Gå videre til hovedindholdet

Tilløbere

Det blå bed står utroligt flot endnu - det er jeg bare så glad for. Der er flere planter, som har blomstret over en rigtig lang periode eksempelvis katteurt, voksurt og ærteblomst og det ser heldigvis ud til, at de bliver ved noget tid endnu.En anden trofast plante er rosen 'Rhapsody in Blue'. Den første blomst viste sig sidst i maj, så den har præsteret en blomstring på knap tre en halv måned. Også den ser ud til at ville fortsætte blomstringen - den har ihvertfald flere knopper klar til udspring.

Bedet anlagde jeg - som nogen sikkert husker - i efteråret 2011. Jeg bliver mere mere og mere overbevist om, at der har været et staudebed der tidligere. For der er dukket ihvertfald tre stauder op, som jeg ikke har hverken plantet eller sået i bedet.


Natlys og lammeøre kan være kommet fra andre steder i haven idet jeg har dem begge i forhaven. Det underlige er bare, at de aldrig er dukket op i andre bede. Natlysen skal fjernes idet den ikke er blå ... Godt nok er den komplementærfarve og spiller flot op mod de blå blomster, men dette bed vil jeg gerne beholde monokromt.

Lammeøren får derimod lov til at blive - den spiller fint sammen med de andre blå.


Men lupiner har jeg aldrig haft i haven. Den står tilpas langt fra andre planter, så frøet kan derfor ikke være kommet med blandt andre planter. Så det må være en 'left over' fra et tidligere bed.

Om den får lov til at blive i bedet vil tiden vise - men spændt er jeg ihvertfald på hvilken farve blomsten har, når den forhåbentligt blomstrer i den kommende sæson.


Kommentarer

 1. Nej hvor heldigt. OG SPÆNDENDE!

  lupiner er jo så skønne! Bliver sjovt at se, hvilken farve.....
  Utroligt hvilken underholdning, ens have kan byde på! hvad skal vi dog med tv?

  SvarSlet
  Svar
  1. Thi hi - du har fuldstændig ret; havd skal vi dog med TV, når vi kan få så meget spænding over så lang tid i haven ;-)

   Slet
 2. Hvor er det dejligt, du har får lavet et bed, som du er blivet glad for :-) At der så dukker plante op du ikke selv har plantet, gør det hele lidt mere spændende. Lammeørernes grå løv er smukt sammen med både blå og hvide blomster.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er rigtigt skønt at et bed også kan lykkes i først hug :-)

   Ja, det tænker jeg også, så den får lov til at blive sammen med de blå og så håber jeg, at den vil brede sig godt i bedet.

   Slet
 3. ... og tak fordi du bragte Rhapsody in Blue på banen (igen?) - den må helt sikkert være selvskreven til mit blå bed. Hvor sjovt med "nye"planter - man får sine små overraskelser ind i melllem og lammeøre er da en skøn plante.

  SvarSlet
  Svar
  1. Rhapsodyen er skøn, så den bringer jeg gerne på banen. Hvis du har rent blå farver i dit blå bed, skal du lige passe på, for den er ikke blå men nærmere violet. Den passer derfor ikke helt i mit blå bed, men den har fået lov at stå, fordi den er så flot.

   Lammeøre må meget gerne formere sig godt, for den holder jeg også meget af.

   Slet
 4. Herligt med ny tilflyttere i haven! Det er da overraskende med sådanne selvsåede planter. Ja katteurt kommer igen og igen, hvis man husker at plukke og det gælder også ærteblomst.

  SvarSlet
  Svar
  1. Sjovt nok så har jeg ikke plukket en eneste af katteurten og på trods af det, så bliver den bare ved og ved med at blomstre - herligt.

   Men ærteblomsterne har jeg ikke været så flittige med at pudse og det ses på blomstringen. Nu er der pudset og så håber jeg, at de kommer med en rigtig god slutspurt.

   Slet
 5. Det gør det hele lidt mere spændende, når der sker ting bedene, som ikke er planlagte.
  Sikken en flot farve på rosen, og den arbejder da virkelig for sagen med så lang en blomstringstid

  SvarSlet
  Svar
  1. Velkommen til som fast læser :-)

   Ja, der er sjovt at finde uventet. Og så er en sæson lang når man skal vente på at se hvilken farve ex. en lupin har.

   Det er utroligt at rosen fortsætter ufortrødent - den kan absolut anbefales :-)

   Slet
 6. Rhapsody in Blue har længe stået på min ønskeliste. Jeg skal lige gjort plads til den det rigtige sted ;-)

  Nogle af tilløberne kunne vel også være kommet ind i haven sammen med bytteplanter. Der får man nogle gange lidt ekstra bonus i potten.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det bliver dejligt for dig, at få Rhapsody i haven - den er jeg SÅ glad for.

   Du har ret i, at de kunne være kommet med bytteplanter. Synes bare ikke, at det kan være tilfældet med lupinen, for den stod midt i det hele ca. 50 cm fra andre planter. Men måske kan den være faldet fra, mens jeg har skilt nogle bytteplanter fra hinanden. Men er det ikke også muligt, at den har ligget i jorden og bare ventet på lys? Eller kan den ikke overleve over 10 år i jorden - ville den så være rådnet?

   Slet
 7. Skønne overraskelser i dit skønne blå bed Susanne - det bliver spændende med den lupin ;0) Din Rhapsody er bare smuk....og skønt når roserne blomstre hele efteråret også.

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er dejligt med overraskelser - og disse er der ingen der bliver skuffede over, hvis man ikke kan lide dem. Så sætter vi dem bare i en anden kontekst.

   Jeg er meget imponeret over rosens lange blomstring - det kan jeg li' :-)

   Slet
 8. Hej Susanne
  Dejligt du også nød besøget på Overdam. :)
  Det kunne SA have været hyggeligt at rende på hinanden.
  Jeg har iris sibirica hvis du vil have nogle til dit blå bed. Dem er jeg ret vild med og selv efter blomstringstid er bladene så kønne.Kh Eva

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

1. søndag i advent

Som alle I andre, så har jeg også haft 'travlt' med at finde og pynte adventskransen. Jeg har ikke den store lyst til at lave dekorationer og holder desuden også af det enkle. Derfor købte vi for et par år siden Georg Jensens adventsstage. Ikke så julet at se på i min optik, så derfor får den altid lige et lille julepift.


Hver lysholder har fået et par små kviste af blød ene og derefter en lille sløjfe i julefarver. Den bløde ene har jeg fået hos mine forældre, som har en stor busk, der trængte til beskæring. Jo, den er god nok - det er ikke en dårlig undskyldning for at få noget af den! Jeg fik faktisk en hel pose blød ene, så jeg skal have fantasien igang for flere enkle projekter.


Jeg kan se rundt omkring i bloglandia, at der er flere med bloglys i kransene, som tænder alle fire lys på én gang. Jeg oplever, at der er forskellige traditioner i forhold om alle fire lys tændes på én gang eller om der tændes et lys af gangen.

Vi tænder kun et lys af gangen. Og så er det jo sma…