Gå videre til hovedindholdet

3 x Tagetes

Tagetes har indtil nu været lig med en bedstemor-blomst. Jeg mener at husker, at begge hold bedsteforældre selv såede og fremdrev tagetes eller fløjsblomster, som de også blev kaldt. Og at tagetesblomsterne ofte blev brugt som kantplante i staudebede. Jeg synes også, at jeg kan fremkalde mig duften af tagetes fra bedsteforældrenes have.

For første gang har jeg selv sået tagetes og taget bedsteforældrenes "tradition" med at bruge planterne som kantplante til mig. Dog har jeg forkastet ideen om at bruge dem som kantplante i staudebede. Næh, istedet bruger jeg dem som kantplante i højbedene i urtehaven.


Specielt Spanish Brocade er jeg meget tilfreds med. Den er kommet rigtig godt i gang og jeg har fået dem sat så tæt, at de danner en fin kant i det ene højbed. Og så kan jeg slet ikke se mig mæt i de skønne varme farver og farvespillet i blomsterne.

Derudover har jeg Harlequin. Jeg havde ikke særlig mange frø tilbage (såede sidste år, men et og andet gik galt), så de står lidt spredt langs den ene kant i kartoffelbedet. Men meget sjove og dekorative er de nu.


Jeg har valgt tagetes som kantplante dels fordi jeg ønsker en farverig urtehave og dels fordi tagetes har en god effekt mod nematoder i jorden - de er et naturligt bekæmpelsesmiddel.

Derudover tiltrækker tagetes mange nyttige insekter til urtehaven.


Den sidste slags tagetes jeg har sået er Tagetes Lucida, som blomstrer med nogle små uanselige blomster. Planten kaldes også mexicansk esdragon eller lakridstagetes og kan bruges som krydderurt. Planten dufter lakridsagtigt og bladene kan anvendes i retter i stedet for fransk esdragon.

Det er usikkert om den mexicanske esdragon kan nå at sætte modne frø. Derimod er det sikkert, at både Spanish Brocade og Harlequin sætter modne frø og jeg skal samle skal jeg. For brugen af tagetes som kantplante i urtehaven er jeg blevet vild med og skal gentages til næste år.

Kommentarer

 1. Hvor er det dejligt at tagetes igen får en plads i haven. Der er så mange forskellige og som du selv skriver er de gode i køkkenhaven. Både som nytteplante og som et farverigt indslag. Den mexikanske må blive næste års nye tagetes i landliggerhaven.

  /Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er blevet helt pjattet med tagetes og de har fået en fast plads i min urtehave i de kommende år :-)

   God idé med den mexicanske tagetes også i landliggerhaven. Jeg er selv meget spændt på, hvordan den smager - har endnu ikke nænnet at plukke af den, men mon ikke de er ved at være så store, at det snart kan lade sig gøre. Det tror jeg.

   Slet
 2. Tagetes er da smukke. Jeg synes de hører til i enhver have.
  Vi har ALTID tagetes et eller andet sted i haven. I år har vi dem kun rundt ved søen i baghaven. Sidste år havde vi også et hjørnebed med tagetes.
  Ha` en god dag.
  Tak for kigget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tagetes er rigtig smukke og der må findes én til hver smag med alle de forskellige slags som findes :-) Du har ret - de hører ihvertfald hjemme også i min have :-)

   Et helt bed med tagetes må have set helt fantastisk ud - det gad jeg godt at have set :)

   Slet
 3. Det kan være at Fløjlsblomster er på vej tilbage til haverne, jeg tror at de har været "dømt ude" i mange haver, måske på grund af de skrappe farver. Jeg har også sået Fløjlsblomster i urtehaven i år, for første gang i mange år - og jeg har da tænkt mig at tage frø af dem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi kan håbe på, at de er på vej ind igen for jeg er blevet meget betaget af dem :-)
   Vi får masser af frø, så måske vi skal til at dele ud til andre bloggere/FB'ere, så vi kan sprede dem i det ganske land :-)

   Slet
 4. Jeg kan helt godt genkende det, du skriver om tagetes og bedstemor-haverne :) Og de har da ikke været så "moderne" at dyrke i haven i mange år, men der er måske også gået "retro" i tagetes. I hvert fald er dine skønne og tjener endda et godt formål, så er der jo dobbelt grund til at have dem. Hos os er de repræsenteret ved den hvide "Vanilla" - venter dog stadig på blomstring...

