Gå videre til hovedindholdet

Nu sker der noget

Jeg var lang tid om at få de lidt mere varmekrævende urter flyttet ud eller sået. Varmen var ligesom lidt lang til om at komme til landet, så jeg turde ikke tage risikoen. Men når nu jeg ser mig om i Bloglandia og på forskellige grupper på FB, så kunne jeg sagtens have været tidligere ud. Det skriver jeg mig bag øret til næste år.

En af de urter, som ventede lang tid som plante indenfor var squashen. Og da den så endelig blev plantet ud, så tog den rigtig lang tid om at komme rigtig i gang. Men nu ser det ud til, at de første squash er på vej - mums jeg glæder mig til at sætte tænderne i en hjemmedyrket sprød squash.
Ærter og bønner fik jeg også sået temmelig sent. Specielt ærterne er der godt gang i og det varer ikke mange dage førend vi kan høste de første.

Lige inden vi tog på ferie såede jeg en omgang nye ærter. Det burde kunne lade sig gøre at nå endnu en høst omend den bliver lidt mindre.

Også i drivhuset var jeg sen om at få flyttet planter ud. Tomatplanterne gror fint og der er afsat en del tomater. Men der vil gå et stykke tid inden der er modne tomater at plukke. Men jeg tror på, at vi når det.


Jeg såede chili i februar og også de var slow-startere. Jeg var helt i tvivl om, om jeg ville nå at få chili inden efterårets komme. Men der skete nærmest mirakler mens vi var på ferie. For de små blomster, var blevet til chili. Og de første er allerede ved at være klar til at blive høstet.

På billedet er det Explosive Ember, som står med de flotte lilla chili. Og der er mange flere på vej, på trods af at jeg ikke fjernede de første 5-6 blomster, som det anbefales for at fremme frugtsætningen. Foreløbig har jeg gode erfaringer med ikke at knibe blomsterne, så ...

Kommentarer

 1. Godaften Susanne.Kan da godt se at du har været sent ude med dine køkkenurter.Har spist masser af ærter i 3 uger,og høstet over 30 tomater.For ikke at snakke om agurkerne.Men det skal nok komme alt sammen-bare lidt senere.knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. ja, jeg var meget forsigtig og novice, men så har jeg lært det og håber, at jeg er tidligere ude til næste år.
   Det lyder godt nok dejligt med ærter og tomater hos dig. Agurker har jeg droppet i år - jeg har spindemider i drivhuset, så når altid kun at få 3-5 stk - og så bliver agurkerne altså lidt for dyre!
   Tak for de trøstende ord - håber også, at jeg når at få udbytte af det hele :)

   Slet
 2. Jeg går altså også og venter på mine squash, de blomstrer lystigt men det er jo ikke nok ;o), ærter og tomater har vi nydt et stykke tid endnu, du skal nok nå det lige pludselig går det stærkt ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Så er det ikke kun mig. Men vejret har jo også drillet en del.
   Ja, jeg håber at det er indenfor kort tid at jeg kan begynde at høste ærter :-)

   Slet
 3. Vi har også været sent ude i år... men tog i forgårs vores 4 første 8-ball squash ;-D De var godt nok lækre...

  Tomaterne... der går et stykke tid endnu, sammen med hestebønnerne. Det er nok dem, jeg er mest spændt på.

  Har du lyst, kan du kigge et smut forbi min blog "Livets gang"
  http://livets-gang-i-kolonihaven.blogspot.dk/

  SvarSlet
  Svar
  1. Har lige været forbi din blog og jeg kan da se, at du allerede har høstet meget. Og de der 8-bll squash ser rigtig lækre ud :-)

   Hestebønnerne tror jeg duerne tog de fleste frø af, men jeg har lige høstet fra de fire planter der var tilbage og de få bønner smagte skønt :-) Vi må vente på tomaterne med tålmod. Men jeg kan se, at du så til gengæld har mange agurker, mums.d

   Slet
 4. Jeg var ligesom dig sent ude, med planterne i drivhuset :-(
  Agurker har vi høstet en del af, men nu ser det ud til at de har fået en eller anden sygdom.. :-((
  Tomater er der en del af - men endnu ingen røde.. og med det vejr her går det langsomt..

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg giver vejret skylden - eller også var jeg en 'tøsedreng'. Men vi må krydse fingre for, at tomaterner bliver røde og en uge med solskin ville hjælpe gevaldigt.

   Det lyder træls med agurkerne. Krydser fingre for, at du ikke har fået spindemider i drivhuset, for de er bare trælse. Agurker har jeg droppet i år, netop på grund af spindemiderne - øv, øv, for det er rigtig skønt at kunne gnaske i en helt varm nyhøstet gulerod.

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Nyt med genbrug

Nyt bed med genbrugsplanter har set dagens lys! Et mindre, men problematisk område blev udset til at blive et fint lille nyt bed. Selvsåede planter fra haven og plantegaver blev plantet i beddet

En par clematis' er plantet på et rionet for at skærme af mod kompostbeholderne. Men foran rionettet findes et mindre charmerende stykke, som er vældig synligt, når havehuset rundes. Tanken var at der skulle være græs, men området ligger i skygge fra stakittet, så græsset har meget ringe vilkår. 

Området går vi dagligt igennem, når vi skal hente æg og fodre hønsedamerne, så derfor er stykket blevet "en torn i øjet" og det blev besluttet, at stykket skulle blive et bed stedet. 
En hosta, som jeg fik af en kollega sidste efterår, blev plantet i hjørnet. Små søde primula, som jeg fik af en venindes mor forleden, blev delt og plantet i tre grupper. Flere planter har sået sig selv i haven og jeg var rundt at samle lidt ind; jakobsstige, blåaks og sibirisk portulak. Alle blev plantet …

Næsten færdig

Urtehaven er næsten færdig! Arbejdet har skredet rigtig fint fremad i weekenden. Bedkanter er sat, der er efterfyldt med jord i bedene, fiberdug er lagt og småsten er kørt på. Vi er næsten færdige med urtehavens bede. Kun den sidste finish mangler. 

Vi har haft travlt og været effektive lørdag og søndag og foreløbig ser det godt ud. Når jeg så lige får klippet fiberdugen til - tror så tror jeg, at jeg bliver ovenud tilfreds med resultatet.


Lørdag middag startede vi med trækanter på bedene i kanten på de tre af siderne i urtehaven. Stierne mellem bedene var jord og fremspiret ukrudt havde haft gode forhold. Jorden i de seks højbede, som blev færdige i efteråret, var faldet sammen og trængte til opfyldning.


Alle bede er efterfyldt med jord fra genbrugspladsen - fire trailerfulde blev kørt på i alt. Samtidig blev de sidste kartofler sat og de øvrige bede ordnet. Alle kanter er sat og jord er fyldt på derefter.

Fiberdug er lagt i alle gange og småsten er lagt ud på stierne. Inden vi gik…

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)