Gå videre til hovedindholdet

Smag på urtehaven

Sønnike havde besøg af et par venner her til aften, som spillede fodbold i haven. Den ene af drengene (12 år) spurgte om han måtte smage tomaterne, for tomater var han helt vild med. Og selvfølgelig måtte han det - så han fik et par stykker af de fire forskellige slags.

Han fik øje på vindruerne, som selvfølgelig også skulle smages og jeg fik ham til at smage basilikummen. Han var helt vild og ville straks hjem og ønske sig et drivhus, hvor han også skulle dyrke tomater, vindruer og "Yellow Pear" (en tomatsort).


Vi snakkede videre om, hvad der var i urtehaven. Og han smagte - sådan rigtig smagte - på forskellige krydderurter og gættede på, hvad de smagte af. Der var lakridstagetes, ananassalvie, orangemynte og pebermynte.Han lærte at lade hånden glide rundt om dildens skærme og gribe forsigtigt om korianderens og colamalurtens stilke, for at dufte til fingrene og dufte sig til en "smag". Der var gang i sanserne - herligt.

Vi endte med at tale om, hvad der ellers groede i urtehaven og det var tydeligt, at han var imponeret over, hvad det var muligt at dyrke i haven. Og han endte med at sige; "så behøver man ikke handle i supermarkedet".

Det var en dejlig og jordnær oplevelse, som jeg vil tænke tilbage på med glæde.

Kommentarer

 1. Hvor er det bare skønt. Sanserne er en herlig ting og hvor lærte han meget og fortalte ivrigt da han kom hjem. Tror han skal lidt i lærer hos dig så han få sig det drivhus herhjemme;-) tak for oplevelsen til min søn. Knus

  SvarSlet
 2. Herligt når ungerne får oplevelser af den slags, det er måske kimen til en ny havemand, der der er blevet sat!? Nyder selv at lære mine pigers venner at finde svampe - har efterhånden uddannet en håndfuld unge kantareljægere (og kantarelspisere). Sjovt som børns forbehold overfor visse fødevarer forsvinder, når de selv har været med til at høste og tilberede.
  Kh Helle

  SvarSlet
 3. Det var da en dejlig åben dreng! Skønt med sådan en fortælling fra det virkelige liv. Ingen tvivl om at du har sået kimen til et nyt havemennesket - om ikke nu - så senere i livet. Dejligt!

  SvarSlet
 4. Hej Susanne.Hvilken dejlig oplevelse.Og så siger man at børn kun vil spise
  forarbejdede ting.Skønt med sådan en nysgerrig dreng.Knus Jette

  SvarSlet
 5. Det var det en skøn wake up for sådan en dreng. Han ender sikker med at blive gourmetkok eller noget andet spændende :-)

  En herligt bed, som du har fået. Jeg nyder også mit krydderurtebed, og det er sanserne, jeg nyder mest med ;-)

  SvarSlet
 6. Sikke en "gude-oplevelse" I har haft dér, Susanne!

  SvarSlet
 7. De er nogle fine billeder af blomster du har fået taget der.

  http://gulvafslibning.co/

  SvarSlet
 8. Herlig oplevelse for jer alle og et dejligt indlæg :-)

  SvarSlet
 9. Hej Susanne. Så har jeg plukket en frøkapsel fra min purpurfarvede haveknopurt. Der var kun én, som jeg tror, der er frø i, så måske kan der kun blive en plante. Hvis du vil have den, vil jeg gerne sende den og så kan du bare skrive din adresse i min kontaktmail, som du kan se på min blog.

  SvarSlet
 10. Der er sikkert ingen tvivl om, at det er en ny havespire. Tak for en skøn beretning.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…