Gå videre til hovedindholdet

Der er fortsat blomsterhave


Utroligt og fantastisk dejligt at haven fortsat præstere et blomsterhave med forskellige planter. Øverst er det høstanemonerne som har blomstret lige siden juli og det på trods af, at de blev flyttet i foråret. Det er ikke så høje, men jeg er helt sikker på, at alle de flyttede planter har fået godt fat.

Bagved i højre hjørne kan I skimte en tobaksplante. Og forrest i billedet er det blade fra tobakspibeplanten. Planten var at den skulle have et rionet at gro op i, men dertil er jeg endnu ikke nået. Så i stedet gror den ind i bedet og er ved at omfavne høstanemonerne.

Disse lilla asters er også gode til at indtage et bed. De har bredt sig godt med rodudløbere, men foreløbig har de frit spil - det er et af de bede, som jeg har planer med, men endnu ikke har nået.Og til sidst sankt hans urterne. Jeg har flere forskellige af dem i haven og disse er en arve-gave fra mine forældre. En stor klump som jeg fik fra deres have sidste år og den er bare stor og flot i år.

Kommentarer

 1. Dejligt med blomster der står imod vejret på denne tid af året, især er stauderne virkelig en glæde de er bare mere robuste end sommerblomsterne der efterhånden mangler varmen. Det er helt tydeligt når havens ejere ikke tænker på haven andet end om forårer, de mangler simpelthen en årstid eller to i haven. En grøn ørken.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja sommmerblomsterne er ved at takke af og med den lovede frost, så er det vist helt slut indenfor kort tid. Men godt vi har stauderne, som kan fylde ud mellem løgblomster og sommerblomster og mellem sommerblomster og frost.

   Slet
 2. Ja det er dejligt, der er blomster endnu af forskellig art. Asters ja dem har jeg lige fjernet fra mit staudebed, det gjorde jeg også sidste år, alligevel var der rodskud tilbage, så de blev fjernet en gang til.
  Høstanemonerne er også skønne og blomstrer meget længe, men når først de har fået fat, breder de sig også godt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har allerede erfaret, at høstanemonerne er svære at fjerne - de er ihvertfald vældig ivrige med at skyde i område, som de er flyttet - de bliver vist desværre lidt af et ukrudt - ligesom dine asters!

   Slet
 3. Godaften Susanne.Ja! det gælder om at nyde de sidste blomster inden frosten kommer.Mine høstanemoner har været slut længe,men de står også op af en sydmur.
  Tilgengæld har jeg også nogle flotte sankt hansurt.De er så taknemlige at have med at gøre.Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret i, at sankt hans urterne er meget taknemmelige. Fik et par stængler med fra fru Skatbæk, som jeg håber vil sætte rødder i vand og så har jeg sat lidt stængler direkte i nogle potter. Jeg krydser fingre for, at jeg får et par planter ud af dem.

   Slet
 4. Hej Susanne. Ja, det er dejligt med blomster i haven stadigvæk. Jeg har svaret på din kommentar på min blog i dag. Jeg vil rigtig gerne have nogle frø fra dine Martrem. Jeg tror, du har min adresse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er skønt med farver i haven endnu :-)
   Jeg har svaret dig pr. mail og har høstet lidt frø fra to forskellige matrem til dig.

   Slet
 5. Hej Susanne
  Ja, hvor er det skønt med blomster endnu. Vi må håbe det blir ved advarslen og der ikke kommer frost sidst på ugen.
  Dine asters ser fantastisk ud når de er så mange - håber de jeg har fra mathildestien, bliver ligeså flotte!
  Kh
  Rose

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi må krydse fingre for, at frosten ikke kommer - jeg har ikke fået sarte planter ind, så den må altså godt holde sig herfra.
   Mon ikke dine asters bliver ligeså mange og frodige med tiden - det gør de flest vist :-)

   Slet
 6. Dejligt med de mange blomster endnu i din have. Jeg er også blevet vild med asters - især de hvide og blå sorter - og har lige plantet nogle hvide i haven. Høstanemoner har jeg ikke endnu, men de er et must, så næste år er jeg sikker på, at der også står nogle i min have :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det forstår jeg godt - jeg skal også have ihvertfald endnu en asters indført, men dog i lilla. Og høstanemoner kan man heller ikke leve uden. Er det den almindelige lyserøde anemone du er ude efter? Hvis det er, så må du meget gerne få nogle herfra.

   Slet
  2. Hej Susanne.
   Du har nok ikke set mit svar på min egen blog, så jeg gentager lige her:
   Tak for dit tilbud. Jeg vil meget gerne have nogle lyserøde Høstanemoner. Jeg kan bytte med Bjergmynte, floks 'Rosalinde' og/eller valmuefrø 'Black Peony', hvid du er interesseret i noget af det?

   Slet
  3. Hej Christel
   Du kan tro at jeg er interesseret - har lagt en kommentar på dit seneste indlæg på din blog, så kan vi snakke sammen :-)

   Slet

Tilføj en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Succes med tomater - eller ikke

To af mine seks tomatplanter i drivhuset står fint i år og de første røde tomater, er snart klar til høst.  
De fire andre planter står halvvisne i toppen og er nogle pistne eksemplarer - tilmed er rigtig mange af tomaterne angrebet af giffelråd. Og jeg kan fornemme på FB-gruppen "Tomat entusiaster", at mange andre tomatdyrkere også har problemer med giffelråd.

Disse tomater har jeg plukket af i dag. I min hånd har jeg alle de små tomater så det drejer sig om en hel del. Heldigvis smitter giffelråd ikke fra plante til plante, men der er ingen fordel ved, at planten skal bruge energi på at vokse disse tomater store - de bliver ikke spiselige alligevel!

Så vidt jeg kan læse mig til, så er der flere forskellige teorier om, hvorfor giffelråd opstår; for ujævn vanding, for meget varme eller ubalance i næringsstofferne.

Så kan jeg jo begynde at evaluere:

Ujævn vanding; synes jeg har været mere flittig med vandingen i år ift. tidligere år og jeg plejer ikke at have de store probleme…

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …