Gå videre til hovedindholdet

Røde blade til salatskålen

Så er det ved at være ved den tid, at vi kan begynde at høste af den røde havesyre. Vi er aldrig rigtig kommet igang med at bruge af den, trods det at vi har haft den i haven i rigtig mange år.

I julegave fik jeg bogen "De glemte køkkenurter" skrevet af Anemette Olesen og deri har hun et afsnit om havesyren. Dog ikke den røde, men så vidt jeg kan læse mig til andetsteds, så kan den røde bruges på nøjagtig samme måde, som den almindelige havesyre. 
I bogen skriver Anemette, at havesyren er syrlig i smagen og kan erstatte citron i mange retter og at den runder retter af med sin bløde let sure smag. Mange børn elsker den syrlige smag og spiser den gerne som råkost. 

Jeg tror, at jeg vil gøre et forsøg på at få havesyren ind i vores madlavning. Og det første jeg kan forestille mig, er at bruge nogle af bladene i en salat. Jeg er helt sikker på, at de skønne blade med de røde nerver, vil se rigtig smukke ud i en skål med salat. 

Frisk grønt fra haven allerede nu = endnu et forårstegn :-)  

Kommentarer

 1. De syrer er altså helt skønne i smag. Jeg har en far der netop altid har udfordret os børn med sådanne smagsoplevelser - og det er jeg ham taknemmelig for... for sikke meget skønt naturen byder på!

  Dejlig aften fra
  Katinka

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor lyder det dejligt, at din far har udfordret jer med smage - gætter på, at en smag er lig med en oplevelse for dig nu. Vi forsøger også at lave meget forskelligt til vores søn og det helt fra han kunne spise fast mad. Vælger at tro at det er derfor han spiser alt i dag (bortset fra rå tomater og det får han lov at springe over).

   Ja, naturen har så meget skønt at byde på, hvis man kender det og kan finde ud af bruge det. Der er jo uanede ressourser, hvis vi først får øje på det :-)

   Slet
 2. Jeg har også rød havesyre, men jeg tror ikke, at den er så langt fremme som din.
  Jeg har heller ikke prøvet at spise af den, men det må da helt klart afprøves :)

  Hilsen Ina
  http://annasplads.dk/

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi må begive os ud et forsøg, for det vil da være synd ikke at prøve den smagsvariant af. Og så præsenterer den sig garanteret supergodt ihvertfald i rå tilstand :-) God fornøjelse med afprøvningen :-)

   Slet
 3. Hej. Jeg har aldrig hørt om havesyre før. Men det lyder godt. Rigtig god fornøjelse med det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - det bliver spændende at få taget hul på det kulinariske :-)

   Slet
 4. Spændende - den kender jeg ikke. Den har nogle meget smukke blade, og at den kan anvendes i madlavningen er jo et ekstra plus.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja bladene er meget smukke og jeg har den faktisk stående i et staudebed som fyld. Men derfor kan man jo sagtens nippe et par blade til salatskålen :-)

   Slet
 5. hmm, den ligner mistænkelig meget en plante, som er dukket op i min have og som jeg ikke har kunnet identificere. Kan det tænkes, at den er fulgt med en anden plante, bare som en rodstump? Eller er den ikke så grovillig?

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er meget grovillig og den kan sagtens være kommet med i en potte. Min erfaring er at den er utrolig flittig til at så sig selv, så jeg vil tro, at det er sandsynligt at der har været et lille frø i potten hos en anden plante. Håber du kan bruge den et sted, for den er ret dekorativ :-)

   Slet
 6. Jeg kender den ikke.
  Held og lykke med forsøget i salaten.
  Ha´ en god dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - det bliver spændende at prøve den i salaten :-)

   Slet
 7. Jeg har den også i haven, og vi har heller ikke været for flittige med at bruge den, men jeg håber at vi bliver bedre til det ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan være, at vi skal prøve at inspirere hinanden her på bloggene, så vi kan komme igang :-)

   Slet
 8. Jeg har også haft den i haven i et par år, købte den alene pga de fine røde blade. Heller ikke jeg har fået spist af den endnu, men nu må det snart være på tide, hvor du gør så fin reklame. Har du iøvrigt lagt mærke til at den flytter lidt rundt i haven, uden at den spreder sig påtrængende.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, den flytter rundt i haven. Men jeg prøver nu på, at klippe blomsterstænglerne af, for ellers tror jeg den ville trives alt for godt i min have. Men jeg har fint med planter uden af det er for mange.

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Nyt med genbrug

Nyt bed med genbrugsplanter har set dagens lys! Et mindre, men problematisk område blev udset til at blive et fint lille nyt bed. Selvsåede planter fra haven og plantegaver blev plantet i beddet

En par clematis' er plantet på et rionet for at skærme af mod kompostbeholderne. Men foran rionettet findes et mindre charmerende stykke, som er vældig synligt, når havehuset rundes. Tanken var at der skulle være græs, men området ligger i skygge fra stakittet, så græsset har meget ringe vilkår. 

Området går vi dagligt igennem, når vi skal hente æg og fodre hønsedamerne, så derfor er stykket blevet "en torn i øjet" og det blev besluttet, at stykket skulle blive et bed stedet. 
En hosta, som jeg fik af en kollega sidste efterår, blev plantet i hjørnet. Små søde primula, som jeg fik af en venindes mor forleden, blev delt og plantet i tre grupper. Flere planter har sået sig selv i haven og jeg var rundt at samle lidt ind; jakobsstige, blåaks og sibirisk portulak. Alle blev plantet …

Næsten færdig

Urtehaven er næsten færdig! Arbejdet har skredet rigtig fint fremad i weekenden. Bedkanter er sat, der er efterfyldt med jord i bedene, fiberdug er lagt og småsten er kørt på. Vi er næsten færdige med urtehavens bede. Kun den sidste finish mangler. 

Vi har haft travlt og været effektive lørdag og søndag og foreløbig ser det godt ud. Når jeg så lige får klippet fiberdugen til - tror så tror jeg, at jeg bliver ovenud tilfreds med resultatet.


Lørdag middag startede vi med trækanter på bedene i kanten på de tre af siderne i urtehaven. Stierne mellem bedene var jord og fremspiret ukrudt havde haft gode forhold. Jorden i de seks højbede, som blev færdige i efteråret, var faldet sammen og trængte til opfyldning.


Alle bede er efterfyldt med jord fra genbrugspladsen - fire trailerfulde blev kørt på i alt. Samtidig blev de sidste kartofler sat og de øvrige bede ordnet. Alle kanter er sat og jord er fyldt på derefter.

Fiberdug er lagt i alle gange og småsten er lagt ud på stierne. Inden vi gik…

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)