Gå videre til hovedindholdet

3 x Tagetes

Tagetes har indtil nu været lig med en bedstemor-blomst. Jeg mener at husker, at begge hold bedsteforældre selv såede og fremdrev tagetes eller fløjsblomster, som de også blev kaldt. Og at tagetesblomsterne ofte blev brugt som kantplante i staudebede. Jeg synes også, at jeg kan fremkalde mig duften af tagetes fra bedsteforældrenes have.

For første gang har jeg selv sået tagetes og taget bedsteforældrenes "tradition" med at bruge planterne som kantplante til mig. Dog har jeg forkastet ideen om at bruge dem som kantplante i staudebede. Næh, istedet bruger jeg dem som kantplante i højbedene i urtehaven.


Specielt Spanish Brocade er jeg meget tilfreds med. Den er kommet rigtig godt i gang og jeg har fået dem sat så tæt, at de danner en fin kant i det ene højbed. Og så kan jeg slet ikke se mig mæt i de skønne varme farver og farvespillet i blomsterne.

Derudover har jeg Harlequin. Jeg havde ikke særlig mange frø tilbage (såede sidste år, men et og andet gik galt), så de står lidt spredt langs den ene kant i kartoffelbedet. Men meget sjove og dekorative er de nu.


Jeg har valgt tagetes som kantplante dels fordi jeg ønsker en farverig urtehave og dels fordi tagetes har en god effekt mod nematoder i jorden - de er et naturligt bekæmpelsesmiddel.

Derudover tiltrækker tagetes mange nyttige insekter til urtehaven.


Den sidste slags tagetes jeg har sået er Tagetes Lucida, som blomstrer med nogle små uanselige blomster. Planten kaldes også mexicansk esdragon eller lakridstagetes og kan bruges som krydderurt. Planten dufter lakridsagtigt og bladene kan anvendes i retter i stedet for fransk esdragon.

Det er usikkert om den mexicanske esdragon kan nå at sætte modne frø. Derimod er det sikkert, at både Spanish Brocade og Harlequin sætter modne frø og jeg skal samle skal jeg. For brugen af tagetes som kantplante i urtehaven er jeg blevet vild med og skal gentages til næste år.

Kommentarer

 1. Hvor er det dejligt at tagetes igen får en plads i haven. Der er så mange forskellige og som du selv skriver er de gode i køkkenhaven. Både som nytteplante og som et farverigt indslag. Den mexikanske må blive næste års nye tagetes i landliggerhaven.

  /Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er blevet helt pjattet med tagetes og de har fået en fast plads i min urtehave i de kommende år :-)

   God idé med den mexicanske tagetes også i landliggerhaven. Jeg er selv meget spændt på, hvordan den smager - har endnu ikke nænnet at plukke af den, men mon ikke de er ved at være så store, at det snart kan lade sig gøre. Det tror jeg.

   Slet
 2. Tagetes er da smukke. Jeg synes de hører til i enhver have.
  Vi har ALTID tagetes et eller andet sted i haven. I år har vi dem kun rundt ved søen i baghaven. Sidste år havde vi også et hjørnebed med tagetes.
  Ha` en god dag.
  Tak for kigget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tagetes er rigtig smukke og der må findes én til hver smag med alle de forskellige slags som findes :-) Du har ret - de hører ihvertfald hjemme også i min have :-)

   Et helt bed med tagetes må have set helt fantastisk ud - det gad jeg godt at have set :)

   Slet
 3. Det kan være at Fløjlsblomster er på vej tilbage til haverne, jeg tror at de har været "dømt ude" i mange haver, måske på grund af de skrappe farver. Jeg har også sået Fløjlsblomster i urtehaven i år, for første gang i mange år - og jeg har da tænkt mig at tage frø af dem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi kan håbe på, at de er på vej ind igen for jeg er blevet meget betaget af dem :-)
   Vi får masser af frø, så måske vi skal til at dele ud til andre bloggere/FB'ere, så vi kan sprede dem i det ganske land :-)

   Slet
 4. Jeg kan helt godt genkende det, du skriver om tagetes og bedstemor-haverne :) Og de har da ikke været så "moderne" at dyrke i haven i mange år, men der er måske også gået "retro" i tagetes. I hvert fald er dine skønne og tjener endda et godt formål, så er der jo dobbelt grund til at have dem. Hos os er de repræsenteret ved den hvide "Vanilla" - venter dog stadig på blomstring...

  Nu er jeg også spændt på at se din Lucky No. 3!

  SvarSlet
  Svar
  1. Næ man har ikke hørt så meget om tagetes i de sidste mange år. Men hvorfor ikke også retro i tagetes, når der går retro i så meget andet - også i haven?

   Vanilla er da også en yndighed - måske skulle den indføres i urtehaven til næste år - der er jo mange sider i 4 højbede.

   Ja jeg er også spændt på hvor "Lucky" jeg er med nr. 3 :-)

   Slet
 5. Både herhjemme (på 3'ede sal) og i kolonihaven har vi tagetes. Vi tager frøene fra de blomster, vi syntes falder i vores smag til altanen... i år er de mørke. I kolonihaven er det en blanding. Sidste år undrede det dog at to krukker, der næsten står ved siden af hinanden... endte ud i en mørk krukke og en gul?? "Smitter de hinanden"?? Det lyder jo usansynligt, at vi tilfældigt vælger 2 x 5 af hver slags, ikk..??

  Harlequinen har jeg aldrig set før... eller sikkert bare ikke vidst, at det er en tagetes, men smuk er den. Sådan en må jeg vist eje næste år...

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Havestuen

Resultatet af havehusets forvandling blev aldrig vist! For et par år siden blev havehuset piftet op, men resultatet blev aldrig vist her på bloggen - kun før billeder blev vist. Det vil jeg råde bod på nu 

For to år siden, da sønnike blev konfirmeret, besluttede jeg at havehuset skulle ryddes og piftes op, så det var muligt for gæsterne at sidde der og få sig en kop eftermiddagskaffe - og selvfølgelig, så vi selv kunne bruge den efterfølgende. Det var noget af et arbejde og du kan se her og her, hvad udgangspunktet var.


Havehuset var blevet brugt til opbevaring af blandt andet gamle møbler, fortrinsvis arvestykker, som jeg ikke lænede at smide ud grundet affektionsværdi. Vores tidligere bolig var en gammel firlænget gård, hvor gamle møbler passede rigtigt fint i miljøet, men i vores nuværende bolig passer de ikke.

Derfor blev det besluttet, at havehuset skulle indrettes i den romantiske stil således at nogle af de gamle møbler kunne passe ind der. Det hvide bor på ovenstående billed…

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.