Gå videre til hovedindholdet

Frodighed i urtehaven

Det gror rigtig godt i urtehaven og vi nyder at høste direkte fra egne bede. I dag var det kartofler og nu er én stamme nok til at mætte tre munde. Derudover persille til at strø over kartoflerne. Jeg har sået den bredbladede selv og kruspersillen er sat fra købte småplanter. Begge dele står tæt, grønt og frodigt.


Jeg har forsøgt at kante højbedene med forskellige blomster, men ikke alt er lykkedes lige godt. Kartoflerne fyldte for meget, så harlekin tagetesene er blevet meget ranglede. Rævehalen er sået for sent og er nu kun ca. 5 cm høj.

Disse tagetes er dog blevet en succes. Det er tagetes, som jeg har sået inde og de små planter blev plantet ud omkring første juni. Det giver en ganske fin og farverig kant.


Dette bed er til bønner, ærter, squash og agurk. Apropos agurker så har jeg opgivet at dyrke agurker i drivhuset. Jeg får spindemider i dem hvert eneste år og når at få 3-4 agurker. Og hvis jeg skal til at have nyttedyr i drivhuset, så synes jeg at det bliver nogle meget dyre agurker.

Derfor købte jeg forleden en stor drivhus-agurkeplante, som jeg har plantet ud i højbedet. Nu håber jeg, at jeg får bedre held med den der end inde i drivhuset. Og med heldet må der også gerne komme lidt varmere vejr. Men der er allerede små agurker på planten, så .... krydser fingre.I dette stykke jord bag drivhuset fjernede mine søde forældre de planter, som havde groet der tidligere. Det drejede sig om vilde hindbær, bjerknopurt, akelejer og høstanemoner. Både høstanemoner og hindbær er jeg meget spændt på, om jeg sådan lige får has på. De er i hvert fald begge ivrige med rodskud ud i det blå bed lige ved siden af.  

Planen er at der skal laves krydderurtebede i stykket. Og når de er lavet, så skal jeg til at lægge fiberdug og fylde småsten på i gangene. Jeg er noget i tvivl om, hvor store/små sten jeg skal bestille. Ærtestenene vi har i indkørslen synes jeg er for store på de 40 cm gange. Stenmel er for småt og hænger fast i fodtøj, så det slider trægulvene indenfor for meget. Derimellem findes flere forskellige slags, så ...

Kommentarer

 1. Der er da en skøn frodighed i din køkkenhave. Persille er en langsom sag, når man sår den. Den er faktisk bedst som selvsået ;-)
  I år har jeg sået inde i potter og sat dem i krukker ude. Der er de blevet rigtig flotte som dine. Jeg har iøvrigt også tit brugt dem som kantplante i køkkenhaven ligesom tagetes. Appelsin/citron tagetes er også rigtig god som kantplante.

  Du kunne også bruge barkflis eller teglsten i din nye krydderurtehave.

  SvarSlet
  Svar
  1. God idé med persille som kantplante - så kan det jo blive til en del persille. Men du har ret i, at den er en langsom starter. Derfor såede jeg den heller ikke direkte i højbedene.

   Det er også to gode materialer til belægning. Jeg hælder dog til småsten, idet jeg har en lille formodning om, at dræbersneglene ikke kan lide at vandre over stenene.

   Slet
 2. Hyggeligt med et køkkenhaveindlæg. I år har vi for en gangs skyld held med agurker i drivhuset. Jeg bliver ganske nostalgisk, når jeg ser dine tagetes. Dem såede min mor hvert eneste år. Selv gør jeg ikke så meget i sommerblomster.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder dejligt, at I har held med agurkerne - de smager så godt direkte plukket og varm fra drivhuset.

