Gå videre til hovedindholdet

Birken bløder

Et af weekendens opgaver var at fælde det store birketræ, som stod tæt på vores terrasse og dørene ind til stuen. Vi har haft mange diskussioner om, om den skulle fældes, idet den gav skygge på en del af terrassen og det var skønt at kunne sætte sig der, når det var rigtigt varmt.

På den anden side så er jeg allergisk overfor birkepollen og da er træet altså meget tæt på både terrasse og døre til stuen. Om foråret hvor vi virkelig nyder at åbne døre ind til stuen, er det surt ikke at kunne nyde den friske forårsluft af hensyn til mig.

Der var flere plusser og minusser i forbindelse med beslutningen, men inden lørdagen var omme så var træets dage også omme.
Stakittet er 1,8 m høj, så birketræet var vel omkring 10 m højt. Vores ven Kim var frisk og kravlede op i det store træ og planlagde dets fald. Der var lige "en gaf" mellem de to stedsegrønne træer, hvor træet kunne falde.
Og Kims planlægning holdt stik - træet faldt fuldstændigt som planlagt. Men hold op hvor fyldte det meget, da det pludselig lå vandret. Mens Kim skar stammen fri for grene, var vi 4 mand til at slæbe væk til traileren. Så i løbet af ingen tid var hele træet skåret op og der var ryddet op.

Dette er bare ét af eksemplerne på, hvor effektive vores venner var i weekenden og vi fik lavet SÅ meget i haven, som jeg aldrig selv ville have fået gjort. Det var rigtig hyggeligt at arbejde sammen med jer. Tusind tak til familien Brixgaard - det har været en kæmpe hjælp og det var rigtig hyggeligt at arbejde sammen med jer :-)
Tilbage står nu stubben af det store birketræ. Og den står og storbløder - der er ingen tvivl om, foråret var gået i træet og saftstigningen var gået i gang.

Kommentarer

 1. Forhåbentligt vil du mærk en tydelig forskel i din allergi, nu hvor det store birketræ er væk. Skygge finder I garanteret ud af at skabe på en eller anden måde.

  SvarSlet
 2. Det er ikke sjovt at have pollenallergi, det har min svigerdatter også, og de har et meget større birketræ i deres have. For nogen år siden fældede vi en ahorn, den blødte hele sommeren, senere kom der svamp i den, men den gror stadig fra bunden.
  Godt I havde god hjælp til fældningen.

  SvarSlet
 3. Drik det Susanne, det smager herligt - hvis det er umuligt at samle op kan du nøjes med at tage et par grene ind og stille i et glas eller flaska så får du også lækker birkesaft

  SvarSlet
 4. Hold nu op.. Det er jo helt vildt med al den saft. Jeg er total overrasket :o)
  Men håber for dig at du går en sommer i møde uden for mange gener af birkepollen.

  Masser af solskinshilsner fra Lise

  SvarSlet
 5. Jeg arbejder i nærheden af et stort hotel, som bor op af skoven. Jeg lagde mærke til at nu har kokkene været ude og stille spande op ved birketræerne, til opsamling af birkesaft. Så det er altså lige nu at disse gyldne dråber kan samles, - måske du kunne ha' solgt ud af al den gode saft?? ;o)

  SvarSlet
 6. Jeg lagde mærke til, at mejserne flyver hen og sætter sig lige der, hvor vores Cornus bløder. Så de må jo også kunne lide saften.

  Jeg kan godt forstå dit dilemma vedr. træet. Det er altid trist at skulle fælde store træer synes jeg, men når det giver så megen allergi, så var der vel egentlig ingen vej udenom.

  SvarSlet
 7. Forrige år fællede vi også et kæmpe Birketræ - kan sørme godt huske hvor meget det fyldte og "grissede" og ikke mindst stubben som "svedte" i ugevis, det er helt utrolig så meget vand en Birk "drikker", så du vil nok opleve en noget mere fugtig jord i området hvor Birken før stod.
  Glædeligt forår :o)

  SvarSlet
 8. Saften smager dejligt, og det går ikke ud over din allergi! Var det mit birketræ, havde jeg samlet saften.

  SvarSlet
 9. Hej Susanne.Jeg synes ar det godt at i har fældet birken,når du ikke kan tåle den.Vi fældede vores store birk for flere år siden,for jeg har også allergi.
  Vores birke-stub har fået nogle rigtig flotte svampe.
  Dejligt med god hjælp fra vennerne.Og rigtig god aften knus Jette

  SvarSlet
 10. Læste lige først at Country-Lisbeth foreslog du gik ud med et sugerør. Men det kan da være mit foreslag så. En 'gaf', det lyder næsten sønderjysk? Jeg tror også du bliver glad for det.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Nyt med genbrug

Nyt bed med genbrugsplanter har set dagens lys! Et mindre, men problematisk område blev udset til at blive et fint lille nyt bed. Selvsåede planter fra haven og plantegaver blev plantet i beddet

En par clematis' er plantet på et rionet for at skærme af mod kompostbeholderne. Men foran rionettet findes et mindre charmerende stykke, som er vældig synligt, når havehuset rundes. Tanken var at der skulle være græs, men området ligger i skygge fra stakittet, så græsset har meget ringe vilkår. 

Området går vi dagligt igennem, når vi skal hente æg og fodre hønsedamerne, så derfor er stykket blevet "en torn i øjet" og det blev besluttet, at stykket skulle blive et bed stedet. 
En hosta, som jeg fik af en kollega sidste efterår, blev plantet i hjørnet. Små søde primula, som jeg fik af en venindes mor forleden, blev delt og plantet i tre grupper. Flere planter har sået sig selv i haven og jeg var rundt at samle lidt ind; jakobsstige, blåaks og sibirisk portulak. Alle blev plantet …

Næsten færdig

Urtehaven er næsten færdig! Arbejdet har skredet rigtig fint fremad i weekenden. Bedkanter er sat, der er efterfyldt med jord i bedene, fiberdug er lagt og småsten er kørt på. Vi er næsten færdige med urtehavens bede. Kun den sidste finish mangler. 

Vi har haft travlt og været effektive lørdag og søndag og foreløbig ser det godt ud. Når jeg så lige får klippet fiberdugen til - tror så tror jeg, at jeg bliver ovenud tilfreds med resultatet.


Lørdag middag startede vi med trækanter på bedene i kanten på de tre af siderne i urtehaven. Stierne mellem bedene var jord og fremspiret ukrudt havde haft gode forhold. Jorden i de seks højbede, som blev færdige i efteråret, var faldet sammen og trængte til opfyldning.


Alle bede er efterfyldt med jord fra genbrugspladsen - fire trailerfulde blev kørt på i alt. Samtidig blev de sidste kartofler sat og de øvrige bede ordnet. Alle kanter er sat og jord er fyldt på derefter.

Fiberdug er lagt i alle gange og småsten er lagt ud på stierne. Inden vi gik…

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)