Gå videre til hovedindholdet

Lidt blåt

Jeg nåede lige en smut i haven i morges inden jeg tog på arbejde. Solen skinnede så dejligt og stemningen var helt fantastisk. Så var det lige, at jeg ønskede, at jeg kunne blive hjemme for at indtage haven lige fra morgenstunden.


Et morgenbillede af det blå bed med det mørke bed i baggrunden. Som I kan se, så er bjergknopurten klippet ned, så krukken med den stedsegrønne på træstubben er nu blevet rigtig synlig.

Et nærmere kig ind i det blå bed viser, at bjørnetidslen er begyndt at blomstre. Det er en staude, som jeg fik med hjem fra mine forældre sidst vi besøgte dem. Jeg husker selve blomsten som mørkere og mere blå-lilla.


Farven på bjørnetidslens blomster er nu fin alligevel og "blomsterskallen" matcher godt med rosen 'Rhaposody in Blue' lige bagved. Rhaposody'en er jeg blevet rigtig glad for og den ser ud til at fortsætte sin blomstring.


Og set den anden vej, så står bjørnetidslen tæt på katteurten. Katteurten har jeg fået af Lene fra "Bag havelågen". Det er en rigtig skøn staude, som jeg også havde i min tidligere have. Så da Lene tilbød mig at få nogle planter, så var jeg rigtig glad. Og jeg er stadig rigtig glad for den, for den har allerede blomstret i lang tid, den er smuk og den er næsten altid fyldt med brombasser.

Kommentarer

 1. Har lagt mærke til katteurt hos flere bloggere den sidste tid. Hvor er den dog fin og charmerende - nu kom den også med på min ønskeliste. Tak for kigget
  Hilsen Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Katteurt er nem at have med at gøre samtidig med at den er fin og frodig. Den er jeg sikker på, at du bliver glad for :-)

   Slet
 2. Du har bestemt grund til at glædes over dit blå bed, det ser bare godt ud. Jeg glæder mig til at følge flere reportager herfra bedet - det er ren inspiration til min planteliste ::)) Katteurten er meget smuk, jeg købte en enkelt i foråret, som kom i en større gro-potte, og som jeg nu har plantet i jorden midlertidigt. Forestiller mig at den og mange flere skal flankere de lyserøde roser, der skal danne hæk.

  Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan blive rigtigt smukt med lyserøde roser og katteurt sammen. I min tidligere have havde jeg faktisk katteurt som kant rundt om et rosenbed - det var smukt.

   Dejligt at du kan få inspiration fra det blå bed. Og jeg har mere, som endnu ikke er sprunget ud, så ...

   Slet
 3. Til lykke med at du så solen - her er det snart længe siden, den har været fremme. Der er en fin stemning over dit blå bed.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var en skøn sol den morgen :-)

   Slet
 4. Jeg har også sået katteurt i år, men der er endnu ikke blomster på. Jeg glæder mig til, at den bliver ligeså frodig og blomstrende som din :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Når du først har fået godt gang i katteurten, så bliver den hurtig lige så stor og frodig. Håber du snart ser nogle blomster i dine planter :-)

   Slet
 5. ....åh SOL ;0) LOVE IT......bare den ville finde vej her over også :0) Der er ikke noget som en stille morgenstund i haven Susanne.........og det er bare med at gribe dem når de er der.

  Var slet ikke klar over Akanthus hedder bjørnetidsel på dansk.....min mor har dem også i haven og de er gode til at lave nogle tuer rimeligt hurtigt og så står de smukt længe.

  Knus og god arbejdslyst

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret - i denne sommer er der ikke andet at gøre.

   Ja, den har fået godt fat ret hurtigt. Og så er dens blomsterstande lidt usædvanlige og giver lidt liv i bedet. som du skriver - i lang tid.

   Slet
 6. Hej Susanne
  Hvor er det et flot blåt bed. Rosen er meget flot, den har jeg ikke set før.
  VH nina

  SvarSlet
  Svar
  1. Rosen er den mest blå rose, som er fremavlet til dato - men den er nu mere lilla end blå. Men smuk er den :-)

   Slet
 7. Hvor har du dog et smukt bed.
  bjørnetidslen er skøn.
  Tak for kigget.
  Ha´ en god dag.

  SvarSlet
 8. Det er farligt at gå ud i haven om morgenen inden man skal på arbejde, jeg kommer altid for sent ud af døren når jeg gør det, for så skal jeg lige vande her og nippe der osv:o)
  Smukt bed.
  Knus
  Annette

  SvarSlet
  Svar
  1. Thi hi, det har du fuldstændig ret i - man må lige ... og jeg kom "kun" et par minutter for sent ;-)

   Tak, jeg glæder mig også dagligt over bedet :-)

   Slet

Tilføj en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Succes med tomater - eller ikke

To af mine seks tomatplanter i drivhuset står fint i år og de første røde tomater, er snart klar til høst.  
De fire andre planter står halvvisne i toppen og er nogle pistne eksemplarer - tilmed er rigtig mange af tomaterne angrebet af giffelråd. Og jeg kan fornemme på FB-gruppen "Tomat entusiaster", at mange andre tomatdyrkere også har problemer med giffelråd.

Disse tomater har jeg plukket af i dag. I min hånd har jeg alle de små tomater så det drejer sig om en hel del. Heldigvis smitter giffelråd ikke fra plante til plante, men der er ingen fordel ved, at planten skal bruge energi på at vokse disse tomater store - de bliver ikke spiselige alligevel!

Så vidt jeg kan læse mig til, så er der flere forskellige teorier om, hvorfor giffelråd opstår; for ujævn vanding, for meget varme eller ubalance i næringsstofferne.

Så kan jeg jo begynde at evaluere:

Ujævn vanding; synes jeg har været mere flittig med vandingen i år ift. tidligere år og jeg plejer ikke at have de store probleme…

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …