Gå videre til hovedindholdet

Vækstlys og "gyselige" billeder

Så fik vi da lige lidt rødt/blåt lys ("bordel-stemning"?) med det nye vækstlys, som jeg modtog med posten i fredags herfra. Heldigvis er det ikke i soveværelset, men i gæsteværelset.
Som tidligere skrevet så har jeg desværre ingen rum, som er koldere end stuetemperatur, så derfor måtte jeg have fat i vækstlys for at få forholdet mellem varme og lysmængde til at gå op, så jeg undgår de lange ranglede planter.

Og det var allerede godt tiltrængt for de små planter. For af de frø som jeg såede sidste søndag - altså for en uge siden - så er kæmpe verbena, katost, olieplante, prydtobak og paletblad allerede spirret. Så de har alle fået plads under vækstlampen.

Jeg har haft flere spørgsmål undervejs i processen fra overvejelserne om indkøb af vækstlys til vækstlyset nu er hængt op. Her et par af mine overvejelser.

Jeg var meget i tvivl om, hvilket vækstlys jeg skulle købe. Der findes flere forskellige udbydere lige fra den billige til 95,- kr til meget dyrere. Prøv at google vækstlys og se de forskellige forhandlere og deres mening om, hvorfor netop deres er bedst. Men hvad er forskellen på de billige og de dyre? Det kunne jeg som almindelig bruger ikke finde ud af, så til sidst valgte jeg at købe hos bh-froe, idet jeg ved at han selv bruger vækstlyset med god effekt og at de produkter jeg tidligere har købt har været af god kvalitet. Ikke den billigste, men tit hænger kvalitet og pris jo sammen og det håber jeg så også, at det gør i dette tilfælde. 
Hvor højt skal lyset hænge? Det var rimelig nemt, da vejleningen angiver 80-200 cm. Der er godt nok stor forskel på 80 cm og 200 cm. Men nu har jeg sat den rimeligt lavt idet der ikke er så mange planter endnu. Og når bestanden af planter så vokser, så må jeg hæve vækstlampen.

Hvor mange timer skal lampen være tændt? På Havenyt findes der et par tråde vedrørende vækstlys. Jeg mener, at jeg kan uddrage, at lyset skal være slukket 8 timer for at planterne får lov at "hvile" - det gælder ihvertfald tomater, så mon ikke også andre planter har godt at en restitutionsperiode (ligesom vi mennesker har). Jeg har derfor købt et tændt-og-sluk ur, således at lyset er tændt i 16 timer dagligt.

Nu bliver det så spændende at se, hvordan smålingerne arter sig efter at vækstlampen er sat op. Det glæder jeg mig til at se.

Kommentarer

 1. Meget spændende indlæg som du meget gerne må følge op på, da jeg nok også på sigt må finde på noget ekstra lys / varme til mine frøbørn.
  Hilsen Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vil rigtig gerne følge op på indlægget og berette lidt om hvordan det går :-)

   Slet
  2. Glæder mig. Jeg er fristet til sådan en lampe.

   Hjerteligst

   Slet
  3. Ja, hvis lampen virker godt, så kan vi komme igang med at så noget tidligere og få store og fine planter til haven når frostfaren er overstået. Jeg formoder, at den har en god effekt. Jeg følger gerne op :-)

   Slet
 2. Jeg har en lampe, som meget ligner den, du har købt, og desuden har jeg i år købt en firkantet version hos Kridtvejs Planter. Jeg har været igennem mange af de samme overvejelser som dem, du beskriver, og er stadigvæk ikke klar over, hvad blåt henholdsvis rødt lys er specielt godt for.

  SvarSlet
  Svar
  1. Blåt og rødt lys er vist godt for hvert sit, men .... så slipper min nysgerrighed (tålmodighed) også op - bare det virker. Mon ikke der kommer flere på markedet efterhånden og at der er flere som får erfaring med dem, så vi kan få lidt at vide om, hvilke der fungerer godt?

   Slet
 3. Ej hvor er det spændende Susanne. Følger lige med.Håber vi hører mere til projektet. Jeg er jo tosset med at så :) Og sikke da en fart dine frølinger har på.

  Kh
  Lise Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Frølingerne har bare fart på, så dejligt at vækstlampen kom, så jeg kunne få den i brug.
   Jeg har sat frølingerne inde i værelset, så dagslyset er meget begrænset. Så må man da rigtig kunne se om lampen har effekt. Jeg følger gerne op på projektet.

   Slet
 4. Svar
  1. Det er meget spændende. Sjovt nok, så lagde sønnen straks mærke til det røde lys, da han kom hjem her til aften. Håber også frølingerne lægger mærke til det ;-)

   Slet
 5. Hej Susanne. Nej hvor er det spændende. Jeg glæder mig til at følge med i processen og håber du får rigtig mange fine planter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Foreløbig ser det fint ud - planter søger ikke længere efter lyset, men står nu fine rette op. Er inde og se til dem flere gange daglig, så synes også det er spændende.

   Slet
 6. Hej Susanne.Ja! jeg vil da også lige følge med i dit projekt-vækstlys.
  Spændende om det indfrier dine forventninger.
  Flot "bordel" lys!
  Og god dag knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er et "skønt" bordellys vi har fået, men det er til at holde ud, når man kender formålet. Hvis det ikke indfrier min forventninger, så bliver jeg godt nok skuffet ...

   Slet
 7. Spændende med vækstlyset. På billedet ligner det mere fars end planteformering, tihi. Jeg glæder mig også til at følge projektet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Thi hi, du har ret i, at det godt kunne ligne fars - men det er det heldigvis ikke. Glæder mig også til at se, hvordan det går :-)

   Slet
 8. Det er lige før, at jeg tror, at min mand ville gå med til forspiring i soveværelset med den belysning ;-)
  Men iøvrigt et spændende projekt, som jeg glæder mig til at høre mere om.

  Hilsen Ina
  http://annasplads.dk/

  SvarSlet
  Svar
  1. Thi hi, ja så må du jo igang med at lokke ham - altså til at du kan forspire i soveværelset ;-)
   Jeg følger gerne op på dette indlæg og fortæller lidt om mine erfaringer :)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Nyt med genbrug

Nyt bed med genbrugsplanter har set dagens lys! Et mindre, men problematisk område blev udset til at blive et fint lille nyt bed. Selvsåede planter fra haven og plantegaver blev plantet i beddet

En par clematis' er plantet på et rionet for at skærme af mod kompostbeholderne. Men foran rionettet findes et mindre charmerende stykke, som er vældig synligt, når havehuset rundes. Tanken var at der skulle være græs, men området ligger i skygge fra stakittet, så græsset har meget ringe vilkår. 

Området går vi dagligt igennem, når vi skal hente æg og fodre hønsedamerne, så derfor er stykket blevet "en torn i øjet" og det blev besluttet, at stykket skulle blive et bed stedet. 
En hosta, som jeg fik af en kollega sidste efterår, blev plantet i hjørnet. Små søde primula, som jeg fik af en venindes mor forleden, blev delt og plantet i tre grupper. Flere planter har sået sig selv i haven og jeg var rundt at samle lidt ind; jakobsstige, blåaks og sibirisk portulak. Alle blev plantet …

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Flueben og oversigtsplan

Urtehavens stier er blevet befriet! Fiberdugen er klippet til og højbede præsenteres nu på bedste vis. Og et forsøg på at tegne haven på en oversigtsplan er gjort


1. maj blev fejret i haven idet urtehaven som udgangspunkt er blevet færdig. Nu mangles kun, at de står grønne og frodige - se det bliver også en fest. Dagen er brugt på at kravle rundt mellem bedene  for at klippe fiberdugen til, så den ikke ses længere. 
Og som det ses, så har det haft stor effekt. Småstenene står  nu flot frem og de fine højbede præsenteres på bedste vis. 
De seneste aftener er blevet brugt på et forsøg på at tegne haven ind på et oversigtskort. Det har faktisk været en ret sjov opgave, men også lidt besværligt lige at huske hvordan bedene er placeret. 
Jeg har været ude i haven at kigge et par gange under oversigtskortets tilblivelse, men på trods af det, så er bedene ikke tegnet helt korrekt op og oversigtskortet er på ingen måder målfast. Nå ja - og havehuset er blevet lidt skævt!
Jeg ved, at jeg har …