Gå videre til hovedindholdet

2 x rudbekia

Da vi sidste år var til åben have hos Hanne fra bloggen "Hanne i haven", var hun så sød at dele ud af lidt af hendes mange planter. Jeg fik en sibirisk portulak, som jeg vist har sat for solrigt, så den er ikke nær så frodig, som Hannes var. Nå, det var nu slet ikke den jeg ville fortælle om, men istedet denne solhat, som jeg også var heldig at få med hjem.

Den er jeg utrolig glad for og synes den er noget så sød med de runde kronblade. Det er en Rudbekia Triloba.Og den tror jeg så, at jeg har fået sat for tørt under en uægte jasmin. Ihvertfald er dens størrelse ikke nærheden af moderplantens størrelse. Jeg overvejer derfor, om den ikke burde flyttes til et bedre sted. Det er da synd, at den ikke får mulighed for at vise sin skønhed fuldt ud.


I forhaven har jeg endnu en solhat/rudbekia - én af de almindelige. Planten er købt sidste år hos et ægtepar med åben  have i nærheden af Viborg. Derfor er den uden navn. Den blomstrer rigtig fint, så er sikker på, at den bliver rigtig fin og noget større til næste år

Kommentarer

 1. Hvor er de fine Susanne - og solskin i september varmer helt ind i hjertet ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 2. Det kan være du i virkeligheden skulle bytte pladsen ud under den uægte jasmin, og sætte portulakken der istedet for?
  Jeg har fået den af Lisbeth fra Høneballehaven, og er også glade for den lille portulak.

  SvarSlet
 3. Hvor er det sjovt at se noget af mit 'afkom' i en anden have, og den ser glad og sund ud. Men du har ret, de får kun deres fantastiske størrelse, hvis de får godt med sol. Jeg bruger dem også nogle gange på mere skyggede steder også, hvor de skal være lidt mindre.
  Husk også at den er god til at selvså, så du enten gemmer eller lader den drysse frøene.
  Dejlige solskinsfarver på en gråvejrsdag :-)

  SvarSlet
 4. Jeg blev også vild med den efter besøget hos Hanne - jeg købte en sidst på sæsonen men den overlevede ikke vinteren.
  Jeg vil prøve igen men så med en forårs-plantning, så den kan nå at få godt fat i løbet af sommeren.

  SvarSlet
 5. Hej Susanne.Den er da dejlig den Rudbekia.Den lyser dejligt op,Den ville måske være god i mit hvid/gule bed.Men nu er jeg lige blevet færdig med det store bed.Det var hårdt og beskidt arbejde.Men jeg synes det er blevet rigtigt godt.God weekend til dig Jette

  SvarSlet
 6. Hej Susanne. Den er godt nok meget smuk og en rigtig flot gul farve. Jeg kan godt forstå, at du værner om den.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Svampe

Disse to forskellige svampe var at finde i græsplænen idag. Den hvide fandt jeg ikke mindre end ni af ialt. Ingen af os har viden om svampe, men kunne denne spises, så var der masser af føde i den, for de var store og tunge. Under den runde hat var der en hvid "hinde", som dog ikke var hel og derfor kunne lamellerne. Stokken var tyk og virkede massiv og sluttede af i en rund rod, hvorfor den var let at vælte.

Den naturbrune svamp med en blå ring i hatten var heldigvis ensom - den ser nemlig giftig ud. Læg mærke til edderkoppen på svampen - den ser ikke samme signal som jeg! Under den flade hat var der lameller og en meget tynd stok og da jeg ville vælte svampe gik hatten i stykker.

Alle ti svampe er fjernet fra græsplænen og smidt i skraldespanden. Vi skal have fødselsdagsgæster imorgen og deriblandt to mindre børn - vi tager ingen unødige risici med evt. giftige svampe her!