Gå videre til hovedindholdet

Dahliaknolde klar til opbevaring, men ...

De sidste dahlia-knolde er i dag befriet fra jord - det er vist også på tide med de det  russiske vintervejr, som vejrprofeterne lover os sidst i november. Knoldene er pakket i kasser og klar til at blive overleveret til mine forældre, som har lovet at tage sig godt og frostfrit af dem. Jeg har desværre ikke et køligt men frostfrit overvintrings mulighed. Skønt at mine forælde har lyst og gider det.


Men da jeg befriede de tre planter, som jeg fik som erstatning for de knolde, som var "fejlfarvede" (læs mere her), var der kun meget få og spinkle knolde på dem. Helt galt var det med Dahlia 'Zarko', som hvis rod stort set kun var rødder og ingen knolde.


Jeg er da noget spændt på, om det er tilstrækkelig med disse rødder til overvintringen eller om de vil tørre ud i løbet af de kommende måneder. Er der nogen, der har erfaring med overvintring af dahlia, der ser ud som ovenstående?

Kommentarer

 1. Det har jeg aldrig set før. Selv de små dahlia, jeg såede sidste år, havde små knolde. Tror du, de kan overvintres som de "normale"?

  SvarSlet
  Svar
  1. Næh, jeg synes også, at det ser underligt ud. Måske skulle jeg aldrig have taget dem ud af potten?

   Slet
 2. Det ser godt nok mystisk ud, minder mere om det vi ser, når vi graver chokoladeblomsterne op.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja tænkte også mit, men jeg tror at Susanne I har ret i, at de må være stiklingeformeret

   Slet
 3. Jeg har en mistanke om at den er 'stiklingeformeret' og ikke har nået at sætte knolde??

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er enig med Susanne I. Det bliver spændende at se, hvordan de klarer vinteren. Mon der læses med over skulderen igen, nu?

   Slet
  2. Det tror jeg, at du har ret i. Se det havde jeg overhovedet ikke tænkt, men selvfølgelig kan dahlia stiklingeformeres. Mange tak for svaret - så dejligt at vi kan blive klogere sammen :-)

   Slet
  3. @ Marianne; jeg tror også, at Susanne I har ret - de kunne godt se sådan ud.
   Ja gad vide om de kigger med igen!

   Slet
 4. uha....jeg tror da lige jeg skal have tjekket op på det der russiske vintervejr du taler om.......jeg er slet ikke klar til kulde og frost :0)


  Skønt at du kan få hjælp til at overvintre knolde.......jeg har akkurat det samme problem......det er ikke let at finde et egnet sted så jeg har helt opgivet at gemme knolde.

  Jeg skal love for der sker noget hos dig Susanne.... med motorsav og det hele......det bliver super godt at få afskærmet materielgården.....det er aldrig særlig kønt men vi kan jo heller ikke undvære sådan en plads til alt vores skrammel vel ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 5. Ja jeg har også vældig travlt nu vi får vinter - mangler også en del før frosten går i jorden.
  Der sker ting og sager på matriklen. Men venter vist med en hæk til afskærmning til foråret - hvis man da kan plante hække? Må prioritere andre nødvendige gøremål lige nu. Men det bliver godt til den tid at få afskærmet rodet :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…