Gå videre til hovedindholdet

Planlægning af bed

Vi skal have gravet det lange bed langs huset op grundet noget nedløb. I den forbindelse vil jeg have nye farver i bedet, som i øjeblikket indeholder planter med hvide og lyserøde blomster. Der skal noget knald på farverne i fremtiden!Men nogle af de hvide og lyserøde fra bedet vil jeg gerne beholde og derfor har jeg planer om at udvide bedet med det formklippede bøgetræ. Bedet skal udvides over mod huset, idet sønnen fortsat skal have mulighed for at spille lidt fodbold på græs.

Jeg er endnu ikke helt klar over hvilken form bedet skal have. Men jeg tror, at jeg vil forsøge mig med nogle rette linier - hvis jeg da kan finde ud af det!

Med hensyn til planter med knald på farverne, så er jeg begyndt at samle til huse og de har fået foreløbig bo i et af højbedene i urtehaven. Blandt andet faldt jeg for et godt tilbud på Hebe Andersonii - de var så billige, at jeg "kom til" at købe hele seks styks. Ser nu bagefter at det bliver en busk på ca. 1,5-2 meter i højden - så er seks nok lige i overkanten. Men så må jeg jo fjerne dem, når de bliver for store!


Men som alle andre, så har jeg en tendens til at vælge planter, som viser deres farver netop nu. Derfor skal jeg i gang med et større planlægningsarbejde for at være sikker på, at bedet har farver i hele sæsonen.

Kommentarer

 1. Der skal et stort bed til, hvis I vil flytte den formklippede bøg derover, så der er plads til mange planter:)
  Heldigvis starter storkenæb ret tidligt med at blomstre, så foråret er på plads med blomstring. Sommeren kunne være dagliljer, liljer eller/og solhatte. Efteråret har du jo på plads med hebe og går jeg ud fra asters.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er bedet med den formklippede bøg, som skal udviddes og bøgen skal blive hvor den er. Nej, heldigvis skal vi ikke flytte på den. Det er bedet langs huset, som skal graves op og planter derfra flyttes til bøge-bedet.

   Ja, har også tænkt på, at jeg skal have én af de lilla storkenæb ind i bedet og den har jeg. God idé med gule og orange dagliljer - dem må jeg have fat i nogle af. Og ja, nogle af de nye farverige solhatte ville være skønne at få i bedet. Tak for input :-)

   Slet
 2. Hej Susanne.Rigtig flot formklippet bøg-elsker formklippede træer og buske.
  Går ud fra at bøgen skal blive stående,og at du så vil lave bedet
  over mod huset.Hvis det var mig ville jeg nu lave det i lidt
  organiske former,så det passede til træets form.
  Jeg har en smuk blå/lilla iris i min børnehave,hvis du er
  interesseret.Rigtig god søndag til dig knus Jette
  SvarSlet
  Svar
  1. Dine antagelser er fuldstændig korrekte - det er bøgebedet som skal udvides over mod huset.

   Uha, det lyder forjættende med en blå/lilla iris - den er jeg rigtig interesseret i. Jeg håber, at den mail jeg har sendt dig er kommet igennem. Jeg har der vedhæftet en bytteliste, så der måske var noget fra min have du kunne tænke dig :-)

   Slet
 3. Ja, jeg synes også der er rigtigt mange parametre at forholde sig til. Men det er jo sådan en dejlig vintersyssel.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der der rigtig mange parametre, som skal gå op i en højere enhed. Måske man kunne lave lidt skemaer - elsker at få det sat overskueligt op :-) Og ja, der er god tid her til vinter.

   Slet
 4. Ja, sådan et projekt som udefrakommende nok vil mene bør kunne afklares på en eftermiddag, men som jeg erfaringsmæssigt ved, kan tage måneder med finjusteringer og nye indfald.
  Så Susanne, din vinter bliver ikke kedelig!

  Ud fra fotos ser dit hus til at være et regulært étplanshus. Umiddelbart vil jeg mene, at de rette linjer vil klæde huset bedst – dog med beplantningerne som naturlige opblødere af det retlinede.

  Og så lige en lille tanke til overvejelse herfra: I stedet for ét langt bed ned langs huset, kan det være fortryllende at lave ”hul” i bedet til ophold. Jeg arbejder selv med begrebet ”opholdspladser i bedet” og ikke blot ved siden af. Skønt med disse lommer hvor beplantningen kommer helt tæt på, hvor man kan sidde i ro og føle sig lidt væk fra fodboldkampens energiudladning (for jeg kender til den udfordring.

  Mange hilsner fra Katinka

  SvarSlet
  Svar
  1. Næh, nej vinteren bliver ikke kedelig, men med masser af drømme :-)

   Du har ret i, at det er et étplanshus og endda med masser af rette vinkler - opbygget som et H. Så jeg tænker - som jeg kan se, at du også gør - at de rette linier klæder huset bedst. Jeg har prøvet at få det ind i haven tidligere, men har svært ved at få det udført. Sidste gang endte det med en blød bue op mod stakittet i stedet for den rette linie. Urtehaven er også opbygget med højbede og rette linier. Så nu vil jeg prøve igen og krydser fingre for, at det vil lykkes denne gang.

   Det er en rigtig god idé med ophold i "plantefladen". Og jeg har faktisk nogle små hvide "beton-bænke" (tidligere plantekasser eller understel til en pejs), som kan stå i sådan er hul. Mange tak for input - det gav mig lige nogle nye tanker at arbejde med :-)

   Slet
  2. Det var så lidt:0)

   Husk at se på husets opbygning - hvor sidder vinduer, hvor store er vindueshuller og dørpartier, kan nogle mål bruges som rettesnore for eksempelvis siddepladsernes størrelse i bedet?

   En anden ting at overveje er, om huset i sit udtryk har så mange vandrette linjer, at det måske skal brydes med nogle planter, der trækker opad. Det kan jeg ikke bedømme udfra fotos, men dette er ofte gældende for etplanshuse, at de har godt af nogle lodrette linjer...

   Mht betonbænke/plantekasser, så er det da en skøn idé - måske et løst låg vil gøre det til bænk det ene år og plantekasse det næste - alt efter behov!

   Så kære Susanne, nej din vinter bliver langt fra kedelig, men måske lidt idérundtosset indimellem:0)

   Slet
  3. Planter som trækker det opad - jeg har en tendens til at få det for fladt, så en gulløvet søjle-et eller andet ville være perfekt. Jeg må have undersøgt hvad der findes. Og derudover så kunne jeg godt finde på at sætte et espalier op evt. til roser som afgrænsning til en evt. siddeplads. Men et espalier er kun et par meter højt og går ikke over tag-højden!

   Uha så bliver det straks sværere for mig med vindueshuller og siddepladsers størrelse - er der et forhold det skal matche? Der er ingen døre på denne side af huset, så det skal jeg ikke tage stilling til.

   Endnu flere input, mange tak for dem. Og du har ret i, at min vinter godt kunne gå hen og blive lidt haverundtosset :-)

   Slet
  4. Der er heldigvis intet have-politi, med regler der skal overholdes, men er dit vindueshul eksempelvis 120 cm bredt vil det samme mål måske kunne bruges til bredden på siddeområdet - eller gang målet med 1.5 eller 2, hvis du har brug for mere plads.
   Men ofte den genkendelse og logik der får planen til at virke selvfølgelig:0)

   Håber ikke jeg har forvirret mere end gavnet. Ellers send mig en mail, så kan jeg uddybe af den vej...

   Mange hilsner fra Katinka

   Slet
  5. Du har overhovedet ikke forvirret - når du siger det, så lyder det jo helt logisk at målene skal "gå op" for at det virker naturligt.
   Og tusind tak for dit gavmilde tilbud om at jeg kan sende dig en mail - måske jeg kunne finde på det, når jeg når noget længere i processen med planlægningen, hvis jeg bliver i tvivl og hvis det er ok.

   Slet
  6. Selvfølgelig...ellers havde jeg ikke skrevet det:0). Men kan se overfor, at du er i fuld gang - dejligt når vi bliver grebet at havebegejstringen igen igen.

   God dag herfra

   Slet
  7. Ja, det var lige projektet, som gav mig fornyet begejstring :-)

   Slet
 5. Spændende forslag der kom frem, med en opholdsplads midt i bedet.

  Det er dejligt at have noget at drømme om, når havesæsonen er slut. Jeg hvisker forsigtigt: græsser :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Græsser behøver du slet ikke at hviske, for der skal ihvertfald et par stykker i bedet. Den japanske blodgræs er et must og måske også den gule Millieum. Har du flere gode forslag til gule eller røde græsser modtager jeg gerne - for græsser er jeg blevet hooked på :-)

   Slet
 6. Uha det lyder spændende med sådan en omlægning Susanne og så bliver vinterne ikke så lang og tris når der er lidt armchairgardening at se frem til vel ;0)

  Fantastisk flot bøg du har der midt i.

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Det bliver en herlig vintersyssel at få bed-kabalen til at gå op :-)

   Ja bøgen er ret flot, så den skal helt sikkert bevares i mange år

   Slet
 7. Hej Susanne. Det er nogle gode planer du har og nu har du jo vinteren til at tænke det igennem. Jeg er spændt på resultatet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja der er rigtig god tid til at få bedet og dets beplantning tænkt godt igennem. Og jeg er ret sikker på, at jeg slet ikke kan lade være med at skrive om projektet undervejs :-)

   Slet
 8. Ja det lyder da spændende, så bliver der jo plads til lidt flere planter i bedet!
  Når vi har fået lavet f.eks. belægninger (af min svoger) har det altid været med tegninger. Se sådan eller sådan kan man gøre. Hvis det kan være svært at forholde sig til eller at gøre, så køb en billig tørresnor eller lignende og gå fysisk ud og form dit bed, så du kan se, hvordan formen vil komme til at se ud. Det har hjulpet mig, for så kan jeg bedre se linierne.
  Så en rigtigt god fornøjelse med dit spændende nye projekt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kunne godt være, at jeg skulle se at få tegnet området op, så jeg bedre kan overskue hvordan det kan komme til at se ud. Jeg har forsøgt tidligere, men altid med et mindre godt resultat. Men dette område er måske lidt mere lige at gå til og få skitseret.
   Ideen med en tørresnor er rigtig god. Jeg brugte bambuspinde og en billig snor, da jeg planlagde urtehaven. Det giver altså et godt overblik, når linierne er trukket op på den måde :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…