  Nu er jeg også spændt på at se din Lucky No. 3!

  SvarSlet
  Svar
  1. Næ man har ikke hørt så meget om tagetes i de sidste mange år. Men hvorfor ikke også retro i tagetes, når der går retro i så meget andet - også i haven?

   Vanilla er da også en yndighed - måske skulle den indføres i urtehaven til næste år - der er jo mange sider i 4 højbede.

   Ja jeg er også spændt på hvor "Lucky" jeg er med nr. 3 :-)

   Slet
 5. Både herhjemme (på 3'ede sal) og i kolonihaven har vi tagetes. Vi tager frøene fra de blomster, vi syntes falder i vores smag til altanen... i år er de mørke. I kolonihaven er det en blanding. Sidste år undrede det dog at to krukker, der næsten står ved siden af hinanden... endte ud i en mørk krukke og en gul?? "Smitter de hinanden"?? Det lyder jo usansynligt, at vi tilfældigt vælger 2 x 5 af hver slags, ikk..??

  Harlequinen har jeg aldrig set før... eller sikkert bare ikke vidst, at det er en tagetes, men smuk er den. Sådan en må jeg vist eje næste år...

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Nyt med genbrug

Nyt bed med genbrugsplanter har set dagens lys! Et mindre, men problematisk område blev udset til at blive et fint lille nyt bed. Selvsåede planter fra haven og plantegaver blev plantet i beddet

En par clematis' er plantet på et rionet for at skærme af mod kompostbeholderne. Men foran rionettet findes et mindre charmerende stykke, som er vældig synligt, når havehuset rundes. Tanken var at der skulle være græs, men området ligger i skygge fra stakittet, så græsset har meget ringe vilkår. 

Området går vi dagligt igennem, når vi skal hente æg og fodre hønsedamerne, så derfor er stykket blevet "en torn i øjet" og det blev besluttet, at stykket skulle blive et bed stedet. 
En hosta, som jeg fik af en kollega sidste efterår, blev plantet i hjørnet. Små søde primula, som jeg fik af en venindes mor forleden, blev delt og plantet i tre grupper. Flere planter har sået sig selv i haven og jeg var rundt at samle lidt ind; jakobsstige, blåaks og sibirisk portulak. Alle blev plantet …

Næsten færdig

Urtehaven er næsten færdig! Arbejdet har skredet rigtig fint fremad i weekenden. Bedkanter er sat, der er efterfyldt med jord i bedene, fiberdug er lagt og småsten er kørt på. Vi er næsten færdige med urtehavens bede. Kun den sidste finish mangler. 

Vi har haft travlt og været effektive lørdag og søndag og foreløbig ser det godt ud. Når jeg så lige får klippet fiberdugen til - tror så tror jeg, at jeg bliver ovenud tilfreds med resultatet.


Lørdag middag startede vi med trækanter på bedene i kanten på de tre af siderne i urtehaven. Stierne mellem bedene var jord og fremspiret ukrudt havde haft gode forhold. Jorden i de seks højbede, som blev færdige i efteråret, var faldet sammen og trængte til opfyldning.


Alle bede er efterfyldt med jord fra genbrugspladsen - fire trailerfulde blev kørt på i alt. Samtidig blev de sidste kartofler sat og de øvrige bede ordnet. Alle kanter er sat og jord er fyldt på derefter.

Fiberdug er lagt i alle gange og småsten er lagt ud på stierne. Inden vi gik…

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)