Gå videre til hovedindholdet

Røde blade til salatskålen

Så er det ved at være ved den tid, at vi kan begynde at høste af den røde havesyre. Vi er aldrig rigtig kommet igang med at bruge af den, trods det at vi har haft den i haven i rigtig mange år.

I julegave fik jeg bogen "De glemte køkkenurter" skrevet af Anemette Olesen og deri har hun et afsnit om havesyren. Dog ikke den røde, men så vidt jeg kan læse mig til andetsteds, så kan den røde bruges på nøjagtig samme måde, som den almindelige havesyre. 
I bogen skriver Anemette, at havesyren er syrlig i smagen og kan erstatte citron i mange retter og at den runder retter af med sin bløde let sure smag. Mange børn elsker den syrlige smag og spiser den gerne som råkost. 

Jeg tror, at jeg vil gøre et forsøg på at få havesyren ind i vores madlavning. Og det første jeg kan forestille mig, er at bruge nogle af bladene i en salat. Jeg er helt sikker på, at de skønne blade med de røde nerver, vil se rigtig smukke ud i en skål med salat. 

Frisk grønt fra haven allerede nu = endnu et forårstegn :-)  

Kommentarer

  1. De syrer er altså helt skønne i smag. Jeg har en far der netop altid har udfordret os børn med sådanne smagsoplevelser - og det er jeg ham taknemmelig for... for sikke meget skønt naturen byder på!

    Dejlig aften fra
    Katinka

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvor lyder det dejligt, at din far har udfordret jer med smage - gætter på, at en smag er lig med en oplevelse for dig nu. Vi forsøger også at lave meget forskelligt til vores søn og det helt fra han kunne spise fast mad. Vælger at tro at det er derfor han spiser alt i dag (bortset fra rå tomater og det får han lov at springe over).

      Ja, naturen har så meget skønt at byde på, hvis man kender det og kan finde ud af bruge det. Der er jo uanede ressourser, hvis vi først får øje på det :-)

      Slet
  2. Jeg har også rød havesyre, men jeg tror ikke, at den er så langt fremme som din.
    Jeg har heller ikke prøvet at spise af den, men det må da helt klart afprøves :)

    Hilsen Ina
    http://annasplads.dk/

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi må begive os ud et forsøg, for det vil da være synd ikke at prøve den smagsvariant af. Og så præsenterer den sig garanteret supergodt ihvertfald i rå tilstand :-) God fornøjelse med afprøvningen :-)

      Slet
  3. Hej. Jeg har aldrig hørt om havesyre før. Men det lyder godt. Rigtig god fornøjelse med det.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak - det bliver spændende at få taget hul på det kulinariske :-)

      Slet
  4. Spændende - den kender jeg ikke. Den har nogle meget smukke blade, og at den kan anvendes i madlavningen er jo et ekstra plus.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja bladene er meget smukke og jeg har den faktisk stående i et staudebed som fyld. Men derfor kan man jo sagtens nippe et par blade til salatskålen :-)

      Slet
  5. hmm, den ligner mistænkelig meget en plante, som er dukket op i min have og som jeg ikke har kunnet identificere. Kan det tænkes, at den er fulgt med en anden plante, bare som en rodstump? Eller er den ikke så grovillig?

    SvarSlet
    Svar
    1. Den er meget grovillig og den kan sagtens være kommet med i en potte. Min erfaring er at den er utrolig flittig til at så sig selv, så jeg vil tro, at det er sandsynligt at der har været et lille frø i potten hos en anden plante. Håber du kan bruge den et sted, for den er ret dekorativ :-)

      Slet
  6. Jeg kender den ikke.
    Held og lykke med forsøget i salaten.
    Ha´ en god dag.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak - det bliver spændende at prøve den i salaten :-)

      Slet
  7. Jeg har den også i haven, og vi har heller ikke været for flittige med at bruge den, men jeg håber at vi bliver bedre til det ;)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kan være, at vi skal prøve at inspirere hinanden her på bloggene, så vi kan komme igang :-)

      Slet
  8. Jeg har også haft den i haven i et par år, købte den alene pga de fine røde blade. Heller ikke jeg har fået spist af den endnu, men nu må det snart være på tide, hvor du gør så fin reklame. Har du iøvrigt lagt mærke til at den flytter lidt rundt i haven, uden at den spreder sig påtrængende.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, den flytter rundt i haven. Men jeg prøver nu på, at klippe blomsterstænglerne af, for ellers tror jeg den ville trives alt for godt i min have. Men jeg har fint med planter uden af det er for mange.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad