Gå videre til hovedindholdet

3 x Tagetes

Tagetes har indtil nu været lig med en bedstemor-blomst. Jeg mener at husker, at begge hold bedsteforældre selv såede og fremdrev tagetes eller fløjsblomster, som de også blev kaldt. Og at tagetesblomsterne ofte blev brugt som kantplante i staudebede. Jeg synes også, at jeg kan fremkalde mig duften af tagetes fra bedsteforældrenes have.

For første gang har jeg selv sået tagetes og taget bedsteforældrenes "tradition" med at bruge planterne som kantplante til mig. Dog har jeg forkastet ideen om at bruge dem som kantplante i staudebede. Næh, istedet bruger jeg dem som kantplante i højbedene i urtehaven.


Specielt Spanish Brocade er jeg meget tilfreds med. Den er kommet rigtig godt i gang og jeg har fået dem sat så tæt, at de danner en fin kant i det ene højbed. Og så kan jeg slet ikke se mig mæt i de skønne varme farver og farvespillet i blomsterne.

Derudover har jeg Harlequin. Jeg havde ikke særlig mange frø tilbage (såede sidste år, men et og andet gik galt), så de står lidt spredt langs den ene kant i kartoffelbedet. Men meget sjove og dekorative er de nu.


Jeg har valgt tagetes som kantplante dels fordi jeg ønsker en farverig urtehave og dels fordi tagetes har en god effekt mod nematoder i jorden - de er et naturligt bekæmpelsesmiddel.

Derudover tiltrækker tagetes mange nyttige insekter til urtehaven.


Den sidste slags tagetes jeg har sået er Tagetes Lucida, som blomstrer med nogle små uanselige blomster. Planten kaldes også mexicansk esdragon eller lakridstagetes og kan bruges som krydderurt. Planten dufter lakridsagtigt og bladene kan anvendes i retter i stedet for fransk esdragon.

Det er usikkert om den mexicanske esdragon kan nå at sætte modne frø. Derimod er det sikkert, at både Spanish Brocade og Harlequin sætter modne frø og jeg skal samle skal jeg. For brugen af tagetes som kantplante i urtehaven er jeg blevet vild med og skal gentages til næste år.

Kommentarer

 1. Hvor er det dejligt at tagetes igen får en plads i haven. Der er så mange forskellige og som du selv skriver er de gode i køkkenhaven. Både som nytteplante og som et farverigt indslag. Den mexikanske må blive næste års nye tagetes i landliggerhaven.

  /Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er blevet helt pjattet med tagetes og de har fået en fast plads i min urtehave i de kommende år :-)

   God idé med den mexicanske tagetes også i landliggerhaven. Jeg er selv meget spændt på, hvordan den smager - har endnu ikke nænnet at plukke af den, men mon ikke de er ved at være så store, at det snart kan lade sig gøre. Det tror jeg.

   Slet
 2. Tagetes er da smukke. Jeg synes de hører til i enhver have.
  Vi har ALTID tagetes et eller andet sted i haven. I år har vi dem kun rundt ved søen i baghaven. Sidste år havde vi også et hjørnebed med tagetes.
  Ha` en god dag.
  Tak for kigget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tagetes er rigtig smukke og der må findes én til hver smag med alle de forskellige slags som findes :-) Du har ret - de hører ihvertfald hjemme også i min have :-)

   Et helt bed med tagetes må have set helt fantastisk ud - det gad jeg godt at have set :)

   Slet
 3. Det kan være at Fløjlsblomster er på vej tilbage til haverne, jeg tror at de har været "dømt ude" i mange haver, måske på grund af de skrappe farver. Jeg har også sået Fløjlsblomster i urtehaven i år, for første gang i mange år - og jeg har da tænkt mig at tage frø af dem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi kan håbe på, at de er på vej ind igen for jeg er blevet meget betaget af dem :-)
   Vi får masser af frø, så måske vi skal til at dele ud til andre bloggere/FB'ere, så vi kan sprede dem i det ganske land :-)

   Slet
 4. Jeg kan helt godt genkende det, du skriver om tagetes og bedstemor-haverne :) Og de har da ikke været så "moderne" at dyrke i haven i mange år, men der er måske også gået "retro" i tagetes. I hvert fald er dine skønne og tjener endda et godt formål, så er der jo dobbelt grund til at have dem. Hos os er de repræsenteret ved den hvide "Vanilla" - venter dog stadig på blomstring...

  Nu er jeg også spændt på at se din Lucky No. 3!

  SvarSlet
  Svar
  1. Næ man har ikke hørt så meget om tagetes i de sidste mange år. Men hvorfor ikke også retro i tagetes, når der går retro i så meget andet - også i haven?

   Vanilla er da også en yndighed - måske skulle den indføres i urtehaven til næste år - der er jo mange sider i 4 højbede.

   Ja jeg er også spændt på hvor "Lucky" jeg er med nr. 3 :-)

   Slet
 5. Både herhjemme (på 3'ede sal) og i kolonihaven har vi tagetes. Vi tager frøene fra de blomster, vi syntes falder i vores smag til altanen... i år er de mørke. I kolonihaven er det en blanding. Sidste år undrede det dog at to krukker, der næsten står ved siden af hinanden... endte ud i en mørk krukke og en gul?? "Smitter de hinanden"?? Det lyder jo usansynligt, at vi tilfældigt vælger 2 x 5 af hver slags, ikk..??

  Harlequinen har jeg aldrig set før... eller sikkert bare ikke vidst, at det er en tagetes, men smuk er den. Sådan en må jeg vist eje næste år...

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.