Gå videre til hovedindholdet

Juleroser og sct. hans urt

Da fyraftensfløjten lød, kunne det ikke gå hurtigt nok med at komme hjem - jeg skulle ud i haven og trække endnu mere forårsluft ned i lungerne.

Ved hoveddøren står et par store krukker, som trængte til en gevaldig opfriskning. Men de planter som stod visne og triste lod sig ikke vriste ud førend i dag - jorden har været stivfrossen. Juleroserne har stået og i flere uger stået og ventet på at komme i krukkerne.
Det gav et helt andet indtryk ved indgangen med et par juleroser med sten i de sorte krukker. Heldigvis er der masser af knopper i planterne, så på trods af at de er kommet sent i krukkerne, så skulle der være blomster at nyde over en rum tid. 

Drivhuset blev tømt for plantesække og krukkejord. Nu mangler jeg "kun" at vaske drivhuset ned, så er det forårsklar. De sidste par år har jeg været så heldig, at min mor har taget den tjans. Gad vide om jeg kan være så heldig i år igen, for det er godt nok en hadeopgave for mig. 

Jeg måtte lige have snuden ned i nogle af alle de urtepotter, som står i den imaginære plantebørnehave. I tre af potterne potterne fandt jeg nogle skønne spirer. 
I efteråret var jeg på besøg hos Madam Bæk og fik blandt andet en buket af nogle smukke sct. hans urt med røde stilke. Nogle af stilkene klippede jeg i stænger på ca. 10 cm og stak dem i en potte med jord. Og tænk sig, de havde slået rod og stod med fine små spirer. Sikke en dejlig overraskelse. 

Kommentarer

 1. MEN i det mindste kommer dine op - det ser jo skønt ud! ja det gør hele din blog selvfølgelig. har fulgt med meget længere end jeg selv har blogget...
  Nå men jeg har også et par juleroser. Den ene (i jorden) ser nogenlunde ud - har i hvert fald knopper en masse! Den anden (i krukke) har også knopper men i dag klemte jeg lidt på dem - de var helt smattede :( Den er åbenbart druknet eller noget.. ØV!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - det glæder mig, at du kan lide min blog :-)
   Øv, det lyder træls med din smattede julerose. Men godt at du i det mindste har én levende tilbage. Den bliver du helt sikkert glad for, når den springer ud :)

   Slet
 2. Åh ja hvor er det skønt med frisk luft i lungerne og sol på næsetippen Susanne :0) Jeg er simpelthen så glad for mit udendørsarbejde i disse dage....det er helt fantastisk og ungerne hopper rundt som forårskåde kalve der lige er lukket på græs.....så SKØNT.

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Både luft i lungerne og sol på næsetippen gør en stor forskel på humøret og energien. Må simpelhen være så livsbekræftende at se alle ungerne springe rundt - så må det være et af verdens bedste jobs :-)

   Slet
 3. Hej Susanne.
  Skønt, at kunne indånde den friske forårsluft igen. Det er så dejligt livsbekræftende, når man får øje på nye, friske spirer.
  Nu må foråret også godt snart tage rigtig fat.
  Venlig hilsen Malene

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har fuldstændig ret i, at det er helt og aldeles livsbekræftende med foråret og alt det der følger med :-) Så kom bare an forår - vi er klar :-)

   Slet
 4. Ja, man bliver altså så glad af at være udendørs. Der ser ud til at være masser af liv i Sankt Hansurten. Dejligt når sådan noget lykkes!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er rigtig dejligt når et "forsøg" lykkes. Jeg troede de blev sat for sent, så regnede faktisk ikke med at se livstegn. Nu skal de nurses, så jeg kan få dem sat i et bed til foråret eller hvornår de nu er store nok :-)

   Slet
 5. Åhh ja.. tror sørme foråret er kommer ;-D (Håber ialtfald)
  Sankt Hansurt er vist noget af det mest taknemmelige, en buket man lader udtørre en anelse, slår rødder... og så skal de bare plantes.
  For det ikke skal være løgn, har vi lige klippet stænglerne af vores pragt eksemplar på altanen (på 3'ede)... men det kommer jeg ind på senere.
  Hovsa... nu pludre jeg vist for meget... ;-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Skal vi ikke bare blive enige om, at foråret er her ;-)
   Du har ret i, at de er nogle af de mest taknemmelige planter at formere, men jeg fik dem sat for sent og blot stukket ned i noget jord i en potte og uden plastik over. Så regnede faktisk ikke med at der ville ske noget.
   De er så også nogle hårdføre stauder, så det kunne være, at jeg også skulle ud at klippe toppene af dem.
   Pludr du bare - det er tilladt så længe det ikke er en helt stil :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Nyt med genbrug

Nyt bed med genbrugsplanter har set dagens lys! Et mindre, men problematisk område blev udset til at blive et fint lille nyt bed. Selvsåede planter fra haven og plantegaver blev plantet i beddet

En par clematis' er plantet på et rionet for at skærme af mod kompostbeholderne. Men foran rionettet findes et mindre charmerende stykke, som er vældig synligt, når havehuset rundes. Tanken var at der skulle være græs, men området ligger i skygge fra stakittet, så græsset har meget ringe vilkår. 

Området går vi dagligt igennem, når vi skal hente æg og fodre hønsedamerne, så derfor er stykket blevet "en torn i øjet" og det blev besluttet, at stykket skulle blive et bed stedet. 
En hosta, som jeg fik af en kollega sidste efterår, blev plantet i hjørnet. Små søde primula, som jeg fik af en venindes mor forleden, blev delt og plantet i tre grupper. Flere planter har sået sig selv i haven og jeg var rundt at samle lidt ind; jakobsstige, blåaks og sibirisk portulak. Alle blev plantet …

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Flueben og oversigtsplan

Urtehavens stier er blevet befriet! Fiberdugen er klippet til og højbede præsenteres nu på bedste vis. Og et forsøg på at tegne haven på en oversigtsplan er gjort


1. maj blev fejret i haven idet urtehaven som udgangspunkt er blevet færdig. Nu mangles kun, at de står grønne og frodige - se det bliver også en fest. Dagen er brugt på at kravle rundt mellem bedene  for at klippe fiberdugen til, så den ikke ses længere. 
Og som det ses, så har det haft stor effekt. Småstenene står  nu flot frem og de fine højbede præsenteres på bedste vis. 
De seneste aftener er blevet brugt på et forsøg på at tegne haven ind på et oversigtskort. Det har faktisk været en ret sjov opgave, men også lidt besværligt lige at huske hvordan bedene er placeret. 
Jeg har været ude i haven at kigge et par gange under oversigtskortets tilblivelse, men på trods af det, så er bedene ikke tegnet helt korrekt op og oversigtskortet er på ingen måder målfast. Nå ja - og havehuset er blevet lidt skævt!
Jeg ved, at jeg har …