Gå videre til hovedindholdet

Smag på urtehaven

Sønnike havde besøg af et par venner her til aften, som spillede fodbold i haven. Den ene af drengene (12 år) spurgte om han måtte smage tomaterne, for tomater var han helt vild med. Og selvfølgelig måtte han det - så han fik et par stykker af de fire forskellige slags.

Han fik øje på vindruerne, som selvfølgelig også skulle smages og jeg fik ham til at smage basilikummen. Han var helt vild og ville straks hjem og ønske sig et drivhus, hvor han også skulle dyrke tomater, vindruer og "Yellow Pear" (en tomatsort).


Vi snakkede videre om, hvad der var i urtehaven. Og han smagte - sådan rigtig smagte - på forskellige krydderurter og gættede på, hvad de smagte af. Der var lakridstagetes, ananassalvie, orangemynte og pebermynte.Han lærte at lade hånden glide rundt om dildens skærme og gribe forsigtigt om korianderens og colamalurtens stilke, for at dufte til fingrene og dufte sig til en "smag". Der var gang i sanserne - herligt.

Vi endte med at tale om, hvad der ellers groede i urtehaven og det var tydeligt, at han var imponeret over, hvad det var muligt at dyrke i haven. Og han endte med at sige; "så behøver man ikke handle i supermarkedet".

Det var en dejlig og jordnær oplevelse, som jeg vil tænke tilbage på med glæde.

Kommentarer

 1. Hvor er det bare skønt. Sanserne er en herlig ting og hvor lærte han meget og fortalte ivrigt da han kom hjem. Tror han skal lidt i lærer hos dig så han få sig det drivhus herhjemme;-) tak for oplevelsen til min søn. Knus

  SvarSlet
 2. Herligt når ungerne får oplevelser af den slags, det er måske kimen til en ny havemand, der der er blevet sat!? Nyder selv at lære mine pigers venner at finde svampe - har efterhånden uddannet en håndfuld unge kantareljægere (og kantarelspisere). Sjovt som børns forbehold overfor visse fødevarer forsvinder, når de selv har været med til at høste og tilberede.
  Kh Helle

  SvarSlet
 3. Det var da en dejlig åben dreng! Skønt med sådan en fortælling fra det virkelige liv. Ingen tvivl om at du har sået kimen til et nyt havemennesket - om ikke nu - så senere i livet. Dejligt!

  SvarSlet
 4. Hej Susanne.Hvilken dejlig oplevelse.Og så siger man at børn kun vil spise
  forarbejdede ting.Skønt med sådan en nysgerrig dreng.Knus Jette

  SvarSlet
 5. Det var det en skøn wake up for sådan en dreng. Han ender sikker med at blive gourmetkok eller noget andet spændende :-)

  En herligt bed, som du har fået. Jeg nyder også mit krydderurtebed, og det er sanserne, jeg nyder mest med ;-)

  SvarSlet
 6. Sikke en "gude-oplevelse" I har haft dér, Susanne!

  SvarSlet
 7. De er nogle fine billeder af blomster du har fået taget der.

  http://gulvafslibning.co/

  SvarSlet
 8. Herlig oplevelse for jer alle og et dejligt indlæg :-)

  SvarSlet
 9. Hej Susanne. Så har jeg plukket en frøkapsel fra min purpurfarvede haveknopurt. Der var kun én, som jeg tror, der er frø i, så måske kan der kun blive en plante. Hvis du vil have den, vil jeg gerne sende den og så kan du bare skrive din adresse i min kontaktmail, som du kan se på min blog.

  SvarSlet
 10. Der er sikkert ingen tvivl om, at det er en ny havespire. Tak for en skøn beretning.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …