Gå videre til hovedindholdet

Bøgetræs bedet

I dag havde jeg sådan en lyst til at gå i haven for at prøve at sætte af til et større bed omkring det formklippede bøgetræ. Så frem med bambuspinde, tommestok og snor.


Jeg kunne mærke at den havelyst, som i et stykke tid har været på lavt blus, brød ud i fuld lue igen. Og det fik mig til at tænke på, at jeg elsker at planlægge og drømme men også at skabe nyt. Nu kan jeg ikke få efterårsferie hurtig nok - jeg skal i haven for at arbejde videre med bedet.

Og sjovt nok så gav det mig lige et helt andet syn på bedet, da jeg fik kigget nærmere på det. Pludselig synes det alt for lille og pisten til det efterhånden store bøgetræ og de to ret store sten i bedet. Der er ikke længere tvivl i mit sind - det bed skal være større for at dimensionerne passer sammen.


Jeg gik et nogle ture rundt om bedet for at se hvordan det kan planlægges, så det passer i forhold til de andre bede, stakitter, husmure osv. Jeg er fortsat opsat på, at jeg vil have flere lige linier ind i havens bede, så det matcher husets enkle linier. Og jeg tænker, at dette centrale bed måske kan være med til at "rette op på" de bløde linier, som jeg har haft så svært ved at abstrahere fra.


Mine foreløbige tanker er, at der skal være en "sti" langs med huset (adskilt af husbedet) og på billedet ovenfor skulle det gerne være synligt, at der er et lige kig gennem haven. Der er faktisk nøjagtig samme afstand fra snoren til husmuren, som der er fra urtehavens højbede bag drivhuset til husmuren.

Jeg er endnu ikke færdig med at arbejde på bedets form - men der er nu noget at arbejde ud fra.

P.S. Og så må regnen godt holde pause den næste stykke tid, så jeg kan komme et godt stykke vej med bedet, men også få græsset slået - det trænger virkelig til den sidste cut inden vinteren.

Kommentarer

  1. Jeg synes også selv det er ret skønt, at planlægge, mærke op, drømme og proppe i et bed.

    Dejligt at lysten er der. God arbjedslyst.

    (Fik i dag selv en ide´: En solbærhave)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er så herligt, at vi kan få energi af at arbejde i jorden og med at skabe. Og så har jeg ferie i dag og resten af ugen, så nu skal noget af havelysten bruges :-)
      Det lyder spændende med en solbærhave - den må du fortælle mere om. Også god arbejdslyst til dig :-)

      Slet
  2. Indtil nu ser det helt super ud ... kan godt følger din tankegang med de lige linier - det blir godt ;0)
    Gid det var mig der havde lidt overskud til haven, men her i vi i gang med den store tur indvendigt, så haven må vente ... måske helt til foråret? ;0)

    SvarSlet
    Svar
    1. Uha kender godt dilemmaet med projekter både ude og inde. Her holder jeg på, at projekter indenfor er om vinteren, hvor jeg ikke kan komme i haven alligevel. Og så må resten af året være til mine projekter udenfor.
      Håber for dig, at du kan "tiltuske" dig til et par timer i haven hist og pist, så du kan få lidt af havelysten brugt :-)

      Slet
  3. Det skal nok blive godt og planlægningen inden, ja det er næsten det bedste.
    God arbejdslyst forhåbentlig i tørvejr.

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har ret; planlægning kan man bruge meget dejlig tid på - man kan blive glad helt ned i maven, når man går og drømmer om, hvordan det kan komme til at se ud :-)
      Det ser ud til, at vejret arter sig de kommende dage. ingen regn i dagtiden og endda temperaturer helt op på 18 grader - skønt :-)

      Slet
  4. Glæder mig til at se hvad din arbejdsiver ender ud med og om hvor stort et bed du får lavet. Kan godt lide at du laver det lange kig langs huset.

    God planlægningslyst :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Er også selv lidt spændt på at se hvordan projektet ender. Men det lange kig er sikkert, så der er noget at arbejde ud fra :-)

      Slet
  5. Hej Susanne.Jeg er sikker på at det nok skal blive er superflot bed.
    Men det er dejligt at gå og planlægge hvordan det skal se ud.
    Jeg brugte lang tid da mit store bed skulle planlægges.
    Og jeg synes at det blev lige som jeg gerne ville have det.
    God arbejdslyst.Knus Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er så skønt at det ender ud, som man gerne vil, når man har brugt lang til på planlægning og ikke mindst drømme om hvordan et bed kan se ud - dejligt at det lykkedes for dig :-)

      Slet
  6. Hej Susanne
    Det ser rigtig godt ud med det lige kig ned langs huset. Held og lykke med bedet.
    God arbejdslyst.
    Nina

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er også selv hooked på det lange kig, så det bliver noget af udgangspunktet for bedene på begge sider. Tak, jeg håber jeg får tid idag, for det kribler for at komme videre :-)

      Slet
  7. Spændende hvad dit projekt munder ud i; men du har helt sikkert ret i, at træet sagyens kan bære et større bed.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det er så pudsigt, at jeg først rigtigt har lagt mærke til, at bedet er for lille ift. bøgetræet. Så nu skal det ihvertfald laves større, for ja - træet kan sagtens bære det :-)

      Slet
  8. Hej Susanne. Du er jo fuld af gode idéer. Jeg tror, det bliver rigtig godt og det er fint med det lange kig, det er lidt prikken over i'et. Jeg synes også godt, at bedet kan være stort fordi træet er stort. Lige linjer har jeg også praktiseret i vores have og det matcher fint de runde og ovale bede.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak - håber at de gode idéer kan omsættes i praksis i haven :-) Godt at høre, at de bløde linier kan kombineres med de rette linier. Jeg arbejder videre med bedet og det lange kig.

      Slet
  9. Det lange kig er bestemt en god ide og afgrænsning af lige linjer pynter også, men de kan jo godt harmonere med runde kanter også. Det ser ud til at du får masser af planteplads i bedet - og det er bestemt dejligt at drømme og planlægge. Måtte vi så snart bede om tørvejr, tak :) God arbejdslyst.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, de lige linier udelukker ikke de runde eller omvendt - en kombination kan helt sikkert være fint :-)
      Det skulle gerne give en del plads, for det er de fleste planter fra bedet langs huset, som skal flyttes til bedet så med birketræet, så ...
      Det ser ud til, at vores ønsker vedr. vejret går i opfyldelse de kommende dage - SKØØØØNT :-)

      Slet
  10. Hej Susanne.
    Det bliver spændende at følge med i udviklingen af dit nye bed.
    Sjovt at læse om de 'bløde' linjer kontra de lige. Jeg har nemlig det omvendte problem, for jeg er bedst til de lige linjer, men ville gerne have nogle svungne bede ind i haven, hvilket åbenbart ikke er så nemt for mig.
    Held og lykke med projektet :o)
    Hilsen Christel

    PS: Har du læst min kommentar i dit tidligere indlæg vedr. høstanemoner?

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg glæder mig til at arbejde videre på bedet og se hvor jeg ender :-)
      Hvor sjovt at du har det modsatte "problem" ift. havens linier. Og jeg kan godt følge dig i, at de bløde linier passer fint til jeres ("gamle") hus. Der er et udviklingspotentiale for os begge :)

      Dejligt at du gør mig opmærksom på kommentaren. Har lagt en kommentar på dit seneste indlæg - så kan vi snakke sammen :-)

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på.  Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola. Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen. På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.