Gå videre til hovedindholdet

Før og nu - del II

Dette hævede bed bagerst i haven kørte jeg et læs spagnum på, idet planen var at bruge det til blåbærplanter. Men lidt for skygget og klemt ser det jo ud.


For lidt over et år siden blev hækken rykket op med grab - utroligt så hurtigt det kunne klares på trods af lyn og torden - endda kæmpe brag og lyn, som var temmelig tæt på. Og hvor var jeg glad for, at jeg ikke skulle grave dem op med spade og køre det hele væk.

Nu vognmanden var i gang, så tog han også hjortetakstræet, som skød rodskud op rundt i hele haven. Det gør den i øvrigt stadig, men mon ikke den snart bliver træt af det nu modertræet er fjernet.


Stakittet blev sat op og fyrretræerne omkring opstammet - man kan næsten fornemme hvordan det lettede og gav lys til området.


Nåletræerne omkring giver et godt materiale til at supplere spagnum'en i bedet.

Drømmen om blåbærplanter i området blev realiseret og i alt seks planter i tre forskellige sorter er plantet i bedet sådan at bestøvningen er sikret. Blåbærplanterne blev plantet sidste efterår i baggrunden af bedet.

Jeg har været meget spændt på om de ville give bær i år. Der har været et par frugt på hver plante, men dem jeg har smagt, har overhovedet ikke været modne - ikke engang i sidste uge.


Der har ligesom manglet 'noget' i forgrunden - men hvad. Forleden dag faldt jeg over et tilbud på jyske blåbær. Otte stykker er plantet i forgrunden af bedet.


Det er ikke meget information jeg kan finde om de jyske blåbær. På plantesedlen står der, at de bliver op til 35 cm høje. På nettet kan jeg finde informationer om, at det er bunddækkende planter. Men pyt nu får vi se, hvordan de arter sig her.

Kommentarer

 1. Godaften Susanne.Hold da helt op.Sikken en forskel
  det hat gjort.Dejligt med luft til planterne.
  Fin lille bro du har.Og blåbær vil jeg også gerne have i min bærhave.God aften til dig knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det har givet noget lys, som jeg håber blåbærrene vil sætte pris på :-) Du har jo et fint bed med bærbuske, hvor du kan have plads til lidt blåbær - håber det lykkes for dig, at få et par buske derind :-)

   Slet
 2. En forudsætning for at blåbærene modner er sol, så måske får de for lidt sol der. De almindelige blåbær, jeg går ud fra, at det er de samme som de jyske, har jeg aldrig haft held med i min have. De dør desværre. Jeg håber, at du har held med dine.

  SvarSlet
  Svar
  1. Måske får de for lidt sol - bedet vender mod syd, men stakittet tager selvfølgelig en del af solen. Har du haft blåbær i år i denne solfattige sommer?

   Øv hvor ærgerligt, hvis de går ud - håber de klarer sig her.

   Slet
 3. Sikke en stor forskel! Jeg håber at du får held med dit nye bed. Det kan godt kræve en del tålmodighed at etablerer et godt bær-bed.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - jeg håber det vil lykkes at få udbytte af bedet. Og så vidt jeg ved, så tager det er par år førend blåbærrene giver et rimeligt udbytte.

   Slet
 4. Hold da op, hvor gav det meget lys til haven.Spændende hvordan de jyske blåbær vil arte sig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Enig - det pyntede gevaldigt at "få ryddet op" i det mørke hjørne. Ja, er da også meget spændt på, om de jyske blåbær vil etablere sig.

   Slet
 5. Hej Susanne. Hvor ser det godt ud. Har et hjørne der er mørkt og vådt, så får lige lidt ideer hos dig.

  Husk du skal have mindst 2 forskellige typer Blåbær, hvis der skal komme blåbær, medmindre dine er selvbestøvende. Jeg har vores i surbundsbedet med sol men også delvis skygge og det går rigtig fint.

  Kh Lise Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at du kan få lidt idéer her :-)

   Jeg har tre forskellige slags af de store blåbærbuske, så bestøvningen er sikret der. Men hvad mon med de jyske blåbær. Bliver de bestøvet af de store eller skal der være to forskellige slags af dem? Hmm!

   Slet
 6. Hvor ser det godt ud. Jeg har også de jyske blåbær, som jo egentlig bare er denlave type der findes vildt i naturen. De er fine i bunden af surbundsbedet, men de vokser ikke hurtigt. De store blåbær er fantastiske, men du skal sørge for noget overdækning af en art, ellers kan jeg garantere at fuglene kommer dig i forkøbet. :o) Hvis du vil have lidt blomstrende indslag i bedet kan jeg anbefale astilber og påskeliljer.
  Mange hilsner
  Trine

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis de jyske er langsomt voksende, så er det da godt, at jeg har plantet 8 stk i bedet. Det lyder faktisk som en rigtig god idé med lidt blomster i bedet - specielt løgplanterne tiltaler mig. Tak for idéen :-)

   Slet
 7. Det lettede og pyntede! Held og lykke med dine blåbær. Jeg elsker at gå på bare fødder i græsset hen mod mine blåbær og plukke en himmerrigsmundfuld! Så glæd dig, det er en sand lykke sprængfyldt med antioxidanter!

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh det lyder dejligt med de bare tæer og blåbær-eksplosionen - det vil jeg glæde mig rigtig meget til :-)

   Slet
 8. Spontane indfald kan bringe dejlige glæder (og gør de ikke det,er det oftest dem der hurtigst glemmes, er min filosofi;0) - især når jeg i jordgravningsarbejde indimellem undrende støder på en potteklump og ikke aner hvad det engang har været!).
  Sikke et arbejde i har igangsat - jeg som troede det kun var langs huset i ændrede, kan jo se, at I langt fra holder jer til det:0). Uh hvor jeg kender til at projekterne griber om sig....

  Mange hilsner og god aften fra
  Katinka

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo jo, der er masser af planer og projekter i gang her på matriklen - Jeg løber ikke sådan lige tør for arbejde ;-) Og jeg kan slet ikke lade være, for holder meget af at skabe et produkt i haven :) Men du har ret - det har også med at gribe om sig.

   Slet
 9. Uhm... ikke dårlige ide. Jeg har plukket ca 2 kg i år fra mine 4 planter - lækkert til både smoothie og kager ;0)

  SvarSlet
  Svar
  1. 2 kg fra 4 planter - med simpel hovedregning så må 6 planter give 3 kg :-) Det lyder ikke ringe. Vi drikker faktisk en smoothie ret tit, så blåbærrene er SÅ velkomne

   Slet
 10. Utroligt at det er det samme bed, det ser supergodt ud. Og så hyggelig med den lille bro :o)
  Jeg har holdt mig fra hjortetaktræet fordi jeg har hørt mange snakke om de forbistrede rodskud, og det er altså ikke løgn kan jeg se... tror jeg holder mig fra det lidt endnu :o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
  Svar
  1. Den lille bro er fra de tidligere ejere, som havde en vandhave. Det fik vi dog hurtigt "ødelagt" idet vi ikke turde have bassiner med et lille barn. Men meget hyggeligt, at den fortsat er der.

   Nej det er ikke løgn - hjortetakstræet sætter konstant rodskud over det hele. Men har læst mig til, at der er kommet en ny sorter, som ikke sætter rodskud. Men den har jo en fantastisk smuk efterårsfarve :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Nyt med genbrug

Nyt bed med genbrugsplanter har set dagens lys! Et mindre, men problematisk område blev udset til at blive et fint lille nyt bed. Selvsåede planter fra haven og plantegaver blev plantet i beddet

En par clematis' er plantet på et rionet for at skærme af mod kompostbeholderne. Men foran rionettet findes et mindre charmerende stykke, som er vældig synligt, når havehuset rundes. Tanken var at der skulle være græs, men området ligger i skygge fra stakittet, så græsset har meget ringe vilkår. 

Området går vi dagligt igennem, når vi skal hente æg og fodre hønsedamerne, så derfor er stykket blevet "en torn i øjet" og det blev besluttet, at stykket skulle blive et bed stedet. 
En hosta, som jeg fik af en kollega sidste efterår, blev plantet i hjørnet. Små søde primula, som jeg fik af en venindes mor forleden, blev delt og plantet i tre grupper. Flere planter har sået sig selv i haven og jeg var rundt at samle lidt ind; jakobsstige, blåaks og sibirisk portulak. Alle blev plantet …

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Flueben og oversigtsplan

Urtehavens stier er blevet befriet! Fiberdugen er klippet til og højbede præsenteres nu på bedste vis. Og et forsøg på at tegne haven på en oversigtsplan er gjort


1. maj blev fejret i haven idet urtehaven som udgangspunkt er blevet færdig. Nu mangles kun, at de står grønne og frodige - se det bliver også en fest. Dagen er brugt på at kravle rundt mellem bedene  for at klippe fiberdugen til, så den ikke ses længere. 
Og som det ses, så har det haft stor effekt. Småstenene står  nu flot frem og de fine højbede præsenteres på bedste vis. 
De seneste aftener er blevet brugt på et forsøg på at tegne haven ind på et oversigtskort. Det har faktisk været en ret sjov opgave, men også lidt besværligt lige at huske hvordan bedene er placeret. 
Jeg har været ude i haven at kigge et par gange under oversigtskortets tilblivelse, men på trods af det, så er bedene ikke tegnet helt korrekt op og oversigtskortet er på ingen måder målfast. Nå ja - og havehuset er blevet lidt skævt!
Jeg ved, at jeg har …