Gå videre til hovedindholdet

Bekymret "have-mor"

Sådan lige på falderebet for 2012 måtte jeg have udført en opgave i haven, som jeg har lidt dårlig samvittighed over.

Før frosten meldte sin ankomst i starten af december købte jeg et par espaliertræer. To familietræer med henholdsvis æbler og pærer. Æbletræet fik jeg plantet tidsnok, men da jeg manglede rionet på en del af stakittet, fik jeg ikke plantet pæretræet.

Rionettet har jeg fortsat ikke fået i hus og det er ikke helt nemt at finde i den store størrelse, som jeg har behov for (500x215 cm).

Så for at undgå endnu en periode med frost, hvor træet står i plastik-potten og hvor jeg er bange for, at det får frostskader - måske er jeg en pylret "have-mor" - har jeg måtte tage en nødløsning i brug.Plastikpottens bund er skåret af og træet er plantet i potten ved stakittet. Derved er træet nemt at flytte, når jeg får fat i rionet. For træet skal flyttes når rionettet skal sættes op for at undgå brække grenen af. Samtidig er roden beskyttet i jorden og vandet kan løbe fra potten.


Puha, det var én af hængepartierne, som var rart at få lavet inden et nyt have-år.

Kommentarer

 1. Mon ikke du har udvist rettidig omhu? godt du nåede det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg krydser virkelig fingre for, at det har overlevet frosten i garagen i december. Og ja, er glad for at jeg har fået det (næsten) i jorden inden der kommer mere frost.

   Slet
 2. God idé jeg tror og håber, det går godt :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det håber jeg også - ville ærgre mig gul og grøn, hvis den ikke klarer det.

   Slet
 3. En fin løsning.....nød lærer nøgen kvinde.....ja det virker endnu!

  SvarSlet
 4. Hej Susanne.Godt at du fandt på en løsning inden det blev forsent.Træet skal nok klare sig.Rigtig godt nytår til dig.knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - håber virkelig at det klarer sig.
   Tak - du og din familie ønskes også et godt nytår :)

   Slet
 5. Det lyder da til at være en fin løsning. Held og lykke med de nye træer :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - jeg glæder mig allerede til forhåbentligt at kunne høste frugt til sommer :-)

   Slet
 6. Treet gjorde seg så fint der at jeg nesten ville vurdert å beholde det der for godt..! :-) Ser for meg blomstringen mot veggen om våren- hvordan grønnsakene vil vokse under det om sommeren. og til høsten, hvordan pærene vil kle veggen. Lykke til med overvintringen!
  Godt Nytt år!
  Stein

  SvarSlet
  Svar
  1. Dit indre billede af, hvordan det kan komme til at se ud stemmer helt overens med mit billede - skønt at du også kan se det skønne i træets placering. Jeg mangler "bare" rionettet bag, så derfor skal træet op igen, mens rionettet sættes op. Og så skal træet plantes der - nøjagtig samme sted :-)

   Tak - du og din familie ønske også et godt og nyt haveår :-)

   Slet
 7. Det virker som en god midlertidig løsning - ja, rettidig omhu må det jo være :)

  Ønsker dig et godt og lykkeligt nytår.

  Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - jeg håber, at jeg har fået den i jorden inden det er for sent.

   Tak - du og din familie ønskes også et godt og dejligt nytår :-)

   Slet
 8. Det er en god fornemmelse, når et hængeparti bliver ordnet og jeg tror at træet har godt af at blive "slået ned" for vinteren. Hvis du ikke finder rionet i stor størrelse, vil det være flot at bryde mønsteret langs plankeværket med vandrette wirere spændt ud mellem stolperne og det er en holdbar løsning til espalierede pæretræer, hvis du bruger plastbetrukket wire.
  Rigtig godt nytår til dig og familien, jeg glæder mig til forsat at følge udviklingen i Heaven:o)

  SvarSlet
 9. Hængepartier har vi nok alle, men det er rigtig ærgerligt, når større indkøb går til. Så godt, du reddede det på stregen.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Nyt med genbrug

Nyt bed med genbrugsplanter har set dagens lys! Et mindre, men problematisk område blev udset til at blive et fint lille nyt bed. Selvsåede planter fra haven og plantegaver blev plantet i beddet

En par clematis' er plantet på et rionet for at skærme af mod kompostbeholderne. Men foran rionettet findes et mindre charmerende stykke, som er vældig synligt, når havehuset rundes. Tanken var at der skulle være græs, men området ligger i skygge fra stakittet, så græsset har meget ringe vilkår. 

Området går vi dagligt igennem, når vi skal hente æg og fodre hønsedamerne, så derfor er stykket blevet "en torn i øjet" og det blev besluttet, at stykket skulle blive et bed stedet. 
En hosta, som jeg fik af en kollega sidste efterår, blev plantet i hjørnet. Små søde primula, som jeg fik af en venindes mor forleden, blev delt og plantet i tre grupper. Flere planter har sået sig selv i haven og jeg var rundt at samle lidt ind; jakobsstige, blåaks og sibirisk portulak. Alle blev plantet …

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Flueben og oversigtsplan

Urtehavens stier er blevet befriet! Fiberdugen er klippet til og højbede præsenteres nu på bedste vis. Og et forsøg på at tegne haven på en oversigtsplan er gjort


1. maj blev fejret i haven idet urtehaven som udgangspunkt er blevet færdig. Nu mangles kun, at de står grønne og frodige - se det bliver også en fest. Dagen er brugt på at kravle rundt mellem bedene  for at klippe fiberdugen til, så den ikke ses længere. 
Og som det ses, så har det haft stor effekt. Småstenene står  nu flot frem og de fine højbede præsenteres på bedste vis. 
De seneste aftener er blevet brugt på et forsøg på at tegne haven ind på et oversigtskort. Det har faktisk været en ret sjov opgave, men også lidt besværligt lige at huske hvordan bedene er placeret. 
Jeg har været ude i haven at kigge et par gange under oversigtskortets tilblivelse, men på trods af det, så er bedene ikke tegnet helt korrekt op og oversigtskortet er på ingen måder målfast. Nå ja - og havehuset er blevet lidt skævt!
Jeg ved, at jeg har …