Gå videre til hovedindholdet

Planlægning af bed

Vi skal have gravet det lange bed langs huset op grundet noget nedløb. I den forbindelse vil jeg have nye farver i bedet, som i øjeblikket indeholder planter med hvide og lyserøde blomster. Der skal noget knald på farverne i fremtiden!



Men nogle af de hvide og lyserøde fra bedet vil jeg gerne beholde og derfor har jeg planer om at udvide bedet med det formklippede bøgetræ. Bedet skal udvides over mod huset, idet sønnen fortsat skal have mulighed for at spille lidt fodbold på græs.

Jeg er endnu ikke helt klar over hvilken form bedet skal have. Men jeg tror, at jeg vil forsøge mig med nogle rette linier - hvis jeg da kan finde ud af det!

Med hensyn til planter med knald på farverne, så er jeg begyndt at samle til huse og de har fået foreløbig bo i et af højbedene i urtehaven. Blandt andet faldt jeg for et godt tilbud på Hebe Andersonii - de var så billige, at jeg "kom til" at købe hele seks styks. Ser nu bagefter at det bliver en busk på ca. 1,5-2 meter i højden - så er seks nok lige i overkanten. Men så må jeg jo fjerne dem, når de bliver for store!


Men som alle andre, så har jeg en tendens til at vælge planter, som viser deres farver netop nu. Derfor skal jeg i gang med et større planlægningsarbejde for at være sikker på, at bedet har farver i hele sæsonen.

Kommentarer

  1. Der skal et stort bed til, hvis I vil flytte den formklippede bøg derover, så der er plads til mange planter:)
    Heldigvis starter storkenæb ret tidligt med at blomstre, så foråret er på plads med blomstring. Sommeren kunne være dagliljer, liljer eller/og solhatte. Efteråret har du jo på plads med hebe og går jeg ud fra asters.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er bedet med den formklippede bøg, som skal udviddes og bøgen skal blive hvor den er. Nej, heldigvis skal vi ikke flytte på den. Det er bedet langs huset, som skal graves op og planter derfra flyttes til bøge-bedet.

      Ja, har også tænkt på, at jeg skal have én af de lilla storkenæb ind i bedet og den har jeg. God idé med gule og orange dagliljer - dem må jeg have fat i nogle af. Og ja, nogle af de nye farverige solhatte ville være skønne at få i bedet. Tak for input :-)

      Slet
  2. Hej Susanne.Rigtig flot formklippet bøg-elsker formklippede træer og buske.
    Går ud fra at bøgen skal blive stående,og at du så vil lave bedet
    over mod huset.Hvis det var mig ville jeg nu lave det i lidt
    organiske former,så det passede til træets form.
    Jeg har en smuk blå/lilla iris i min børnehave,hvis du er
    interesseret.Rigtig god søndag til dig knus Jette




    SvarSlet
    Svar
    1. Dine antagelser er fuldstændig korrekte - det er bøgebedet som skal udvides over mod huset.

      Uha, det lyder forjættende med en blå/lilla iris - den er jeg rigtig interesseret i. Jeg håber, at den mail jeg har sendt dig er kommet igennem. Jeg har der vedhæftet en bytteliste, så der måske var noget fra min have du kunne tænke dig :-)

      Slet
  3. Ja, jeg synes også der er rigtigt mange parametre at forholde sig til. Men det er jo sådan en dejlig vintersyssel.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, der der rigtig mange parametre, som skal gå op i en højere enhed. Måske man kunne lave lidt skemaer - elsker at få det sat overskueligt op :-) Og ja, der er god tid her til vinter.

      Slet
  4. Ja, sådan et projekt som udefrakommende nok vil mene bør kunne afklares på en eftermiddag, men som jeg erfaringsmæssigt ved, kan tage måneder med finjusteringer og nye indfald.
    Så Susanne, din vinter bliver ikke kedelig!

    Ud fra fotos ser dit hus til at være et regulært étplanshus. Umiddelbart vil jeg mene, at de rette linjer vil klæde huset bedst – dog med beplantningerne som naturlige opblødere af det retlinede.

    Og så lige en lille tanke til overvejelse herfra: I stedet for ét langt bed ned langs huset, kan det være fortryllende at lave ”hul” i bedet til ophold. Jeg arbejder selv med begrebet ”opholdspladser i bedet” og ikke blot ved siden af. Skønt med disse lommer hvor beplantningen kommer helt tæt på, hvor man kan sidde i ro og føle sig lidt væk fra fodboldkampens energiudladning (for jeg kender til den udfordring.

    Mange hilsner fra Katinka

    SvarSlet
    Svar
    1. Næh, nej vinteren bliver ikke kedelig, men med masser af drømme :-)

      Du har ret i, at det er et étplanshus og endda med masser af rette vinkler - opbygget som et H. Så jeg tænker - som jeg kan se, at du også gør - at de rette linier klæder huset bedst. Jeg har prøvet at få det ind i haven tidligere, men har svært ved at få det udført. Sidste gang endte det med en blød bue op mod stakittet i stedet for den rette linie. Urtehaven er også opbygget med højbede og rette linier. Så nu vil jeg prøve igen og krydser fingre for, at det vil lykkes denne gang.

