Gå videre til hovedindholdet

Heavenly blue

I sådan et efterårsvejr så glæder det mig, at se på de billeder, son jeg fik taget af det blå bed i går.

Der har været en mange selvsåede matrem i beddet og en del af har fået lov til at blomstre. De har fyldt bare pletter godt ud i bedet. Bedet blev tilplantet sidste år, så stauderne fylder ikke så meget. 

Men nu er nogle af dem afblomstrede og de ved at sætte frø. Og der er såmænd en hel del frø i jorden endnu, så synes ligesom ikke, at jeg har behov for flere småplanter til næste år. Derfor blev de alle hevet op. 


Ovenfor før og efter billede, som tydeligt viser, at det gave luft i bedet. Specielt rosen Rhapsodie in Blue fik mere plads om fødderne og det tror jeg bekommer den vel.

I efteråret plantede jeg en Perovskia Little Spire. Den så noget sølle ud i foråret og jeg var bange for, at den var gået til de evige jagtmarker på trods af, at jeg havde vinterdækket dem med gran. 

Heldigvis overlevede den omend den kun har ganske få grene. Så nu er jeg meget mere fortrøstningsfuld for at den overlever den kommende vinter. 


Blåskæg plantede jeg også i bedet - Caryoteris Heavenly Blue. Den er ved at springe ud og den har en ganske skøn blå farve og lever fint op til sit navn.  
Både perovskia og blåskæg står lidt klemt af katteurten. Måske jeg skulle flytte lidt på katteurten - de to  andre ønsker jeg ihvertfald ikke at flytte på, nu de har fået godt fat. Denne blå staude salvie plantede jeg i foråret og den har blomstret ufortrødent lige siden med rigtig blå blomster - ja selv blomsterstilken er blå. Måske det er én af de stauder, som jeg kan tage frø af. Det tror jeg, at jeg skal prøve. 

Kommentarer

 1. Det ser fint ud med dit blå bed. Perovskia har jeg ofte tænkt på at anskaffe mig, men det er ikke blevet til noget endnu. Blåskæg har jeg, men har da glemt at kigge til den, gad vide om den er ved at blomstre, det må jeg lige se efter i morgen.
  Det er flot med den blå staude salvie, som har blå stilk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mon ikke din blåskæg er ved at springe ud også - du har jo ihvertfald været tidligt ude i forhold til mange andre planter.
   Perovskia er skøn med de blå blomster på det sølvfarvede løv. Jeg glæder mig til, at den bliver endnu større, så den "ser ud af noget".

   Slet
 2. Der er noget særligt over disse blå blå planter. Jeg er betaget af Perovskia, men har haft problemer med at få den igang - i år står den dog flot og jeg håber at den klarer vinteren.
  Jeg synes også at din Salvie er super flot:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret - der er noget særligt over de blå planter og jeg elsker at stå og betragte bedet :-)
   Håber Perovskia'en vil sætte igang hos dig, for det vil da være så ærgerligt, hvis den smukke plante gik til.

   Slet
 3. Din staudesalvie er da helt fantastisk. Især de blå stilke, lyser gevaldigt op. Den kendte jeg slet ikke. Men flot er den.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en sjov én. Den er købt på et "restemarked" til billige penge - skønt at gøre sådan et kup indimellem :-)

   Slet
 4. Den flotte salvie har jeg heller ikke set før - utroligt at det er en staude, for minder mere om de etårige.jeg har set, at man nu kan få en lavere perovskia, som ikke flopper så meget ned over naboplanterne.

  SvarSlet
 5. Dejligt at få ryddet lidt op i bedene. Skønne blå planter du har, er lidt vild med din blåskæg og salvie ;o)

  SvarSlet
 6. Perovskia har jeg ikke prøvet - den må på ønskelisten. Staudesalvien med de blå stængler er så flot - hvad hedder den ? Har du Caradonna med de mørke stængler - den har jeg frø af og den er nem at få i gang - vil du have frø af den?

  SvarSlet
 7. Sikke et smukt blåt bed! Den blå staudesalvie så jeg godt på "min" planteskole for et par uger siden og var virkelig facineret af de blå stængler

  På sigt må den vist komme med i mit blå bed, men pt har jeg fokus på mit lyserøde/pink bed - et bed af gangen er vist den bedste strategi... Siger jeg snusfornuftigt... Lad os se hvor længe det holder...

  Blåskæg'en er sjov - giver ny mening til "blåt skæg og briller" ;-)

  SvarSlet
 8. Staudesalvien tager helt sikkert prisen:) I det hele taget ser dit blå bed dejligt ud og endnu engang nyder jeg blåskæg, som jeg selv havde i haven indtil for 2 år siden.

  SvarSlet
 9. Hej Susanne. Jeg er ret sikker på, at du kan tage frø af staudesalvien, jeg har også én, den er fuldt hårdfør, men jeg tog frø fra den i dag og skal prøve at så dem. Er bare lidt usikker på, om frøene skal have en kuldeperiode, så jeg tror, jeg vil forsøge med frø både ude og inde!

  SvarSlet
 10. Hej Susanne
  Jeg er som alle de andre, betaget af dine blå blomster :-)
  Hmm, har vist ikke andre end Lobelia i blåt men har nu fået fin inspiration til et heavenly blue bed ;-)
  Kh
  Rose

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede.
Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor.

Men I får lige opskriften her "på dansk".

Jeg har brugt følgende ting;
spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i5 konservesdåser med bund og top skåret afrund folie tærteformen-gangs karkludhåndklæderør, som er lidt længere end spandens højdepottejordplante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet.

For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at vandet aldrig kan stå højere end hu…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…