Gå videre til hovedindholdet

Meget hurtige frø

Jeg såede i søndag og i morges da jeg lige ville kaste et blik på såbakkerne kunne jeg ikke forstå, at der var buler i jorden. Og da jeg kiggede nærmere efter så var det den lilla katost som allerede var spiret.

Da jeg kom hjem i eftermiddags ville jeg lige se til dem igen. Og så var der sket endnu mere - nu var der allerede kommet grønne blade på spirerne. Fantastisk så hurtigt det er gået - fire dage!
Men jeg har vist misforstået noget, for jeg placerede de små frø-ringe i jorden og nu kan jeg se, at der er kommet flere spirer fra samme ring. Jeg skulle vist have nulret ringene mellem fingrene, så ringen blev delt til mange frø.

Hmm ... jeg håber at de mange spirer fra samme "frø-ring" kan begå sig samlet. For jeg formoder, at jeg ikke kan skille dem ad, når jeg skal prikle dem om.

Og så kan det bare ikke gå hurtigt nok med at få den vækstlampe i hus, som jeg bestilte i går aftes, for jeg kan se, at spirerne allerede begynder at strække sig mod lyset.

Kommentarer

 1. Ej, hvor sjovt at de har så meget fart på ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er da ganske fantastisk og det kan da blive til noget på kort tid.

   Slet
 2. Det der med hurtige frø lyder ganske bekendt...her er taget røget af root traineren og jeg vender flittigt bakken flere gange om dagen.
  Jeg er ikke sikker på, at de alle bliver til færdige planter, da nogle af dem nærmest har lagt sig ned...selvom vandmængden er som den skal være. Men - bare jeg får 4-5 levedygtige artiskokker, er det jo også godt nok :)

  God fornøjelse med dine frø.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh bare du da ikke har fået rodbrand i dine artiskokker siden de har lagt sig ned - krydser fingre for, at det ikke er svamp. Men det er altså fascinerende, at det går så hurtigt med at spire for nogle af frøene :-)

   Slet
 3. Ja der sker noget og så på så kort tid! Det er da nogle spiredygtige frø, du har fået fat i der!

  SvarSlet
  Svar
  1. De er utrolig spiredygtige. Og kommer de alle sammen så kan jeg vist forsyne ret mange med småplanter :-)

   Slet
 4. Det går sikkert fint å skille dem ad, for de har jo hver sin lille rot :)
  Er det ikke morsomt med spirevillige frø? Jeg sådde Dahlia på lørdag, og allerede på mandag tittet de første opp!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber, at jeg kan skille dem ad, for du har jo ret i, at de har hver sin lille rod. Og med alle de frø der spirer, så gør det måske ikke så meget, hvis der er et par stykker, hvor det ikke lykkes at skille dem fra de andre.

   Ja, det er da fascinerende, at det kan gå så hurtigt med at de små frø spirer. Lykke til med dine dahlia - de er så smukke :-)

   Slet
 5. Ja mine kvan kom hurtigt op, da de først kom ind i varmen, så det skulle de nok ikke have været endnu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det værste ved at have småplanter nu, er at de bliver så lange og ranglede fordi mængden af lys er alt for lille i forhold til den varme vi har indendøre. Har du et køligt værelse som du kan stille den kvan-smålinger ind i, så vil de sikkert værdsætte det og blive knap så ranglede?

   Kvan har jeg også sået og dem glæder jeg mig til at se. Synes at have læst, at de ikke er helt nemme, så det er da flot, at dine allerede er spirret. Held og lykke med dem :-)

   Slet
 6. Det er så skønt at se at livet er på vej til forår... og det tilmed med utrolig hast ;)

  Du har givet dem en god start og det kvittere de så for nu. Godt du har bestilt en vækstlampe når de små nu gerne vil se mere lys.

  Tror du ikke at du kan skille dem ad selv om de står tæt når de skal prikles, det tror jeg godt du kan, jeg ville i hvert fald forsøge.

  Haveknus
  Annette

  SvarSlet
 7. Imponerende - det er da helt utroligt så hurtigt det går :o)
  Held og lykke med frølingerne :o)

  Ha en go dag...

  SvarSlet
 8. Hvor er det en utrolig livskraft de udviser - jeg får helt lyst til at gå igang med såning, for det er så opmuntrende at se alle de små grønne spirer.

  SvarSlet
 9. Jøsses..hi hi de har da godt nok fart på. Så hurtige er mine frølinger ikke. Eller måske jeg også skulle kigge i morgen til dem.

  Kh
  Lise Lotte

  SvarSlet
 10. Hej Susanne.Hold da helt op,det gik da stærkt.Har du dem i drivhuset eller indendørs?
  Jeg har lige købt en roottrainer,men er usikker på om jeg skal bruge den i drivhuset,eller indendørs.God weekend til dig knus Jette

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…