Gå videre til hovedindholdet

Smag på urtehaven

Sønnike havde besøg af et par venner her til aften, som spillede fodbold i haven. Den ene af drengene (12 år) spurgte om han måtte smage tomaterne, for tomater var han helt vild med. Og selvfølgelig måtte han det - så han fik et par stykker af de fire forskellige slags.

Han fik øje på vindruerne, som selvfølgelig også skulle smages og jeg fik ham til at smage basilikummen. Han var helt vild og ville straks hjem og ønske sig et drivhus, hvor han også skulle dyrke tomater, vindruer og "Yellow Pear" (en tomatsort).


Vi snakkede videre om, hvad der var i urtehaven. Og han smagte - sådan rigtig smagte - på forskellige krydderurter og gættede på, hvad de smagte af. Der var lakridstagetes, ananassalvie, orangemynte og pebermynte.Han lærte at lade hånden glide rundt om dildens skærme og gribe forsigtigt om korianderens og colamalurtens stilke, for at dufte til fingrene og dufte sig til en "smag". Der var gang i sanserne - herligt.

Vi endte med at tale om, hvad der ellers groede i urtehaven og det var tydeligt, at han var imponeret over, hvad det var muligt at dyrke i haven. Og han endte med at sige; "så behøver man ikke handle i supermarkedet".

Det var en dejlig og jordnær oplevelse, som jeg vil tænke tilbage på med glæde.

Kommentarer

 1. Hvor er det bare skønt. Sanserne er en herlig ting og hvor lærte han meget og fortalte ivrigt da han kom hjem. Tror han skal lidt i lærer hos dig så han få sig det drivhus herhjemme;-) tak for oplevelsen til min søn. Knus

  SvarSlet
 2. Herligt når ungerne får oplevelser af den slags, det er måske kimen til en ny havemand, der der er blevet sat!? Nyder selv at lære mine pigers venner at finde svampe - har efterhånden uddannet en håndfuld unge kantareljægere (og kantarelspisere). Sjovt som børns forbehold overfor visse fødevarer forsvinder, når de selv har været med til at høste og tilberede.
  Kh Helle

  SvarSlet
 3. Det var da en dejlig åben dreng! Skønt med sådan en fortælling fra det virkelige liv. Ingen tvivl om at du har sået kimen til et nyt havemennesket - om ikke nu - så senere i livet. Dejligt!

  SvarSlet
 4. Hej Susanne.Hvilken dejlig oplevelse.Og så siger man at børn kun vil spise
  forarbejdede ting.Skønt med sådan en nysgerrig dreng.Knus Jette

  SvarSlet
 5. Det var det en skøn wake up for sådan en dreng. Han ender sikker med at blive gourmetkok eller noget andet spændende :-)

  En herligt bed, som du har fået. Jeg nyder også mit krydderurtebed, og det er sanserne, jeg nyder mest med ;-)

  SvarSlet
 6. Sikke en "gude-oplevelse" I har haft dér, Susanne!

  SvarSlet
 7. De er nogle fine billeder af blomster du har fået taget der.

  http://gulvafslibning.co/

  SvarSlet
 8. Herlig oplevelse for jer alle og et dejligt indlæg :-)

  SvarSlet
 9. Hej Susanne. Så har jeg plukket en frøkapsel fra min purpurfarvede haveknopurt. Der var kun én, som jeg tror, der er frø i, så måske kan der kun blive en plante. Hvis du vil have den, vil jeg gerne sende den og så kan du bare skrive din adresse i min kontaktmail, som du kan se på min blog.

  SvarSlet
 10. Der er sikkert ingen tvivl om, at det er en ny havespire. Tak for en skøn beretning.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Madam Bæk's have med græsser

Jeg har fået mig én på have-opleveren -  jeg har været på besøg hos Madam Bæk, som har bloggen Et haveliv med sygdom. Jeg var inviteret i hendes have for at få inspiration til at "indføre" græsser i haven. Og der var masser af inspiration at hente.Jeg lagde meget mærke til, at der flere steder i haven var plantet store og høje græsser ud til kanten eller i forgrunden af et bed. Jeg har altid tænkt, at det høje skal plantes bagerst, men her lærte jeg, at det ser rigtig godt ud med græsser forrest.


Her er i det hele taget brugt mange høje græsser. Jeg har det selv svært ved at få højde i bedene og har en tendens til kun at vælge stauder, som ikke er voldsomt høje. Jeg må se at få lidt højde ind og specielt i husbedet kunne nogle af de høje græsser danne naturlige rum og dermed flere bede i det lange bed.  

Græsserne er bruge på forskellige måder i haven - her som en kant langs huset. Andre steder i samspil med stauder, buske eller et-årige.
Denne rødbrune New Zealanske Star s…