Gå videre til hovedindholdet

Tilløbere

Det blå bed står utroligt flot endnu - det er jeg bare så glad for. Der er flere planter, som har blomstret over en rigtig lang periode eksempelvis katteurt, voksurt og ærteblomst og det ser heldigvis ud til, at de bliver ved noget tid endnu.En anden trofast plante er rosen 'Rhapsody in Blue'. Den første blomst viste sig sidst i maj, så den har præsteret en blomstring på knap tre en halv måned. Også den ser ud til at ville fortsætte blomstringen - den har ihvertfald flere knopper klar til udspring.

Bedet anlagde jeg - som nogen sikkert husker - i efteråret 2011. Jeg bliver mere mere og mere overbevist om, at der har været et staudebed der tidligere. For der er dukket ihvertfald tre stauder op, som jeg ikke har hverken plantet eller sået i bedet.


Natlys og lammeøre kan være kommet fra andre steder i haven idet jeg har dem begge i forhaven. Det underlige er bare, at de aldrig er dukket op i andre bede. Natlysen skal fjernes idet den ikke er blå ... Godt nok er den komplementærfarve og spiller flot op mod de blå blomster, men dette bed vil jeg gerne beholde monokromt.

Lammeøren får derimod lov til at blive - den spiller fint sammen med de andre blå.


Men lupiner har jeg aldrig haft i haven. Den står tilpas langt fra andre planter, så frøet kan derfor ikke være kommet med blandt andre planter. Så det må være en 'left over' fra et tidligere bed.

Om den får lov til at blive i bedet vil tiden vise - men spændt er jeg ihvertfald på hvilken farve blomsten har, når den forhåbentligt blomstrer i den kommende sæson.


Kommentarer

 1. Nej hvor heldigt. OG SPÆNDENDE!

  lupiner er jo så skønne! Bliver sjovt at se, hvilken farve.....
  Utroligt hvilken underholdning, ens have kan byde på! hvad skal vi dog med tv?

  SvarSlet
  Svar
  1. Thi hi - du har fuldstændig ret; havd skal vi dog med TV, når vi kan få så meget spænding over så lang tid i haven ;-)

   Slet
 2. Hvor er det dejligt, du har får lavet et bed, som du er blivet glad for :-) At der så dukker plante op du ikke selv har plantet, gør det hele lidt mere spændende. Lammeørernes grå løv er smukt sammen med både blå og hvide blomster.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er rigtigt skønt at et bed også kan lykkes i først hug :-)

   Ja, det tænker jeg også, så den får lov til at blive sammen med de blå og så håber jeg, at den vil brede sig godt i bedet.

   Slet
 3. ... og tak fordi du bragte Rhapsody in Blue på banen (igen?) - den må helt sikkert være selvskreven til mit blå bed. Hvor sjovt med "nye"planter - man får sine små overraskelser ind i melllem og lammeøre er da en skøn plante.

  SvarSlet
  Svar
  1. Rhapsodyen er skøn, så den bringer jeg gerne på banen. Hvis du har rent blå farver i dit blå bed, skal du lige passe på, for den er ikke blå men nærmere violet. Den passer derfor ikke helt i mit blå bed, men den har fået lov at stå, fordi den er så flot.

   Lammeøre må meget gerne formere sig godt, for den holder jeg også meget af.

   Slet
 4. Herligt med ny tilflyttere i haven! Det er da overraskende med sådanne selvsåede planter. Ja katteurt kommer igen og igen, hvis man husker at plukke og det gælder også ærteblomst.

  SvarSlet
  Svar
  1. Sjovt nok så har jeg ikke plukket en eneste af katteurten og på trods af det, så bliver den bare ved og ved med at blomstre - herligt.

   Men ærteblomsterne har jeg ikke været så flittige med at pudse og det ses på blomstringen. Nu er der pudset og så håber jeg, at de kommer med en rigtig god slutspurt.

   Slet
 5. Det gør det hele lidt mere spændende, når der sker ting bedene, som ikke er planlagte.
  Sikken en flot farve på rosen, og den arbejder da virkelig for sagen med så lang en blomstringstid

  SvarSlet
  Svar
  1. Velkommen til som fast læser :-)

   Ja, der er sjovt at finde uventet. Og så er en sæson lang når man skal vente på at se hvilken farve ex. en lupin har.

   Det er utroligt at rosen fortsætter ufortrødent - den kan absolut anbefales :-)

   Slet
 6. Rhapsody in Blue har længe stået på min ønskeliste. Jeg skal lige gjort plads til den det rigtige sted ;-)

  Nogle af tilløberne kunne vel også være kommet ind i haven sammen med bytteplanter. Der får man nogle gange lidt ekstra bonus i potten.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det bliver dejligt for dig, at få Rhapsody i haven - den er jeg SÅ glad for.

   Du har ret i, at de kunne være kommet med bytteplanter. Synes bare ikke, at det kan være tilfældet med lupinen, for den stod midt i det hele ca. 50 cm fra andre planter. Men måske kan den være faldet fra, mens jeg har skilt nogle bytteplanter fra hinanden. Men er det ikke også muligt, at den har ligget i jorden og bare ventet på lys? Eller kan den ikke overleve over 10 år i jorden - ville den så være rådnet?

   Slet
 7. Skønne overraskelser i dit skønne blå bed Susanne - det bliver spændende med den lupin ;0) Din Rhapsody er bare smuk....og skønt når roserne blomstre hele efteråret også.

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er dejligt med overraskelser - og disse er der ingen der bliver skuffede over, hvis man ikke kan lide dem. Så sætter vi dem bare i en anden kontekst.

   Jeg er meget imponeret over rosens lange blomstring - det kan jeg li' :-)

   Slet
 8. Hej Susanne
  Dejligt du også nød besøget på Overdam. :)
  Det kunne SA have været hyggeligt at rende på hinanden.
  Jeg har iris sibirica hvis du vil have nogle til dit blå bed. Dem er jeg ret vild med og selv efter blomstringstid er bladene så kønne.Kh Eva

  SvarSlet

Tilføj en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Succes med tomater - eller ikke

To af mine seks tomatplanter i drivhuset står fint i år og de første røde tomater, er snart klar til høst.  
De fire andre planter står halvvisne i toppen og er nogle pistne eksemplarer - tilmed er rigtig mange af tomaterne angrebet af giffelråd. Og jeg kan fornemme på FB-gruppen "Tomat entusiaster", at mange andre tomatdyrkere også har problemer med giffelråd.

Disse tomater har jeg plukket af i dag. I min hånd har jeg alle de små tomater så det drejer sig om en hel del. Heldigvis smitter giffelråd ikke fra plante til plante, men der er ingen fordel ved, at planten skal bruge energi på at vokse disse tomater store - de bliver ikke spiselige alligevel!

Så vidt jeg kan læse mig til, så er der flere forskellige teorier om, hvorfor giffelråd opstår; for ujævn vanding, for meget varme eller ubalance i næringsstofferne.

Så kan jeg jo begynde at evaluere:

Ujævn vanding; synes jeg har været mere flittig med vandingen i år ift. tidligere år og jeg plejer ikke at have de store probleme…

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …