billeder er blevet rigtig gode.

  SvarSlet
 3. Interessant og smukt indlæg.

  SvarSlet
 4. Som du siger så er knoppen lige som i en ramme. Flot billede som også fortæller os at nu er sommeren på vej.
  Det ville være sjovt hvis du gengav det samme motiv når knoppen er sprunget ud og igen med frugt på.
  Kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er da en rigtig god idé Linda - det er en aftale, som jeg vil forsøge at gennemføre :-)

   Slet
 5. Hej. Det var interessant. Tak for lærdommen!

  SvarSlet
 6. Godaften Susanne.En spændende vinkel at se billederne på.
  Er sikker på at du må få dejligt frugt med de flotte knopper.
  God dag i haven i morgen knus Jette

  SvarSlet
 7. Smukt ser det ud. Udsigt til lækre hjemmeavlede frugter, uhm...
  Knus Anette

  SvarSlet
 8. Sikken et flot billed ih, hvor det giver mening.Tak for kikket ind i din hverdag.Fortsat god søndag.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Nyt med genbrug

Nyt bed med genbrugsplanter har set dagens lys! Et mindre, men problematisk område blev udset til at blive et fint lille nyt bed. Selvsåede planter fra haven og plantegaver blev plantet i beddet

En par clematis' er plantet på et rionet for at skærme af mod kompostbeholderne. Men foran rionettet findes et mindre charmerende stykke, som er vældig synligt, når havehuset rundes. Tanken var at der skulle være græs, men området ligger i skygge fra stakittet, så græsset har meget ringe vilkår. 

Området går vi dagligt igennem, når vi skal hente æg og fodre hønsedamerne, så derfor er stykket blevet "en torn i øjet" og det blev besluttet, at stykket skulle blive et bed stedet. 
En hosta, som jeg fik af en kollega sidste efterår, blev plantet i hjørnet. Små søde primula, som jeg fik af en venindes mor forleden, blev delt og plantet i tre grupper. Flere planter har sået sig selv i haven og jeg var rundt at samle lidt ind; jakobsstige, blåaks og sibirisk portulak. Alle blev plantet …

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Flueben og oversigtsplan

Urtehavens stier er blevet befriet! Fiberdugen er klippet til og højbede præsenteres nu på bedste vis. Og et forsøg på at tegne haven på en oversigtsplan er gjort


1. maj blev fejret i haven idet urtehaven som udgangspunkt er blevet færdig. Nu mangles kun, at de står grønne og frodige - se det bliver også en fest. Dagen er brugt på at kravle rundt mellem bedene  for at klippe fiberdugen til, så den ikke ses længere. 
Og som det ses, så har det haft stor effekt. Småstenene står  nu flot frem og de fine højbede præsenteres på bedste vis. 
De seneste aftener er blevet brugt på et forsøg på at tegne haven ind på et oversigtskort. Det har faktisk været en ret sjov opgave, men også lidt besværligt lige at huske hvordan bedene er placeret. 
Jeg har været ude i haven at kigge et par gange under oversigtskortets tilblivelse, men på trods af det, så er bedene ikke tegnet helt korrekt op og oversigtskortet er på ingen måder målfast. Nå ja - og havehuset er blevet lidt skævt!
Jeg ved, at jeg har …