Gå videre til hovedindholdet

Bekymret "have-mor"

Sådan lige på falderebet for 2012 måtte jeg have udført en opgave i haven, som jeg har lidt dårlig samvittighed over.

Før frosten meldte sin ankomst i starten af december købte jeg et par espaliertræer. To familietræer med henholdsvis æbler og pærer. Æbletræet fik jeg plantet tidsnok, men da jeg manglede rionet på en del af stakittet, fik jeg ikke plantet pæretræet.

Rionettet har jeg fortsat ikke fået i hus og det er ikke helt nemt at finde i den store størrelse, som jeg har behov for (500x215 cm).

Så for at undgå endnu en periode med frost, hvor træet står i plastik-potten og hvor jeg er bange for, at det får frostskader - måske er jeg en pylret "have-mor" - har jeg måtte tage en nødløsning i brug.Plastikpottens bund er skåret af og træet er plantet i potten ved stakittet. Derved er træet nemt at flytte, når jeg får fat i rionet. For træet skal flyttes når rionettet skal sættes op for at undgå brække grenen af. Samtidig er roden beskyttet i jorden og vandet kan løbe fra potten.


Puha, det var én af hængepartierne, som var rart at få lavet inden et nyt have-år.

Kommentarer

 1. Mon ikke du har udvist rettidig omhu? godt du nåede det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg krydser virkelig fingre for, at det har overlevet frosten i garagen i december. Og ja, er glad for at jeg har fået det (næsten) i jorden inden der kommer mere frost.

   Slet
 2. God idé jeg tror og håber, det går godt :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det håber jeg også - ville ærgre mig gul og grøn, hvis den ikke klarer det.

   Slet
 3. En fin løsning.....nød lærer nøgen kvinde.....ja det virker endnu!

  SvarSlet
 4. Hej Susanne.Godt at du fandt på en løsning inden det blev forsent.Træet skal nok klare sig.Rigtig godt nytår til dig.knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - håber virkelig at det klarer sig.
   Tak - du og din familie ønskes også et godt nytår :)

   Slet
 5. Det lyder da til at være en fin løsning. Held og lykke med de nye træer :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - jeg glæder mig allerede til forhåbentligt at kunne høste frugt til sommer :-)

   Slet
 6. Treet gjorde seg så fint der at jeg nesten ville vurdert å beholde det der for godt..! :-) Ser for meg blomstringen mot veggen om våren- hvordan grønnsakene vil vokse under det om sommeren. og til høsten, hvordan pærene vil kle veggen. Lykke til med overvintringen!
  Godt Nytt år!
  Stein

  SvarSlet
  Svar
  1. Dit indre billede af, hvordan det kan komme til at se ud stemmer helt overens med mit billede - skønt at du også kan se det skønne i træets placering. Jeg mangler "bare" rionettet bag, så derfor skal træet op igen, mens rionettet sættes op. Og så skal træet plantes der - nøjagtig samme sted :-)

   Tak - du og din familie ønske også et godt og nyt haveår :-)

   Slet
 7. Det virker som en god midlertidig løsning - ja, rettidig omhu må det jo være :)

  Ønsker dig et godt og lykkeligt nytår.

  Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - jeg håber, at jeg har fået den i jorden inden det er for sent.

   Tak - du og din familie ønskes også et godt og dejligt nytår :-)

   Slet
 8. Det er en god fornemmelse, når et hængeparti bliver ordnet og jeg tror at træet har godt af at blive "slået ned" for vinteren. Hvis du ikke finder rionet i stor størrelse, vil det være flot at bryde mønsteret langs plankeværket med vandrette wirere spændt ud mellem stolperne og det er en holdbar løsning til espalierede pæretræer, hvis du bruger plastbetrukket wire.
  Rigtig godt nytår til dig og familien, jeg glæder mig til forsat at følge udviklingen i Heaven:o)

  SvarSlet
 9. Hængepartier har vi nok alle, men det er rigtig ærgerligt, når større indkøb går til. Så godt, du reddede det på stregen.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Madam Bæk's have med græsser

Jeg har fået mig én på have-opleveren -  jeg har været på besøg hos Madam Bæk, som har bloggen Et haveliv med sygdom. Jeg var inviteret i hendes have for at få inspiration til at "indføre" græsser i haven. Og der var masser af inspiration at hente.Jeg lagde meget mærke til, at der flere steder i haven var plantet store og høje græsser ud til kanten eller i forgrunden af et bed. Jeg har altid tænkt, at det høje skal plantes bagerst, men her lærte jeg, at det ser rigtig godt ud med græsser forrest.


Her er i det hele taget brugt mange høje græsser. Jeg har det selv svært ved at få højde i bedene og har en tendens til kun at vælge stauder, som ikke er voldsomt høje. Jeg må se at få lidt højde ind og specielt i husbedet kunne nogle af de høje græsser danne naturlige rum og dermed flere bede i det lange bed.  

Græsserne er bruge på forskellige måder i haven - her som en kant langs huset. Andre steder i samspil med stauder, buske eller et-årige.
Denne rødbrune New Zealanske Star s…