Gå videre til hovedindholdet

Farvelade-bed

Bedet som jeg startede på i foråret med mørke, lyserøde og hvide planter har sine højdepunkter, hvis man vel at mærke er i stand til at fokusere på bestemte udsnit af bedet.

Eksempelvis så synes jeg, at dahliaen 'Lucky Number' og ærteblomsterne her matcher fint.


Og de røde ærteblomster sammen med den røde dahlia står også smukt sammen.

Ærteblomsterne fik jeg fra min mor, som havde sået blandende farver i en potte. De små planter var kun lige kommet op i potten, da jeg plantede dem ud i bedet og jeg tænkte, at det nok gik an. Men jeg skal da love for, at det er blandede farver; rød, pink, lyserød, lilla og blå.Den røde dahlia var den fejlpakkede, som jeg har skrevet om tidligere. Ja, faktisk var der to ud af de tre knolde i denne røde farve. Og når det så er sagt, så er denne røde dahlia utrolig smuk. Og jeg får en utrolig lyst til at lave et nyt bed i røde farver (note til mig selv; projekt urtehave skal færdiggøres før andet påbegyndes!)

Men nu den røde ikke helt passer ind i bedets øvrige farver, så klipper jeg masser af blomster fra den - fylder egne og andres vaser og har med på arbejde. Det virker som om, at jo flere jeg klipper jo flere smukke blomster kvitterer den med. Men "pyt", så har jeg endnu flere at fylde i alle de forskellige vaser.


Men ærteblomsterne og dahliaerne og andre "fejlfarvede" gør, at bedet som helhed ligner én stor farvelade. Bedet skal helt sikkert planlægges bedre til næste år, så det bliver bedre farveafstemt.

Kommentarer

 1. Hvor ser det skønt ud i dit nye bed, selvom du ikke syntes du lige har ramt det du drømte om. Men tænk hvis alt lykkedes i første hug, hvad skulle vi så få den mørke vinter til at gå med ;o)

  SvarSlet
 2. hej Susanne.Ja! som Heidi skriver så er det ikke alt der lykkes første gang.
  Men så er der heldigvis hele efteråret til at flytte lidt rundt
  på blomsterne.Jeg har lige brugt aftenen på at planlægge hvad
  jeg skal have flyttet om på og på mit nye bed.
  Godnat herfra Jette

  SvarSlet
 3. Det ser da rigtig godt ud, her i sensommeren behøver det ikke være så afstemt, synes jeg. Og det er jo rigtigt, at jo flere dahliaer du plukker, jo flere kommer der. Så kan du glæde andre med buketter.

  SvarSlet
 4. Mexicansk farveorgie gør altid glad - og sensommeren skal byde på lidt spral ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…