Gå videre til hovedindholdet

Heavenly blue

I sådan et efterårsvejr så glæder det mig, at se på de billeder, son jeg fik taget af det blå bed i går.

Der har været en mange selvsåede matrem i beddet og en del af har fået lov til at blomstre. De har fyldt bare pletter godt ud i bedet. Bedet blev tilplantet sidste år, så stauderne fylder ikke så meget. 

Men nu er nogle af dem afblomstrede og de ved at sætte frø. Og der er såmænd en hel del frø i jorden endnu, så synes ligesom ikke, at jeg har behov for flere småplanter til næste år. Derfor blev de alle hevet op. 


Ovenfor før og efter billede, som tydeligt viser, at det gave luft i bedet. Specielt rosen Rhapsodie in Blue fik mere plads om fødderne og det tror jeg bekommer den vel.

I efteråret plantede jeg en Perovskia Little Spire. Den så noget sølle ud i foråret og jeg var bange for, at den var gået til de evige jagtmarker på trods af, at jeg havde vinterdækket dem med gran. 

Heldigvis overlevede den omend den kun har ganske få grene. Så nu er jeg meget mere fortrøstningsfuld for at den overlever den kommende vinter. 


Blåskæg plantede jeg også i bedet - Caryoteris Heavenly Blue. Den er ved at springe ud og den har en ganske skøn blå farve og lever fint op til sit navn.  
Både perovskia og blåskæg står lidt klemt af katteurten. Måske jeg skulle flytte lidt på katteurten - de to  andre ønsker jeg ihvertfald ikke at flytte på, nu de har fået godt fat. Denne blå staude salvie plantede jeg i foråret og den har blomstret ufortrødent lige siden med rigtig blå blomster - ja selv blomsterstilken er blå. Måske det er én af de stauder, som jeg kan tage frø af. Det tror jeg, at jeg skal prøve. 

Kommentarer

 1. Det ser fint ud med dit blå bed. Perovskia har jeg ofte tænkt på at anskaffe mig, men det er ikke blevet til noget endnu. Blåskæg har jeg, men har da glemt at kigge til den, gad vide om den er ved at blomstre, det må jeg lige se efter i morgen.
  Det er flot med den blå staude salvie, som har blå stilk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mon ikke din blåskæg er ved at springe ud også - du har jo ihvertfald været tidligt ude i forhold til mange andre planter.
   Perovskia er skøn med de blå blomster på det sølvfarvede løv. Jeg glæder mig til, at den bliver endnu større, så den "ser ud af noget".

   Slet
 2. Der er noget særligt over disse blå blå planter. Jeg er betaget af Perovskia, men har haft problemer med at få den igang - i år står den dog flot og jeg håber at den klarer vinteren.
  Jeg synes også at din Salvie er super flot:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret - der er noget særligt over de blå planter og jeg elsker at stå og betragte bedet :-)
   Håber Perovskia'en vil sætte igang hos dig, for det vil da være så ærgerligt, hvis den smukke plante gik til.

   Slet
 3. Din staudesalvie er da helt fantastisk. Især de blå stilke, lyser gevaldigt op. Den kendte jeg slet ikke. Men flot er den.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en sjov én. Den er købt på et "restemarked" til billige penge - skønt at gøre sådan et kup indimellem :-)

   Slet
 4. Den flotte salvie har jeg heller ikke set før - utroligt at det er en staude, for minder mere om de etårige.jeg har set, at man nu kan få en lavere perovskia, som ikke flopper så meget ned over naboplanterne.

  SvarSlet
 5. Dejligt at få ryddet lidt op i bedene. Skønne blå planter du har, er lidt vild med din blåskæg og salvie ;o)

  SvarSlet
 6. Perovskia har jeg ikke prøvet - den må på ønskelisten. Staudesalvien med de blå stængler er så flot - hvad hedder den ? Har du Caradonna med de mørke stængler - den har jeg frø af og den er nem at få i gang - vil du have frø af den?

  SvarSlet
 7. Sikke et smukt blåt bed! Den blå staudesalvie så jeg godt på "min" planteskole for et par uger siden og var virkelig facineret af de blå stængler

  På sigt må den vist komme med i mit blå bed, men pt har jeg fokus på mit lyserøde/pink bed - et bed af gangen er vist den bedste strategi... Siger jeg snusfornuftigt... Lad os se hvor længe det holder...

  Blåskæg'en er sjov - giver ny mening til "blåt skæg og briller" ;-)

  SvarSlet
 8. Staudesalvien tager helt sikkert prisen:) I det hele taget ser dit blå bed dejligt ud og endnu engang nyder jeg blåskæg, som jeg selv havde i haven indtil for 2 år siden.

  SvarSlet
 9. Hej Susanne. Jeg er ret sikker på, at du kan tage frø af staudesalvien, jeg har også én, den er fuldt hårdfør, men jeg tog frø fra den i dag og skal prøve at så dem. Er bare lidt usikker på, om frøene skal have en kuldeperiode, så jeg tror, jeg vil forsøge med frø både ude og inde!

  SvarSlet
 10. Hej Susanne
  Jeg er som alle de andre, betaget af dine blå blomster :-)
  Hmm, har vist ikke andre end Lobelia i blåt men har nu fået fin inspiration til et heavenly blue bed ;-)
  Kh
  Rose

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.