Gå videre til hovedindholdet

2 x rudbekia

Da vi sidste år var til åben have hos Hanne fra bloggen "Hanne i haven", var hun så sød at dele ud af lidt af hendes mange planter. Jeg fik en sibirisk portulak, som jeg vist har sat for solrigt, så den er ikke nær så frodig, som Hannes var. Nå, det var nu slet ikke den jeg ville fortælle om, men istedet denne solhat, som jeg også var heldig at få med hjem.

Den er jeg utrolig glad for og synes den er noget så sød med de runde kronblade. Det er en Rudbekia Triloba.Og den tror jeg så, at jeg har fået sat for tørt under en uægte jasmin. Ihvertfald er dens størrelse ikke nærheden af moderplantens størrelse. Jeg overvejer derfor, om den ikke burde flyttes til et bedre sted. Det er da synd, at den ikke får mulighed for at vise sin skønhed fuldt ud.


I forhaven har jeg endnu en solhat/rudbekia - én af de almindelige. Planten er købt sidste år hos et ægtepar med åben  have i nærheden af Viborg. Derfor er den uden navn. Den blomstrer rigtig fint, så er sikker på, at den bliver rigtig fin og noget større til næste år

Kommentarer

 1. Hvor er de fine Susanne - og solskin i september varmer helt ind i hjertet ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 2. Det kan være du i virkeligheden skulle bytte pladsen ud under den uægte jasmin, og sætte portulakken der istedet for?
  Jeg har fået den af Lisbeth fra Høneballehaven, og er også glade for den lille portulak.

  SvarSlet
 3. Hvor er det sjovt at se noget af mit 'afkom' i en anden have, og den ser glad og sund ud. Men du har ret, de får kun deres fantastiske størrelse, hvis de får godt med sol. Jeg bruger dem også nogle gange på mere skyggede steder også, hvor de skal være lidt mindre.
  Husk også at den er god til at selvså, så du enten gemmer eller lader den drysse frøene.
  Dejlige solskinsfarver på en gråvejrsdag :-)

  SvarSlet
 4. Jeg blev også vild med den efter besøget hos Hanne - jeg købte en sidst på sæsonen men den overlevede ikke vinteren.
  Jeg vil prøve igen men så med en forårs-plantning, så den kan nå at få godt fat i løbet af sommeren.

  SvarSlet
 5. Hej Susanne.Den er da dejlig den Rudbekia.Den lyser dejligt op,Den ville måske være god i mit hvid/gule bed.Men nu er jeg lige blevet færdig med det store bed.Det var hårdt og beskidt arbejde.Men jeg synes det er blevet rigtigt godt.God weekend til dig Jette

  SvarSlet
 6. Hej Susanne. Den er godt nok meget smuk og en rigtig flot gul farve. Jeg kan godt forstå, at du værner om den.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Nyt med genbrug

Nyt bed med genbrugsplanter har set dagens lys! Et mindre, men problematisk område blev udset til at blive et fint lille nyt bed. Selvsåede planter fra haven og plantegaver blev plantet i beddet

En par clematis' er plantet på et rionet for at skærme af mod kompostbeholderne. Men foran rionettet findes et mindre charmerende stykke, som er vældig synligt, når havehuset rundes. Tanken var at der skulle være græs, men området ligger i skygge fra stakittet, så græsset har meget ringe vilkår. 

Området går vi dagligt igennem, når vi skal hente æg og fodre hønsedamerne, så derfor er stykket blevet "en torn i øjet" og det blev besluttet, at stykket skulle blive et bed stedet. 
En hosta, som jeg fik af en kollega sidste efterår, blev plantet i hjørnet. Små søde primula, som jeg fik af en venindes mor forleden, blev delt og plantet i tre grupper. Flere planter har sået sig selv i haven og jeg var rundt at samle lidt ind; jakobsstige, blåaks og sibirisk portulak. Alle blev plantet …

Næsten færdig

Urtehaven er næsten færdig! Arbejdet har skredet rigtig fint fremad i weekenden. Bedkanter er sat, der er efterfyldt med jord i bedene, fiberdug er lagt og småsten er kørt på. Vi er næsten færdige med urtehavens bede. Kun den sidste finish mangler. 

Vi har haft travlt og været effektive lørdag og søndag og foreløbig ser det godt ud. Når jeg så lige får klippet fiberdugen til - tror så tror jeg, at jeg bliver ovenud tilfreds med resultatet.


Lørdag middag startede vi med trækanter på bedene i kanten på de tre af siderne i urtehaven. Stierne mellem bedene var jord og fremspiret ukrudt havde haft gode forhold. Jorden i de seks højbede, som blev færdige i efteråret, var faldet sammen og trængte til opfyldning.


Alle bede er efterfyldt med jord fra genbrugspladsen - fire trailerfulde blev kørt på i alt. Samtidig blev de sidste kartofler sat og de øvrige bede ordnet. Alle kanter er sat og jord er fyldt på derefter.

Fiberdug er lagt i alle gange og småsten er lagt ud på stierne. Inden vi gik…

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)