      Det er en rigtig god idé med ophold i "plantefladen". Og jeg har faktisk nogle små hvide "beton-bænke" (tidligere plantekasser eller understel til en pejs), som kan stå i sådan er hul. Mange tak for input - det gav mig lige nogle nye tanker at arbejde med :-)

      Slet
    2. Det var så lidt:0)

      Husk at se på husets opbygning - hvor sidder vinduer, hvor store er vindueshuller og dørpartier, kan nogle mål bruges som rettesnore for eksempelvis siddepladsernes størrelse i bedet?

      En anden ting at overveje er, om huset i sit udtryk har så mange vandrette linjer, at det måske skal brydes med nogle planter, der trækker opad. Det kan jeg ikke bedømme udfra fotos, men dette er ofte gældende for etplanshuse, at de har godt af nogle lodrette linjer...

      Mht betonbænke/plantekasser, så er det da en skøn idé - måske et løst låg vil gøre det til bænk det ene år og plantekasse det næste - alt efter behov!

      Så kære Susanne, nej din vinter bliver langt fra kedelig, men måske lidt idérundtosset indimellem:0)

      Slet
    3. Planter som trækker det opad - jeg har en tendens til at få det for fladt, så en gulløvet søjle-et eller andet ville være perfekt. Jeg må have undersøgt hvad der findes. Og derudover så kunne jeg godt finde på at sætte et espalier op evt. til roser som afgrænsning til en evt. siddeplads. Men et espalier er kun et par meter højt og går ikke over tag-højden!

      Uha så bliver det straks sværere for mig med vindueshuller og siddepladsers størrelse - er der et forhold det skal matche? Der er ingen døre på denne side af huset, så det skal jeg ikke tage stilling til.

      Endnu flere input, mange tak for dem. Og du har ret i, at min vinter godt kunne gå hen og blive lidt haverundtosset :-)

      Slet
    4. Der er heldigvis intet have-politi, med regler der skal overholdes, men er dit vindueshul eksempelvis 120 cm bredt vil det samme mål måske kunne bruges til bredden på siddeområdet - eller gang målet med 1.5 eller 2, hvis du har brug for mere plads.
      Men ofte den genkendelse og logik der får planen til at virke selvfølgelig:0)

      Håber ikke jeg har forvirret mere end gavnet. Ellers send mig en mail, så kan jeg uddybe af den vej...

      Mange hilsner fra Katinka

      Slet
    5. Du har overhovedet ikke forvirret - når du siger det, så lyder det jo helt logisk at målene skal "gå op" for at det virker naturligt.
      Og tusind tak for dit gavmilde tilbud om at jeg kan sende dig en mail - måske jeg kunne finde på det, når jeg når noget længere i processen med planlægningen, hvis jeg bliver i tvivl og hvis det er ok.

      Slet
    6. Selvfølgelig...ellers havde jeg ikke skrevet det:0). Men kan se overfor, at du er i fuld gang - dejligt når vi bliver grebet at havebegejstringen igen igen.

      God dag herfra

      Slet
    7. Ja, det var lige projektet, som gav mig fornyet begejstring :-)

      Slet
  5. Spændende forslag der kom frem, med en opholdsplads midt i bedet.

    Det er dejligt at have noget at drømme om, når havesæsonen er slut. Jeg hvisker forsigtigt: græsser :o)

    SvarSlet
    Svar
    1. Græsser behøver du slet ikke at hviske, for der skal ihvertfald et par stykker i bedet. Den japanske blodgræs er et must og måske også den gule Millieum. Har du flere gode forslag til gule eller røde græsser modtager jeg gerne - for græsser er jeg blevet hooked på :-)

      Slet
  6. Uha det lyder spændende med sådan en omlægning Susanne og så bliver vinterne ikke så lang og tris når der er lidt armchairgardening at se frem til vel ;0)

    Fantastisk flot bøg du har der midt i.

    Knus Dorthe

    SvarSlet
    Svar
    1. Det bliver en herlig vintersyssel at få bed-kabalen til at gå op :-)

      Ja bøgen er ret flot, så den skal helt sikkert bevares i mange år

      Slet
  7. Hej Susanne. Det er nogle gode planer du har og nu har du jo vinteren til at tænke det igennem. Jeg er spændt på resultatet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja der er rigtig god tid til at få bedet og dets beplantning tænkt godt igennem. Og jeg er ret sikker på, at jeg slet ikke kan lade være med at skrive om projektet undervejs :-)

      Slet
  8. Ja det lyder da spændende, så bliver der jo plads til lidt flere planter i bedet!
    Når vi har fået lavet f.eks. belægninger (af min svoger) har det altid været med tegninger. Se sådan eller sådan kan man gøre. Hvis det kan være svært at forholde sig til eller at gøre, så køb en billig tørresnor eller lignende og gå fysisk ud og form dit bed, så du kan se, hvordan formen vil komme til at se ud. Det har hjulpet mig, for så kan jeg bedre se linierne.
    Så en rigtigt god fornøjelse med dit spændende nye projekt!

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kunne godt være, at jeg skulle se at få tegnet området op, så jeg bedre kan overskue hvordan det kan komme til at se ud. Jeg har forsøgt tidligere, men altid med et mindre godt resultat. Men dette område er måske lidt mere lige at gå til og få skitseret.
      Ideen med en tørresnor er rigtig god. Jeg brugte bambuspinde og en billig snor, da jeg planlagde urtehaven. Det giver altså et godt overblik, når linierne er trukket op på den måde :-)

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad