Gå videre til hovedindholdet

Før og nu - del II

Dette hævede bed bagerst i haven kørte jeg et læs spagnum på, idet planen var at bruge det til blåbærplanter. Men lidt for skygget og klemt ser det jo ud.


For lidt over et år siden blev hækken rykket op med grab - utroligt så hurtigt det kunne klares på trods af lyn og torden - endda kæmpe brag og lyn, som var temmelig tæt på. Og hvor var jeg glad for, at jeg ikke skulle grave dem op med spade og køre det hele væk.

Nu vognmanden var i gang, så tog han også hjortetakstræet, som skød rodskud op rundt i hele haven. Det gør den i øvrigt stadig, men mon ikke den snart bliver træt af det nu modertræet er fjernet.


Stakittet blev sat op og fyrretræerne omkring opstammet - man kan næsten fornemme hvordan det lettede og gav lys til området.


Nåletræerne omkring giver et godt materiale til at supplere spagnum'en i bedet.

Drømmen om blåbærplanter i området blev realiseret og i alt seks planter i tre forskellige sorter er plantet i bedet sådan at bestøvningen er sikret. Blåbærplanterne blev plantet sidste efterår i baggrunden af bedet.

Jeg har været meget spændt på om de ville give bær i år. Der har været et par frugt på hver plante, men dem jeg har smagt, har overhovedet ikke været modne - ikke engang i sidste uge.


Der har ligesom manglet 'noget' i forgrunden - men hvad. Forleden dag faldt jeg over et tilbud på jyske blåbær. Otte stykker er plantet i forgrunden af bedet.


Det er ikke meget information jeg kan finde om de jyske blåbær. På plantesedlen står der, at de bliver op til 35 cm høje. På nettet kan jeg finde informationer om, at det er bunddækkende planter. Men pyt nu får vi se, hvordan de arter sig her.

Kommentarer

  1. Godaften Susanne.Hold da helt op.Sikken en forskel
    det hat gjort.Dejligt med luft til planterne.
    Fin lille bro du har.Og blåbær vil jeg også gerne have i min bærhave.God aften til dig knus Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja det har givet noget lys, som jeg håber blåbærrene vil sætte pris på :-) Du har jo et fint bed med bærbuske, hvor du kan have plads til lidt blåbær - håber det lykkes for dig, at få et par buske derind :-)

      Slet
  2. En forudsætning for at blåbærene modner er sol, så måske får de for lidt sol der. De almindelige blåbær, jeg går ud fra, at det er de samme som de jyske, har jeg aldrig haft held med i min have. De dør desværre. Jeg håber, at du har held med dine.

    SvarSlet
    Svar
    1. Måske får de for lidt sol - bedet vender mod syd, men stakittet tager selvfølgelig en del af solen. Har du haft blåbær i år i denne solfattige sommer?

      Øv hvor ærgerligt, hvis de går ud - håber de klarer sig her.

      Slet
  3. Sikke en stor forskel! Jeg håber at du får held med dit nye bed. Det kan godt kræve en del tålmodighed at etablerer et godt bær-bed.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak - jeg håber det vil lykkes at få udbytte af bedet. Og så vidt jeg ved, så tager det er par år førend blåbærrene giver et rimeligt udbytte.

      Slet
  4. Hold da op, hvor gav det meget lys til haven.Spændende hvordan de jyske blåbær vil arte sig.

    SvarSlet
    Svar
    1. Enig - det pyntede gevaldigt at "få ryddet op" i det mørke hjørne. Ja, er da også meget spændt på, om de jyske blåbær vil etablere sig.

      Slet
  5. Hej Susanne. Hvor ser det godt ud. Har et hjørne der er mørkt og vådt, så får lige lidt ideer hos dig.

    Husk du skal have mindst 2 forskellige typer Blåbær, hvis der skal komme blåbær, medmindre dine er selvbestøvende. Jeg har vores i surbundsbedet med sol men også delvis skygge og det går rigtig fint.

    Kh Lise Lotte

    SvarSlet
    Svar
    1. Dejligt at du kan få lidt idéer her :-)

      Jeg har tre forskellige slags af de store blåbærbuske, så bestøvningen er sikret der. Men hvad mon med de jyske blåbær. Bliver de bestøvet af de store eller skal der være to forskellige slags af dem? Hmm!

      Slet
  6. Hvor ser det godt ud. Jeg har også de jyske blåbær, som jo egentlig bare er denlave type der findes vildt i naturen. De er fine i bunden af surbundsbedet, men de vokser ikke hurtigt. De store blåbær er fantastiske, men du skal sørge for noget overdækning af en art, ellers kan jeg garantere at fuglene kommer dig i forkøbet. :o) Hvis du vil have lidt blomstrende indslag i bedet kan jeg anbefale astilber og påskeliljer.
    Mange hilsner
    Trine

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvis de jyske er langsomt voksende, så er det da godt, at jeg har plantet 8 stk i bedet. Det lyder faktisk som en rigtig god idé med lidt blomster i bedet - specielt løgplanterne tiltaler mig. Tak for idéen :-)

      Slet
  7. Det lettede og pyntede! Held og lykke med dine blåbær. Jeg elsker at gå på bare fødder i græsset hen mod mine blåbær og plukke en himmerrigsmundfuld! Så glæd dig, det er en sand lykke sprængfyldt med antioxidanter!

    SvarSlet
    Svar
    1. Åh det lyder dejligt med de bare tæer og blåbær-eksplosionen - det vil jeg glæde mig rigtig meget til :-)

      Slet
  8. Spontane indfald kan bringe dejlige glæder (og gør de ikke det,er det oftest dem der hurtigst glemmes, er min filosofi;0) - især når jeg i jordgravningsarbejde indimellem undrende støder på en potteklump og ikke aner hvad det engang har været!).
    Sikke et arbejde i har igangsat - jeg som troede det kun var langs huset i ændrede, kan jo se, at I langt fra holder jer til det:0). Uh hvor jeg kender til at projekterne griber om sig....

    Mange hilsner og god aften fra
    Katinka

    SvarSlet
    Svar
    1. Jo jo, der er masser af planer og projekter i gang her på matriklen - Jeg løber ikke sådan lige tør for arbejde ;-) Og jeg kan slet ikke lade være, for holder meget af at skabe et produkt i haven :) Men du har ret - det har også med at gribe om sig.

      Slet
  9. Uhm... ikke dårlige ide. Jeg har plukket ca 2 kg i år fra mine 4 planter - lækkert til både smoothie og kager ;0)

    SvarSlet
    Svar
    1. 2 kg fra 4 planter - med simpel hovedregning så må 6 planter give 3 kg :-) Det lyder ikke ringe. Vi drikker faktisk en smoothie ret tit, så blåbærrene er SÅ velkomne

      Slet
  10. Utroligt at det er det samme bed, det ser supergodt ud. Og så hyggelig med den lille bro :o)
    Jeg har holdt mig fra hjortetaktræet fordi jeg har hørt mange snakke om de forbistrede rodskud, og det er altså ikke løgn kan jeg se... tror jeg holder mig fra det lidt endnu :o)

    Ha en go aften...

    SvarSlet
    Svar
    1. Den lille bro er fra de tidligere ejere, som havde en vandhave. Det fik vi dog hurtigt "ødelagt" idet vi ikke turde have bassiner med et lille barn. Men meget hyggeligt, at den fortsat er der.

      Nej det er ikke løgn - hjortetakstræet sætter konstant rodskud over det hele. Men har læst mig til, at der er kommet en ny sorter, som ikke sætter rodskud. Men den har jo en fantastisk smuk efterårsfarve :-)

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad