Gå videre til hovedindholdet

Røde blade til salatskålen

Så er det ved at være ved den tid, at vi kan begynde at høste af den røde havesyre. Vi er aldrig rigtig kommet igang med at bruge af den, trods det at vi har haft den i haven i rigtig mange år.

I julegave fik jeg bogen "De glemte køkkenurter" skrevet af Anemette Olesen og deri har hun et afsnit om havesyren. Dog ikke den røde, men så vidt jeg kan læse mig til andetsteds, så kan den røde bruges på nøjagtig samme måde, som den almindelige havesyre. 
I bogen skriver Anemette, at havesyren er syrlig i smagen og kan erstatte citron i mange retter og at den runder retter af med sin bløde let sure smag. Mange børn elsker den syrlige smag og spiser den gerne som råkost. 

Jeg tror, at jeg vil gøre et forsøg på at få havesyren ind i vores madlavning. Og det første jeg kan forestille mig, er at bruge nogle af bladene i en salat. Jeg er helt sikker på, at de skønne blade med de røde nerver, vil se rigtig smukke ud i en skål med salat. 

Frisk grønt fra haven allerede nu = endnu et forårstegn :-)  

Kommentarer

  1. De syrer er altså helt skønne i smag. Jeg har en far der netop altid har udfordret os børn med sådanne smagsoplevelser - og det er jeg ham taknemmelig for... for sikke meget skønt naturen byder på!

    Dejlig aften fra
    Katinka

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvor lyder det dejligt, at din far har udfordret jer med smage - gætter på, at en smag er lig med en oplevelse for dig nu. Vi forsøger også at lave meget forskelligt til vores søn og det helt fra han kunne spise fast mad. Vælger at tro at det er derfor han spiser alt i dag (bortset fra rå tomater og det får han lov at springe over).

      Ja, naturen har så meget skønt at byde på, hvis man kender det og kan finde ud af bruge det. Der er jo uanede ressourser, hvis vi først får øje på det :-)

      Slet
  2. Jeg har også rød havesyre, men jeg tror ikke, at den er så langt fremme som din.
    Jeg har heller ikke prøvet at spise af den, men det må da helt klart afprøves :)

    Hilsen Ina
    http://annasplads.dk/

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi må begive os ud et forsøg, for det vil da være synd ikke at prøve den smagsvariant af. Og så præsenterer den sig garanteret supergodt ihvertfald i rå tilstand :-) God fornøjelse med afprøvningen :-)

      Slet
  3. Hej. Jeg har aldrig hørt om havesyre før. Men det lyder godt. Rigtig god fornøjelse med det.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak - det bliver spændende at få taget hul på det kulinariske :-)

      Slet
  4. Spændende - den kender jeg ikke. Den har nogle meget smukke blade, og at den kan anvendes i madlavningen er jo et ekstra plus.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja bladene er meget smukke og jeg har den faktisk stående i et staudebed som fyld. Men derfor kan man jo sagtens nippe et par blade til salatskålen :-)

      Slet
  5. hmm, den ligner mistænkelig meget en plante, som er dukket op i min have og som jeg ikke har kunnet identificere. Kan det tænkes, at den er fulgt med en anden plante, bare som en rodstump? Eller er den ikke så grovillig?

    SvarSlet
    Svar
    1. Den er meget grovillig og den kan sagtens være kommet med i en potte. Min erfaring er at den er utrolig flittig til at så sig selv, så jeg vil tro, at det er sandsynligt at der har været et lille frø i potten hos en anden plante. Håber du kan bruge den et sted, for den er ret dekorativ :-)

      Slet
  6. Jeg kender den ikke.
    Held og lykke med forsøget i salaten.
    Ha´ en god dag.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak - det bliver spændende at prøve den i salaten :-)

      Slet
  7. Jeg har den også i haven, og vi har heller ikke været for flittige med at bruge den, men jeg håber at vi bliver bedre til det ;)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kan være, at vi skal prøve at inspirere hinanden her på bloggene, så vi kan komme igang :-)

      Slet
  8. Jeg har også haft den i haven i et par år, købte den alene pga de fine røde blade. Heller ikke jeg har fået spist af den endnu, men nu må det snart være på tide, hvor du gør så fin reklame. Har du iøvrigt lagt mærke til at den flytter lidt rundt i haven, uden at den spreder sig påtrængende.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, den flytter rundt i haven. Men jeg prøver nu på, at klippe blomsterstænglerne af, for ellers tror jeg den ville trives alt for godt i min have. Men jeg har fint med planter uden af det er for mange.

      Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.






En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Svampe

Disse to forskellige svampe var at finde i græsplænen idag. Den hvide fandt jeg ikke mindre end ni af ialt. Ingen af os har viden om svampe, men kunne denne spises, så var der masser af føde i den, for de var store og tunge. Under den runde hat var der en hvid "hinde", som dog ikke var hel og derfor kunne lamellerne. Stokken var tyk og virkede massiv og sluttede af i en rund rod, hvorfor den var let at vælte.

Den naturbrune svamp med en blå ring i hatten var heldigvis ensom - den ser nemlig giftig ud. Læg mærke til edderkoppen på svampen - den ser ikke samme signal som jeg! Under den flade hat var der lameller og en meget tynd stok og da jeg ville vælte svampe gik hatten i stykker.

Alle ti svampe er fjernet fra græsplænen og smidt i skraldespanden. Vi skal have fødselsdagsgæster imorgen og deriblandt to mindre børn - vi tager ingen unødige risici med evt. giftige svampe her!