Gå videre til hovedindholdet

Bekymret "have-mor"

Sådan lige på falderebet for 2012 måtte jeg have udført en opgave i haven, som jeg har lidt dårlig samvittighed over.

Før frosten meldte sin ankomst i starten af december købte jeg et par espaliertræer. To familietræer med henholdsvis æbler og pærer. Æbletræet fik jeg plantet tidsnok, men da jeg manglede rionet på en del af stakittet, fik jeg ikke plantet pæretræet.

Rionettet har jeg fortsat ikke fået i hus og det er ikke helt nemt at finde i den store størrelse, som jeg har behov for (500x215 cm).

Så for at undgå endnu en periode med frost, hvor træet står i plastik-potten og hvor jeg er bange for, at det får frostskader - måske er jeg en pylret "have-mor" - har jeg måtte tage en nødløsning i brug.



Plastikpottens bund er skåret af og træet er plantet i potten ved stakittet. Derved er træet nemt at flytte, når jeg får fat i rionet. For træet skal flyttes når rionettet skal sættes op for at undgå brække grenen af. Samtidig er roden beskyttet i jorden og vandet kan løbe fra potten.


Puha, det var én af hængepartierne, som var rart at få lavet inden et nyt have-år.

Kommentarer

 1. Mon ikke du har udvist rettidig omhu? godt du nåede det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg krydser virkelig fingre for, at det har overlevet frosten i garagen i december. Og ja, er glad for at jeg har fået det (næsten) i jorden inden der kommer mere frost.

   Slet
 2. God idé jeg tror og håber, det går godt :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det håber jeg også - ville ærgre mig gul og grøn, hvis den ikke klarer det.

   Slet
 3. En fin løsning.....nød lærer nøgen kvinde.....ja det virker endnu!

  SvarSlet
 4. Hej Susanne.Godt at du fandt på en løsning inden det blev forsent.Træet skal nok klare sig.Rigtig godt nytår til dig.knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - håber virkelig at det klarer sig.
   Tak - du og din familie ønskes også et godt nytår :)

   Slet
 5. Det lyder da til at være en fin løsning. Held og lykke med de nye træer :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - jeg glæder mig allerede til forhåbentligt at kunne høste frugt til sommer :-)

   Slet
 6. Treet gjorde seg så fint der at jeg nesten ville vurdert å beholde det der for godt..! :-) Ser for meg blomstringen mot veggen om våren- hvordan grønnsakene vil vokse under det om sommeren. og til høsten, hvordan pærene vil kle veggen. Lykke til med overvintringen!
  Godt Nytt år!
  Stein

  SvarSlet
  Svar
  1. Dit indre billede af, hvordan det kan komme til at se ud stemmer helt overens med mit billede - skønt at du også kan se det skønne i træets placering. Jeg mangler "bare" rionettet bag, så derfor skal træet op igen, mens rionettet sættes op. Og så skal træet plantes der - nøjagtig samme sted :-)

   Tak - du og din familie ønske også et godt og nyt haveår :-)

   Slet
 7. Det virker som en god midlertidig løsning - ja, rettidig omhu må det jo være :)

  Ønsker dig et godt og lykkeligt nytår.

  Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - jeg håber, at jeg har fået den i jorden inden det er for sent.

   Tak - du og din familie ønskes også et godt og dejligt nytår :-)

   Slet
 8. Det er en god fornemmelse, når et hængeparti bliver ordnet og jeg tror at træet har godt af at blive "slået ned" for vinteren. Hvis du ikke finder rionet i stor størrelse, vil det være flot at bryde mønsteret langs plankeværket med vandrette wirere spændt ud mellem stolperne og det er en holdbar løsning til espalierede pæretræer, hvis du bruger plastbetrukket wire.
  Rigtig godt nytår til dig og familien, jeg glæder mig til forsat at følge udviklingen i Heaven:o)

  SvarSlet
 9. Hængepartier har vi nok alle, men det er rigtig ærgerligt, når større indkøb går til. Så godt, du reddede det på stregen.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. 











Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…