   Jeg husker også, at min farmor satte tagetes og det samme mener jeg, at min mor gjorde. Så det er nostalgiske blomster, som har fået en renescanse :-)

   Slet
 3. Det ser rigtig godt ud i din køkkenhave.
  Vi har slet ikke fået persille sået i år. Heller ikke noget i drivhuset.
  Erhardt kan jo ikke lave noget, g det er altid ham der passer drivhuset.
  Tak for kigget.
  Ha´ en god aften.

  SvarSlet
 4. Lækre persilleplanter!!! Jeg har jo, som før nævnt, ikke køkkenhave og har defor købe-persille i potter. Det bliver altså ikke så lækkert som det du har....
  Glæder mig til at se dit urtebed!Og hvilken belægning du ender op med. Jeg synes det er god logik med perlegrus der irriterer snegle"fødder". Har læst herinde at sneglene ikke kan lide hvidløg, så måske skal det bruges som kantplante. ;O)

  SvarSlet
 5. Hej Susanne. Det ser bare godt ud i køkkenhaven. Din persille fik jeg helt lyst til at amage, hvor ser den sund og grøn ud! Der sker godt nok meget i din have, det er spændende at følge med i alle de ting og projekter du har gang i.

  SvarSlet
 6. Flot persille. Jeg har slet ingen, men det må blive næste år, for synes nu jeg har så rigeligt gang i alt mulig andet for tiden :o)
  Næste år er der heller ikke så mange store projekter, som tager min tid, så får jeg bedre tid til at koncentrere mig om planterne. Ikke at det har irriteret mig i år med alle de projekter, altså :o)

  Jeg er jo ved at færdiggøre min køkkenhaveafdeling - og jeg bruger granitskærver (str. 11/16) - går og venter på det sidste ton skal blive leveret - og jeg har ikke set en eneste dræbersnegl på skærverne. Har forøvrigt hørt fra en anden, der har skærver mellem sine højbede, at hun slipper for sneglene...
  Hun har forøvrigt også droppet sin kompost, da den er et himmerige for dræbersneglene...det opdagede jeg jo også sidste år; at der hvor jeg havde haft haveaffald liggende....kunne jeg fjerne 800-1000 snegleæg...så jeg vil slet ikke have kompost alligevel. Det giver mig så et ekstra højbed, da de fire pallerammer så blev "ledige" så intet er så skidt, at det ikke er godt for noget :o)

  SvarSlet
 7. Dejligt med køkkenhave og de lækre ting, man kan hente der. Endelig synes der at være kommet lidt gang i mine stangbønner og squash efter "varmen"i sidste uge. Kartofler og rodfrugter trives dog fint, fint med kulden og vandet. Jeg tror da, jeg skal have kigget til mine kartofler :)

  Jeg har aldrig haft problemer med mine agurker i drivhus; tværtimod vokser de som besat og giver masser af udbytte. Sjovt så forskellige udfordringer vi har i haverne. Pøj pøj med din udendørs agurk.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Havestuen

Resultatet af havehusets forvandling blev aldrig vist! For et par år siden blev havehuset piftet op, men resultatet blev aldrig vist her på bloggen - kun før billeder blev vist. Det vil jeg råde bod på nu 

For to år siden, da sønnike blev konfirmeret, besluttede jeg at havehuset skulle ryddes og piftes op, så det var muligt for gæsterne at sidde der og få sig en kop eftermiddagskaffe - og selvfølgelig, så vi selv kunne bruge den efterfølgende. Det var noget af et arbejde og du kan se her og her, hvad udgangspunktet var.


Havehuset var blevet brugt til opbevaring af blandt andet gamle møbler, fortrinsvis arvestykker, som jeg ikke lænede at smide ud grundet affektionsværdi. Vores tidligere bolig var en gammel firlænget gård, hvor gamle møbler passede rigtigt fint i miljøet, men i vores nuværende bolig passer de ikke.

Derfor blev det besluttet, at havehuset skulle indrettes i den romantiske stil således at nogle af de gamle møbler kunne passe ind der. Det hvide bor på ovenstående billed…

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.